9.4 C
Athens
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Αρχαϊκά μοτίβα και υπερχρονικοί ορίζοντες από τον εικαστικό Κώστα Ευαγγελάτο στο Αργοστόλι

Το Σάββατο 28 Ιουλίου 2018, ώρα 8:30 μ.μ., ο εικαστικός, λογοτέχνης, περφόρμερ, θεωρητικός τέχνης Κώστας Ευαγγελάτος ανοίγει για το φιλότεχνο κοινό την εικαστική έκθεσή του στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa “Ροδόπη” στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Πρόκειται για ζωγραφικά έργα σε ποικίλα υλικά, με μικτές τεχνικές. Κεντρικός συνθετικός άξονας των συνθέσεων είναι το ανθρώπινο πρόσωπο σε συνδυασμό με αρχαϊκά μοτίβα, εννοιακά σύμβολα και ανθέμια.
Η ιστορικός Τέχνης Ευαγγελία Νάκα αναφέρει σε κείμενό της: Στην έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου συναρθώνονται έργα των τελευταίων ετών, έργα αφαιρετικά σε καμβά και σε άλλα υλικά με την τεχνική της επίθεσης χρώματος απευθείας από το σωληνάριο. Η θεματική των πινάκων είναι κυρίως η προσωπογραφία, μία ιδιότυπη μορφή της, η οποία αποδίδει την πιο κυριολεκτική έννοια του όρου. Το πρόσωπο στοιχειοθετείται περισσότερο ως μια βασική δομή, τύπου Gestalt, αρχετυπική όσο και σύγχρονη, προερχόμενη από ένα υπερχρονικό, ανιστορικό ορίζοντα. Ακόμη και τα σύμβολα που συνοδεύουν την εκάστοτε φυσιογνωμία, όπως τα κιονόκρανα, φαίνεται περισσότερο να συντονίζονται με την αρχαιοπρέπεια των μορφών και να υπερτονίζουν την εμβέλειά τους στο χρόνο και στο χώρο, χωρίς να επιδιώκουν απαραίτητα την παραπομπή στην αντίστοιχη ιστορική περίοδο. Η επιλογή του ιωνικού στοιχείου με τις καμπύλες γραμμές εξυπηρετεί, μάλλον, αποτελεσματικότερα την απόδοση μιας κομψής, αενάως κινούμενης ατμόσφαιρας. Ο καλλιτέχνης υπερβαίνει, με τη διάσταση που δίνει σε αυτές τις προσωπογραφίες, την απόδοση ενός μονοδιάστατου υποκειμενισμού και την έμφαση στην ατομικότητα. Απεναντίας, οι υπαινικτικές, γραμμικές προσωπογραφίες του εναγκαλίζουν και δύνανται να εμπεριέξουν ταυτιστικά το πρόσωπο κάθε θεατή με τρόπο που τις καθιστά διαχρονικά ενεργές αλλά και μόνιμα παρούσες, εφόσον δεν απολιθώνονται στους κόλπους ενός σαφώς προσδιορισμένου χώρου.
Πρόκειται για διαυγή πρόσωπα τα οποία διαφαίνονται μέσα από ένα πυκνό πλέγμα συμβόλων ή αφαιρετικών διάσπαρτων μορφών διατηρώντας άρρηκτη συμφυΐα μαζί τους. Είναι πρόσωπα κατασκευασμένα από το υλικό του κόσμου, του αχανούς, και αστείρευτου σε πλούτο σύμπαντος, το οποίο φαίνεται ταυτόχρονα να ενοικούν, ενώ φέρουν μία έκφραση κατάφωρης αρμονίας. Ορισμένες από τις προσωπογραφίες είναι ζωγραφισμένες σε πολύπλευρες επιφάνειες που παραπέμπουν σε θραύσματα και μοιάζουν να έχουν αποσπαστεί από ένα ευρύτερο περιβάλλον.

Εν τω μεταξύ, ετήσια εκδήλωση “Πανσέληνος στον κήπο” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Αυγούστου, ώρα 9 μ.μ., με ποιητική performance του Κώστα Ευαγγελάτου και τη συμμετοχή του Χοροθεάτρου “Λυδία Λίθος”. Θα παρουσιαστεί στη “Μωβ Σκηνή” από τον χορευτή Κωστή Τσιαμάγκα το ευρηματικό σόλο “Πρόσγειος πτήση”, σε μουσική Κλοντ Ντεμπισί και χορογραφία-σκηνοθεσία της Φένιας Αποστόλου.

Επισκέψεις – ξεναγήσεις στην έκθεση από τον Κώστα Ευαγγελάτο και συνεργάτες του, κάθε Τετάρτη και Σάββατο από 8:30 μ.μ. – 10:00 μ.μ.

  • Διάρκεια έκθεσης από 28 Ιουλίου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 2018.

Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη
Ι. Μεσολωρά 7 και Βύρωνος, Αργοστόλι
Τηλ.: 26710 28501, 6944621286

  • Είσοδος Ελεύθερη.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -