Από Κοιμωμένη σε Κοιμωμένη και από αποχαιρετισμό σε αποχαιρετισμό, η Χριστιάνα Γαλανοπούλου υφαίνει μια αφήγηση για τη ζωή, το επέκεινα και το εσαεί.
Ακολουθώντας την Κοιμωμένη του Γιαννούλη Χαλεπά στα μυστικά μονοπάτια του ύπνου της, η Χριστιάνα Γαλανοπούλου μάς προσκαλεί σ’ ένα ταξίδι σε έργα τέχνης διαφορετικών εποχών, κείμενα, τόπους, αρχαιολογικούς χώρους, στιγμές της σύγχρονης πραγματικότητας και ιστορίες ανθρώπων. Κλωστή την κλωστή υφαίνει μια αφήγηση που ξεκινά σαν διάλεξη, μα όσο προχωρά, τόσο μοιάζει σαν ένα ιδιότυπο ντοκιμαντέρ που ερμηνεύεται ζωντανά σε μια performance-lecture. Η Χριστιάνα Γαλανοπούλου, ερμηνεύοντας ένα δικό της κείμενο πάνω σε έρευνα που έκανε η ίδια, μας προτείνει μια προσέγγιση αισθαντική και παλλόμενη, αρχαιολογική και ταυτόχρονα μυθοπλαστική. Η ιχνηλάτηση του εικονογραφικού μοτίβου της κοιμώμενης νέας γυναίκας δίνει τη θέση της σε ένα λόγο για τον αποχαιρετισμό, για τον πολιτισμό και για τη ζωή που πάντα θα χορεύει θελκτικά· για όσα καλούμαστε να αφήσουμε πίσω μας χωρίς ποτέ να είμαστε έτοιμοι να τα αποχαιρετήσουμε, και για όσα μας επανατοποθετούν στον ατέλειωτο πίνακα της ζωής.
Οι Αποχαιρετισμοί παρουσιάστηκαν σε μια πρώτη μορφή στο πλαίσιο του Εικαστικού Περιπάτου στην Κίμωλο και στην οριστική τους μορφή το 2016 στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο του Hypnos Project της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
Συντελεστές
Κείμενο, έρευνα, ερμηνεία: Χριστιάνα Γαλανοπούλου
Επιμέλεια φωτισμών και ήχου: Τώνια Ράλλη
Σχεδιασμός φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας
Σχεδιασμός ήχου: Αντώνης Νικηφόρος
Επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης
Σχεδιασμός υλικού προώθησης: Μάριος Γαμπιεράκης και Χρυσούλα Κοροβέση – www.mavragidia.gr
Πληροφορίες εκδήλωσης
Ημερομηνίες παραστάσεων: Πέμπτη 11 Απριλίου 2019, Ώρα έναρξης: 20.00
Είσοδος ελεύθερη
Χώρος διεξαγωγής: Rabbithole | Art & Performance Space (Γερμανικού 20, Μεταξουργείο), Τηλ: +30 210 52 49 903, [email protected]
Η Χριστιάνα Γαλανοπούλου είναι ιστορικός τέχνης και καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival. Παράλληλα εργάζεται ως αρθρογράφος, ανεξάρτητη επιμελήτρια φεστιβάλ, εκθέσεων και εκδόσεων και δραματουργός. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μουσειολογία, Οργάνωση και Επιμέλεια εκθέσεων (ΜΑ, Essex University) και Ιστορία της σύγχρονης τέχνης (DEA, Paris I-Panthéon, Sorbonne). Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, South East National Dance Agency κ.ά.). Το 2000 ίδρυσε το φεστιβάλ Video Dance, το πρώτο φεστιβάλ για τη συνάντηση των οπτικοακουστικών μέσων και των παραστατικών τεχνών στην Ελλάδα, το οποίο και διηύθυνε μέχρι το 2007. Το 2008, ίδρυσε το MIRfestival, ένα ανεξάρτητο φεστιβάλ νέων εκφάνσεων των παραστατικών τεχνών, του οποίου είναι έκτοτε η καλλιτεχνική διευθύντρια. Το έργο της επικεντρώνεται στο σημείο σύγκλισης του σύγχρονου οπτικοακουστικού πολιτισμού και των παραστατικών τεχνών καθώς και στην ανάδειξη νέων μορφών των παραστατικών τεχνών.
- Αρχική εικόνα: Balthus, Κορίτσι που κοιμάται [Sleeping girl], 1943. Tate Britain, Λονδίνο.