Αργυρώ Μαντόγλου: «Τρικυμίες Παθών. Τα νεανικά χρόνια του Κοραή στο Άμστερνταμ»

Το άγνωστο πορτρέτο του νεαρού Αδαμάντιου Κοραή, μάς παρουσιάζει στο νέο της βιβλίο η Αργυρώ Μαντόγλου. Τίτλος του βιβλίου: «Τρικυμίες Παθών. Τα νεανικά χρόνια του Κοραή στο Άμστερνταμ».
Το βιβλίο παρουσιάζει μια πολύπλευρη προσωπικότητα, που βιώνει τη σύγκρουση ανάµεσα σε ό,τι του δίνεται και ό,τι φιλοδοξεί να γίνει. Μια προσωπικότητα με τους δισταγμούς, την τόλμη, την ευαισθησία, αλλά και το σπινθηροβόλο πνεύμα –ιδιότητες που έμελλε να συμβάλουν στην κατοπινή εξέλιξη του µεγάλου Δασκάλου του Γένους.

***

Την Τετάρτη 3 Μαρτίου στις 6 μ.μ. η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι «Εκδόσεις Κλειδάριθμος» θα παρουσιάσουν διαδικτυακά το βιβλίο.
Θα μιλήσουν: Ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος, ο επιμελητής του βιβλίου Δημήτρης Θάνας και η συγγραφέας, Αργυρώ Μαντόγλου.

***

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

 

Τον Ιούνιο του 1771 ένας νεαρός έµπορος αποπλέει µε τον βοηθό του από το λιµάνι της Σµύρνης µε προορισµό το κοσµοπολίτικο Άµστερνταµ, όπου θα αναλάβει τη διεύθυνση ενός εµπορικού συνεταιρισµού. Είναι ο εικοσιτριάχρονος ∆ιαµαντής Κοραής, που πέρα από τις εµπορικές δραστηριότητες θέλει απελπισµένα να ξεφύγει από τον ζυγό των Τούρκων, να αναπνεύσει τον αέρα της ελευθερίας και να καλλιεργήσει το πνεύµα του στη «φωτισµένη» Ευρώπη.
Ο ίδιος αργότερα θα πει: «Η νεότης µου εσαλεύετο από τρικυµίας παθών». Αυτά τα πάθη περιγράφονται σε τούτη τη µυθιστορηµατική βιογραφία –µια εν πολλοίς άγνωστη αλλά σηµαντική πτυχή της ζωής του Αδαµάντιου Κοραή–, η µεταµόρφωσή του από συνεσταλµένο Ανατολίτη σε γοητευτικό µποέµ κοσµοπολίτη, η έκθεσή του στις ριζοσπαστικές ιδέες λίγο πριν από το ξέσπασµα της Γαλλικής Επανάστασης, η επαφή του µε σπουδαίους διανοούµενους, το πάθος του για µάθηση και η µύησή του στην τέχνη, στον έρωτα και στις απολαύσεις, αλλά και ο σκοτεινός εαυτός του, που θα αποκαλυφθεί όταν φτάσει στα έγκατα της θλίψης και στα όρια των αντοχών του.

 

***

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

 

Η Αργυρώ Μαντόγλου σπούδασε αγγλική λογοτεχνία, φιλοσοφία και κριτική θεωρία. Κείµενά της έχουν δηµοσιευθεί στον Τύπο, ενώ ασχολείται µε τη µετάφραση, τη διδασκαλία λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής. Έχει µεταφράσει έργα των Τζορτζ Έλιοτ, Βιρτζίνιας Γουλφ, Χένρι Τζέιµς, Τζέιν Όστεν, Έµιλι Μπροντέ, Καζούο Ισιγκούρο, Χαρούκι Μουρακάµι (για τη µετάφραση του Κάφκα στην ακτή έλαβε το Βραβείο Αναγνωστών Public), ενώ πεζά της έχουν βρεθεί στις βραχείες λίστες βραβείων του ∆ιαβάζω, του Αναγνώστη και του Athens Prize for Literature. Το Τρικυµίες παθών είναι το δέκατο βιβλίο της, και επισφραγίζει την πολύχρονη πορεία της στα ελληνικά γράµµατα.

 

***

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

«Τρικυμίες Παθών. Τα νεανικά χρόνια του Κοραή στο Άμστερνταμ»

Της Αργυρώς Μαντόγλου
Τετάρτη 3 Μαρτίου
Στις 6 μ.μ.
Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS
«Εκδόσεις Κλειδάριθμος»

 

***

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα μεταδίδεται ζωντανά από το IANOS RADIO, το κανάλι Youtube και τη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Youtube Link: https://youtu.be/3vdgwCaQCTc

 

Link βιβλίου: https://www.ianos.gr/trikimies-pathon-0509152