17.9 C
Athens
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Εγκαινιάστηκε ο νέος ανελκυστήρας που κάνει την Ακρόπολη πιο προσβάσιμη από ποτέ

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου. Γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Τη μέρα αυτή έγιναν τα εγκαίνια του νέου ανελκυστήρα πλαγιάς στην Ακρόπολη. Έτσι τώρα όλοι χωρίς καμία εξαίρεση θα μπορούν να επισκέπτονται τον Ιερό Βράχο.

Το έργο πραγματοποιήθηκε από δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση. Στην τελετή παράδοσης του έργου ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου είπε τα εξής:

«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στεκόμαστε μπροστά σε ένα μνημείο με πανανθρώπινη αξία, ένα φωτεινό σηματοδότη αισιοδοξίας. Στην Ακρόπολη προβάλλονται ο σεβασμός και η φροντίδα του Ιδρύματος Ωνάση για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τον εκδημοκρατισμό της γνώσης, την ελεύθερη προσβασιμότητα, τα ίσα δικαιώματα.
»Δεν είμαστε ένας απλός ιδιώτης που κάνουμε χορηγίες, αλλά συμπράττουμε ισότιμα στη διαδικασία σχεδιασμών και υλοποίησης όποιας δράσης αναλαμβάνουμε. Με τον τρόπο αυτό χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας, απελευθερώνουμε τις κρυμμένες δυνάμεις της Ελλάδας στα καλύτερά της. Η Ακρόπολη που κάνει τον γύρο του κόσμου με το νέο φωτισμό της, από την πρόσφατη συνεργασία μας με την πολιτεία, παραμένει μια διαρκής υπενθύμιση ότι ο άνθρωπος είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων. Παραμένει επίσης μια υπόσχεση ότι η δημοκρατία είναι το σπίτι όλων μας. Ειδικά με τις συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, αυτό το σπίτι πρέπει να μείνει μονίμως ανοικτό, προσβάσιμο και φωτεινό».

 

***

 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Πρόεδρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη  Παπαδημητρίου, στα εγκαίνια του ανελκυστήρα πλαγιάς στην Ακρόπολη.

 

 

Τον ανελκυστήρα πλαγιάς στην Ακρόπολη εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σήμερα η Ακρόπολη λάμπει πιο φωτεινή από ποτέ αλλά και πιο προσβάσιμη από ποτέ. Πρόκειται για ένα έργο εμβληματικό που δεν θα είχε γίνει πράξη χωρίς τη συμβολή του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς ο νέος ανελκυστήρας αλλά και οι νέες διαδρομές που έχουν δημιουργηθεί καθιστούν την Ακρόπολη προσβάσιμη σε όλες και σε όλους, στα άτομα με κινητικές δυσκολίες αλλά και στους ηλικιωμένους που θέλουν να απολαύσουν το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Είναι ένα έργο το οποίο έγινε πολύ γρήγορα χάρη στην εξαιρετική συνεργασία των υπηρεσιών του Ιδρύματος, των εξωτερικών συνεργατών του Ιδρύματος Ωνάση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού υπό την επιστημονική ευθύνη της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως υπό τον καθηγητή κ. Μανόλη Κορρέ με την εφαρμογή όλων των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου».

 

***

 

Ο ανελκυστήρας έχει χωρητικότητα 1.300 κιλά ωφέλιμο φορτίο, ήτοι 2 αμαξίδια με 2 συνοδούς ή 1 φορείου ασθενοφόρου με 1 συνοδό.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ο χρόνος που απαιτείται για την ανάβαση και την κατάβαση του ανελκυστήρα ορίζεται στα 32 δευτερόλεπτα. Εξασφαλίζει δε την εύκολη πρόσβαση απευθείας από το επίπεδο του δρόμου και την ασφαλή ανάβαση/κατάβαση των χρηστών προς και από τον Ιερό Βράχο της Αθήνας, την Ακρόπολη. Είναι τεχνολογικά ιδιαίτερα εξελιγμένος συνδυάζοντας την ταχύτητα και την ασφάλεια μετακίνησης καθώς επίσης και δικλίδες ασφαλείας κατά τη λειτουργία του σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή άλλου απρόβλεπτου προβλήματος.

 

 

ΑΠΟ ΤΟ CATISART: ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΩΝΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ

 

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 15 Ιανουαρίου 1906 και πέθανε στο Παρίσι στις 15 Μαρτίου 1975. Ετάφη στο ιδιόκτητο νησί του τον Σκορπιό, στη Λευκάδα. Ήταν εφοπλιστής και επιχειρηματίας και ένας από τους διασημότερους «κροίσους» του 20ού αιώνα. Ανέπτυξε πλούσια επιχειρηματική ναυτιλιακή δραστηριότητα και το 1956 ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία, την οποία μεταβίβασε το 1975 στο ελληνικό κράτος.
Το «Ίδρυμα Ωνάση» (επισήμως: Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης) συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 1975 σύμφωνα με την επιθυμία του Αριστοτέλη Ωνάση και δόθηκε το όνομα του γιου του, Αλέξανδρου Ωνάση.
*Ωνάσειο: Στις 6 Οκτωβρίου 1992 έγινε η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Καρδιολογικού Κέντρου.
*Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Η τελετή θεμελίωσης έγινε στις 20.04.2004
*Κέντρο Μεταμοσχεύσεων: Θεμελίωση στις 09.12.2019

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -