«Καλύτερα να μη μιλάει κανείς για την τέχνη. Τα έργα μιλάνε μόνα τους σωστότερα και εγκυρότερα. Άλλωστε, κι ο ίδιος ο καλλιτέχνης γνωρίζει ότι καλά καλά δεν ξέρει πώς γίνεται το έργο του. Χρειάζεται, βέβαια, η έμμονος ιδέα της τέχνης του. Χρειάζεται να κυνηγάει το τέλειο, όσο μπορεί. Χρειάζεται ασταμάτητη εργασία. Το πρώτιστο όμως που χρειάζεται, είναι, νομίζω, η αγαθή πρόθεση», έγραφε ο ζωγράφος Ανδρέας Βουρλούμης, λίγο προτού φύγει από τη ζωή.
Ο ζωγράφος γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1910 στην Πάτρα. Από μικρός είχε εκδηλώσει μεγάλη επιθυμία για τη ζωγραφική, τόσο που ο πατέρας του, του αγόρασε «ένα τεράστιο κουτί με χρώματα που θα το ζήλευε και ο Παρθένης», όπως έλεγε ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Καταπιανόταν ακόμη με την πηλοπλαστική.
Ο «Πληγωμένος Γαλάτης», που κατασκεύασε σε ηλικία 10 ετών, μαζί με την πληθώρα των σκίτσων, άναψαν το «πράσινο φως» για την ενασχόλησή του με τη ζωγραφική, αφού ο πατέρας του αποφάσισε να μαθητεύσει κοντά στον Γάλλο ζωγράφο Αντουάν Πικ. Τα διδάγματα του Πικ μπορούν να θεωρηθούν ως η μοναδική επαγγελματική κατάρτιση του ζωγράφου, δεδομένου ότι ουδέποτε μαθήτευσε συστηματικά.
Θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια μοναδική έκθεση έργων του ζωγράφου Ανδρέα Βουρλούμη, ο οποίος ήταν εξοικειωμένος με τις νεωτεριστικές κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής τέχνης, γοητευμένος ιδιαίτερα από το ύφος των Γάλλων Intimistes και παράλληλα με βαθιά γνώση της βυζαντινής τέχνης.
Όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, ο κόσμος του Ανδρέα Βουρλούμη είναι ένας κόσμος οικείος, νηφάλιος και αληθινός. Επιπλέον, είναι ένας κόσμος όπου ο καλλιτέχνης έχει κατορθώσει να μετατρέψει τα τυχαία, οπτικά ερεθίσματα σε στέρεες ζωγραφικές οντότητες.
Η θεματική του εμπνέεται από τον κόσμο που τον περιβάλλει: αστικά τοπία, η κατοικία του στην οδό Τσακάλωφ, εσωτερικά σπιτιών, κάθε λογής γνώριμα αντικείμενα, οι άνθρωποι στο δρόμο, οι οικείοι και μέλη της οικογένειάς του, οι μαγαζάτορες της γειτονιάς, τοποθεσίες όπου ταξίδεψε και η Αίγινα όπου περνούσε τα καλοκαίρια του.
Ο Βουρλούμης ήταν το μικρότερο από τα τρία παιδιά του Παναγή Α. Βουρλούμη, εμπόρου και υπουργού του Ελευθερίου Βενιζέλου. Το 1918 η οικογένεια μετοίκησε στην Αθήνα.
Στα 1933-1934 διέμεινε στο Παρίσι, όπου πραγματοποίησε ελεύθερες σπουδές στη ζωγραφική και παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής με τον Δημήτρη Γαλάνη, ενώ κατά τις καθημερινές του επισκέψεις στα Μουσεία ήρθε σε επαφή με την ευρωπαϊκή παράδοση.
Το 1948 συμμετείχε στη ίδρυση της ομάδας «Αρμός» και έλαβε μέρος στις εκθέσεις της ομάδας το 1949 και το 1952. Η πρώτη του ατομική έκθεση παρουσιάστηκε στην Γκαλερί «Μόνικα Πέην» το 1954.
Η μεγάλη αναδρομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη το 1990. Πέθανε στις 7 Αυγούστου 1999. Τον Σεπτέμβριο του 1999 η αναδρομική του έκθεση παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη.
***
«Ανδρέας Βουρλούμης» – Χώρο Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ» της Εθνικής Ασφαλιστικής
Στοά Κοραή 4 (εντός της στοάς) – Τηλέφωνο: 210-325.23.52
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-20:00
Από τις 4 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2018. Εγκαίνια: Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ.
Σταθμός μετρό: «Πανεπιστήμιο»