17.8 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αριστείδης Πατσόγλου. Ο Μυτιληνιός γλύπτης που κέρδισε τον κόσμο με τα έργα του

Ο Δήμος Enghien Les Bains στο Παρίσι εκθέτει τη μόνιμη συλλογή έργων τέχνης «Enghiennoise» του γλύπτη Αριστείδη Πατσόγλου, για να τιμήσει τα 40 χρόνια καλλιτεχνικής προσφοράς του, στην περιοχή όπου έζησε και δημιούργησε τα σπουδαία έργα του.

Ο Αριστείδης Πατσόγλου (αριστερά), παρακολουθεί συγκινημένος την εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης «Enghiennoise» στη Σχολή Μουσικής και Χορού του Δήμου Enghien Les Bains.

Η έκθεση, που άνοιξε τις πύλες της την 1η Ιουνίου 2018, θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018. Τα εγκαίνια έγιναν την Πέμπτη 31 στη Σχολή Μουσικής και Χορού του Δήμου.

Τα έργα του Έλληνα γλύπτη κοσμούν την πόλη εδώ και 25 χρόνια. Επιβλητικές γυναικείες ιερατικές μορφές των οποίων η γυμνότητα είναι φαινομενική, εκφράζουν τις πλαστικές αξίες του καλλιτέχνη. Τα σώματα παρουσιάζουν την πληρότητα αιώνιων ανθρωπίνων σωμάτων. Οι φόρμες τους, καθολικές ξεπερνούν την κατηγορία του είδους, είναι φιγούρες-τύποι.

Η συλλογή της Enghien les Bains αποτελείται από 65 γλυπτά μέσου και μικρού μεγέθους και χαρακτικά και ζωγραφικά έργα μικτής τεχνικής. Σε αυτά προσθέτουμε και τα μεγάλα μεταλλικά έργα που συναντά κανείς στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, στο Καζίνο, στη Σχολή Μουσικής και Χορού κ.α.

 

Τα μεγάλα μεταλλικά έργα έχουν δοκιμαστεί από τη φωτιά που αποτελεί το σύντροφο-συνεργάτη του καλλιτέχνη. Είναι προϊόντα μιας ύλης βασανισμένης και κεκαθαρμένης, αυθεντικό γέννημα μιας επώδυνης κύησης και γέννησης.
Τα μικρότερα γλυπτά πιο ανάλαφρης κατασκευής εγγράφονται συχνά σε κύκλο, έχουν ρευστές και αρμονικές φόρμες. Οι φιγούρες είναι δυναμικές ή και σε κίνηση και εκτυλίσσονται σε μία διπλή διαλεκτική. Η πρώτη είναι εκείνη της δυάδας, εγώ και ο άλλος σαν ετερότητα. Αυτή η σχέση αποκτά όλο της το νόημα όταν κατευθύνεται προς τα έξω, σε μία κοινή αιτία. Έτσι οδηγούμεθα στη δεύτερη διαλεκτική της τριάδας και των περιττών αριθμών που για τους πυθαγορικούς εκφράζουν την τελειότητα. Τα χαρακτικά και ζωγραφικά έργα δείχνουν γυναικείες μορφές να λικνίζονται σε ονειρικούς ή μεταφυσικούς μουσικούς κόσμους όπου κυριαρχούν οι κυανοί τόνοι.
Μέσα από την αντίθεση ανάμεσα στην τραχύτητα του μετάλλου και την ευαισθησία και λεπτότητα των ζωγραφικών έργων, ο καλλιτέχνης μας προτείνει μία διπλή θεώρηση του κόσμου. Το φως και τα χρώματα αποτελούν δύο διαστάσεις εξίσου σημαντικές. Όμως η πραγματικότητα βρίσκεται πέρα από τα φαινόμενα. «Αν παρατηρήσουμε τη φύση, λέει ο καλλιτέχνης, βλέπουμε πως αναπτύσσεται από τα μέσα προς τα έξω. Αυτή είναι και η μαγεία της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής. Κατόρθωναν οι άνθρωποι αυτοί να μη δείξουν την εξωτερική εικόνα αλλά το βάθος της ίδιας της ψυχής».

Ο Αριστείδης Πατσόγλου στο εργαστήριό του με ένα από τα διάσημα έργα του.

* Ο Αριστείδης Πατσόγλου γεννήθηκε στη Λέσβο το 1941. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά και στην Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts στο Παρίσι με καθηγητές τους Cesar και Collamarrini. Έχει εκθέσει έργα του σε πάνω από τριάντα ατομικές εκθέσεις και δεκάδες ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο.

Η γλυπτική του ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις. Η ανθρωπομορφική τέχνη του, λυρική, αισθησιακή και βαθιά ανθρωπιστική δεν εντάσσεται σε κανένα καλλιτεχνικό κίνημα, αλλά αναδεικνύει την ευρηματικότητα της φαντασίας του, τη μακρόχρονη δεξιότητά του και μια γόνιμη στοχαστικότητα.

***

Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, στο Μουσείο Βορρέ στην Αθήνα, στο Τελλόγειο Κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, Αθήνα, στη συλλογή της Ελληνικής Τράπεζας, Λευκωσία, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- στο Παρίσι, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Καναδά, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Τυνησίας, στο Στάδιο Τένις, Λευκωσία, στον Σταθμό ΗΣΑΠ Αγίου Ελευθερίου, Αθήνα, στο Gare de l’Est, Παρίσι, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και σε πολλές άλλες δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -