«Ένα σενάριο δομημένο με έναν τρόπο τόσο ευγενικό και με έναν ήρωα που τόσο ιδεατά μεταμορφώνει ένα είδος ανώνυμου ανθρώπου σε έναν γεμάτο ζωή άνθρωπο» δεν θα μπορούσε παρά να βραβευτεί.
Αυτό ακριβώς έγινε στο 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγου στο οποίο τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου επελέγησαν ως το μοναδικό «ντεμπούτο» για το επίσημο διαγωνιστικό της πρόγραμμα όπου και σημείωσαν μια ακόμη διεθνή επιτυχία.
Τα «Μήλα» είναι παραγωγή του Ηρακλή Μαυροειδή (Boo productions), μία συμπαραγωγή Ελλάδας, Πολωνίας, Σλοβενίας. Στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσει τέλη Νοεμβρίου από τη Feelgood Entertainment.
Το σενάριο της ταινίας έχει την υπογραφή του Σταύρου Ράπτη και του Χρήστου Νίκου.
Το σκεπτικό της επιτροπής και του φεστιβάλ για το βραβείο σεναρίου αναφέρει: «Τα Μήλα» έχουν ένα σενάριο δομημένο με έναν τρόπο τόσο ευγενικό, διαθέτοντας εντυπωσιακή οικονομία, και καταφέρνουν να δημιουργήσουν έναν εντυπωσιακό κόσμο με ιδιόρρυθμους κανόνες. Και με έναν ήρωα που τόσο ιδεατά μεταμορφώνει ένα είδος ανώνυμου ανθρώπου σε έναν γεμάτο ζωή άνθρωπο.
***
Θυμίζουμε ότι η ταινία επελέγη για το επίσημο άνοιγμα των Οριζόντων του 77ου Φεστιβάλ Βενετίας. Επίσης είχε επιτυχία στο Φεστιβάλ του Telluride στην Αμερική. Πέτυχε τη διανομή της σε πάνω από 35 χώρες. Συγκέντρωσε εξαιρετικές κριτικές από τον παγκόσμιο Τύπο. Μετά τη Βενετία έκανε πρεμιέρα και στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Συνέχισε στη Ζυρίχη, στο Αμβούργο, στην Αδελαΐδα, στο Τόκιο και τέλος στο AFI (American Film Institute) Festival το οποίο προτείνει εκείνες τις ταινίες που φτάνουν μέχρι τα Όσκαρ.
Τέλος έκπληξη ήρθε όταν η Κέιτ Μπλάνσετ [Cate Blanchett] ανακοίνωσε ότι θα διατελέσει χρέη executive producer της ταινίας στην Αμερική και τα φετινά Όσκαρ, μέσω της εταιρείας παραγωγής της, Dirty Films, λέγοντας ότι «πρόκειται για μια αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία. […] Είμαι περήφανη που θα εκπροσωπήσω το μοναδικό αυτό, όσο και πρωτότυπο ντεμπούτο, βοηθώντας να μοιραστεί το χιούμορ, η ζεστασιά και η μοναδική αυτή ματιά για τον κόσμο εκεί έξω».
Τα «Μήλα» τώρα θα ταξιδέψουν στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου θα διαγωνιστούν για τον «Χρυσό Αλέξανδρο» στο Επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα.
***
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
«Μήλα»
Apples
Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου
Σενάριο: Χρήστος Νίκου, Σταύρος Ράπτης
Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Σοφία Γεωργοβασίλη, Άννα Καλαϊτζίδου, Αργύρης Μπακιρτζής.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Bartosz Świniarski
Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης
Πρωτότυπη μουσική: The Boy
Casting: Σταύρος Ράπτης
Σχεδιασμός ήχου: Λέανδρος Ντούνης
Ήχος: Κώστας Κουτελιδάκης
Σκηνικά: Έφη Μπίρμπα
Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Μακιγιάζ: Κυριακή Μελίδου
Διεύθυνση παραγωγής: Τέτα Αποστολάκη
Line producer: Σέβη Μώρου
Βοηθοί παραγωγοί: Virginie Devesa, Jerome Duboz, Antoine Simkine
Συμπαραγωγοί: Ales Pavlin, Andrej Stritof, Στέφανος Γκάνος, Σταύρος Ράπτης
Εκτέλεση παραγωγής: Νίκος Σμπιλίρης
Παραγωγή: Ηρακλής Μαυροειδής, Άγγελος Βενέτης, Άρης Ντάγιος, Mariusz Włodarski, Χρήστος Νίκου
Διεθνείς πωλήσεις: Alpha Violet, CAA
***
Η ταινία είναι μια παραγωγή της Boo Productions, η οποία είχε υπογράψει και τις ταινίες «Κυνόδοντας» και «Attenberg».