Από το «κουλούρι με τυρί» μέχρι το «Λιγκουίνι al pesto» με Ριγκολέτο, Τραβιάτα, Kουρέα της Σεβίλλης

13

Του Παναγιώτη Μήλα

Κάποτε το μαθητικό κολατσιό ήταν ένα απλό «κουλούρι Θεσσαλονίκης με μια σχεδόν διάφανη φέτα τυρί». Τώρα – διεθνώς – τα πράγματα έχουν αλλάξει και εκτός από τη διατροφή υπάρχουν και άλλες εκπλήξεις για τα παιδιά του δημοτικού.

Εκπλήξεις κυρίως στον τομέα της συμπεριφοράς του σχολείου κατά τη διάρκεια της παραμονής των μαθητών στις εγκαταστάσεις του σχολείου. Αφορμή πήρα από ένα βίντεο – στο τέλος του κειμένου – που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και δεν είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα.

Ασφαλώς στον κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα στη γειτονιά μου «με το καλημέρα», σπάνε τα αυτιά των μικρών με τα μεγάφωνα «στη διαπασών» μόνο και μόνο για να τους ευχηθούν να έχουν «καλό μάθημα». Αυτά τα παιδιά και στο σπίτι τους, και στο παιχνίδι, και στις επισκέψεις που κάνουν, και στα ψώνια μαζί με τους γονείς τους επικοινωνούν ουρλιάζοντας.

 

 

Πριν από 40 τόσα χρόνια,(στην παραπάνω φωτογραφία) όντας αρχηγός σε μια κατασκήνωση 250 παιδιών ηλικίας μέχρι και 11 ετών, στη Φανερωμένη της Σαλαμίνας, αν και υπήρχαν μεγάφωνα επικοινωνούσα με τα παιδιά μέσω… κλασικής μουσικής.

Δεν είχα σπουδάσει παιδαγωγική, όμως πίστευα πως τα μεγάφωνα μόνο σε στρατόπεδα ταίριαζαν.

Έτσι για το πρωινό ξύπνημα, για την έπαρση της σημαίας, για το πρόγευμα, για το παιχνίδι, για το μπάνιο, για το μεσημεριανό, για το απογευματινό ξύπνημα και το παιχνίδι, για το δείπνο και το σιωπητήριο είχα επιλέξει δέκα διαφορετικά κομμάτια κλασικής μουσικής. Ανάλογα λοιπόν με το πρόγραμμα τα παιδιά άκουγαν το σχετικό θέμα και έσπευδαν… Πότε για φαγητό, πότε για παιχνίδι, πότε για ύπνο κ.λπ. Μάλιστα οι γονείς όταν τα Σαββατοκύριακα έρχονταν στο καθιερωμένο επισκεπτήριο απορούσαν όταν άκουγαν τη μουσική και στη συνέχεια έβλεπαν τα παιδιά τους να προσέρχονται εκεί που τους καλούσε η αντίστοιχη μουσική.

Αυτά θυμήθηκα παρακολουθώντας το βίντεο για το οποίο σας μίλησα στον πρόλογο και που ακολουθεί: Είναι μεσημέρι, στην ώρα του φαγητού – σε ένα σχολείο πολύ μακριά. Δυστυχώς όχι στην Ελλάδα… Τέσσερις τραγουδιστές όπερας, μεταμφιεσμένοι σε εργαζόμενους στην τραπεζαρία του σχολείου, κάνουν την έκπληξη πριν τα παιδιά δοκιμάσουν την πρώτη μπουκιά από το λαχταριστό «Λικουίνι al pesto» που είναι σερβιρισμένο στο πιάτο τους. Η έκπληξη όμως γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν λόγω της φασαρίας εμφανίζεται και ένας αστυνομικός…

Απολαύστε – στο τέλος του κειμένου – το εκπληκτικά μουσικό σχολικό γεύμα. Προηγουμένως όμως καλό είναι να φτιάξετε και τις συνταγές «Σπαγγέτι με γαρίδες και pesto» και «Λιγκουίνι al pesto» έτσι όπως τις προτείνει ο σεφ Έκτορας Μποτρίνι.

 

 

Εδώ το σπαγγέτι με γαρίδες και pesto

-Αρχίζουμε με τα υλικά

380 γραμμάρια σπαγγέτι
300 γραμμάρια γαρίδες καθαρισμένες
150 γραμμάρια pesto
1 πεπεροντσίνο τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο
Φρέσκο βασιλικό
100 γραμμάρια πεκορίνο
50 γραμμάρια κουκουνάρι καβουρδισμένο
50 γραμμάρια ελαιόλαδο
Αλάτι

Πώς θα το φτιάξουμε

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το πεπεροντσίνο και τα τσιγαρίζουμε για λίγο. Προσθέτουμε τις γαρίδες, λίγο αλάτι και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε μία κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό, βράζουμε τα μακαρόνια al dente, τα σουρώνουμε, κρατώντας λίγο από το νερό που έχουν βράσει και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με τις γαρίδες. Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το pesto μαζί με λίγο νερό από αυτό που έχουμε κρατήσει. Προσθέτουμε το φρέσκο βασιλικό και το πεκορίνο. Ανακατεύουμε καλά έως ότου δέσει και σερβίρουμε, γαρνίροντας με τα κουκουνάρια.

***

 

 

Και τώρα το “Λιγκουίνι al pesto”

-Πρώτα τα υλικά

• ½ κιλό linguine
• 50 γραμμάρια φύλλα βασιλικό πλατύφυλλο
• 100 γραμμάρια ελαιόλαδο
• 40 γραμμάρια πεκορίνο τριμμένο
• 80 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
• 20 γραμμάρια κουκουνάρι (ή καρυδόψιχα)
• 1 πρέζα αλάτι χοντρό
• 2 σκελίδες σκόρδο

Πώς θα το φτιάξουμε

*Πλένουμε καλά το βασιλικό και τον στεγνώνουμε. Μέσα σε ένα γουδί, βάζουμε το σκόρδο και το αλάτι και τα χτυπάμε. Σιγά σιγά προσθέτουμε τα φύλλα βασιλικού και δουλεύουμε περιστροφικά (δε χτυπάμε) μέχρι να βγει το ζουμί από τα φύλλα. Ύστερα προσθέτουμε το κουκουνάρι και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, δουλεύοντας περιστροφικά. Ρίχνουμε το πεκορίνο και την παρμεζάνα δουλεύοντας το ίδιο. Τέλος ρίχνουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε πάλι δουλεύοντας περιστροφικά το γουδοχέρι.
*Κάνοντας την ίδια διαδικασία στο μίξερ, προσέχουμε να μη ζεσταθεί ο βασιλικός, γι’ αυτό και έχουμε βάλει πριν το μίξερ στο ψυγείο και κάνουμε λίγα χτυπήματα κάθε φορά μικρής διάρκειας (κάθε 2-3 δευτερόλεπτα και σταματάμε). Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το χέρι.
*Βράζουμε τα μακαρόνια al dente, τα σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το νερό που έχουν βράσει. Βάζουμε τα μακαρόνια σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέσα σε μία κατσαρόλα, το pesto και το νερό και ανακατεύουμε συνέχεια για 1 λεπτό ώστε να δέσει.

 

***

 

  • Όλα έτοιμα: Καλή σας όρεξη και καλή ακρόαση… Εδώ – όπως με ενημέρωσε ο καλός μου φίλος και διάσημος τενόρος Αντώνης Κορωναίος – θα ακούσουμε τα παρακάτω κομμάτια:

1) La donna e mobile (Rigoletto του Giuseppe Fortunino Francesco Verdi). Tenor’s aria. Πρώτη παρουσίαση: 11 Μαρτίου 1851.
2) Largo al factorum (Barbiere di Siviglia, του Gioachino Antonio Rossini). Baryton’s aria “Figaro”. Πρεμιέρα: 20 Φεβρουαρίου 1816.
3) Libiamo (Traviata, του Giuseppe Fortunino Francesco Verdi). Duetto tenore-soprano, Alfredo-Traviata. Πρεμιέρα: 6 Μαρτίου 1853 και
4) Η Aria του Calaf από Turandot του Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini. Οι τρείς πρώτες πράξεις γράφτηκαν από τον Puccini. Μετά τον θάνατό του η όπερα ολοκληρώθηκε από τον Franco Alfano. Εδώ ακούμε το “Nessun Dorma”, με τον αστυνομικό. Πρεμιέρα: 25 Απριλίου 1926.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ…