Με ποιον τρόπο επιλέγουμε τις αξίες που διέπουν τη ζωή; Είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε τον εαυτό μας για ένα ιδανικό; Πώς κατασκευάζουμε την ταυτότητά μας; Τι κάνει κάποιον ήρωα; Μπορεί η αγάπη, η αντίσταση ή οι πολιτικές επιλογές να μας καθορίσουν; Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που η Αντιγόνη, ο Κρέοντας, η Ισμήνη ή ο Αίμονας συνεχίζουν να μας θέτουν εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια.
Το εργαστήριο Αναζητώντας την Αντιγόνη είναι μια δημιουργική συνάντηση: θέτουμε ερωτήσεις και σκεφτόμαστε συλλογικά πάνω στη σημερινή πραγματικότητα, ενώ εκφραζόμαστε μέσα από το θεατρικό κείμενο της Αντιγόνης.
* Το θεατρικό εργαστήρι Aναζητώντας την Αντιγόνη: ξαναγράφοντας την αρχαία τραγωδία ανάμεσα σε επτά χώρες έχει θέμα την τραγωδία Αντιγόνη του Σοφοκλή και απευθύνεται σε νέους ανθρώπους (14-30 χρόνων). Πραγματοποιείται σε επτά ευρωπαϊκές χώρες: την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βοσνία, τη Σερβία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Με τη χρηματοδότηση του ιδρύματος Lombard Odier της Γενεύης, το εγχείρημα μελετά και ερευνά τη σχέση της νέας γενιάς με τον πάντα επίκαιρο μύθο της Αντιγόνης.
Τι σημαίνουν τα ερωτήματα που προκύπτουν από την τραγωδία για τους νέους του σήμερα; Στο πλαίσιο ενός εργαστηρίου, δουλεύουμε πάνω στο κείμενο του Σοφοκλή και στις δύο σύγχρονες προσεγγίσεις του από τον Μπ. Μπρεχτ και τον Ζ. Ανούιγ, για να συλλογιστούμε τα βασικά ζητήματα του έργου: την επιλογή, την ταυτότητα, τη θυσία, την ατομική ελευθερία ενάντια στην ολοκληρωτική εξουσία.
Το εργαστήρι πραγματοποιείται σε διαφορετικές χώρες, σε σχολεία, πολιτιστικούς χώρους και θέατρα, και τα αποτελέσματά του καταγράφονται. Το υλικό που θα προκύψει από τον κύκλο εργαστηρίων θα αποτελέσει τη βάση μιας νέας ερμηνείας του έργου, η οποία θα παρουσιαστεί στη Γενεύη το 2016-2017.
Σε ποιους απευθύνεται και πώς διεξάγεται
Το θεατρικό – παιδαγωγικό εργαστήρι στο ΚΕΤ θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα. Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη σχετική θεατρική εμπειρία ή εκπαίδευση. Τα εργαλεία του σεμιναρίου είναι βασισμένα στις μεθόδους του Τheater in Education and Forum Theater και περιλαμβάνουν ασκήσεις, συζητήσεις, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και ασκήσεις δημιουργικής γραφής. Οι συμμετέχοντες θα διαβάσουν και θα συζητήσουν τα κείμενα, θα τα ερμηνεύσουν θεατρικά και θα εξερευνήσουν τι σημαίνουν τα ζητήματα που προκύπτουν από την Αντιγόνη, σήμερα.
Aναζητώντας την Αντιγόνη:
ξαναγράφoντας την αρχαία τραγωδία ανάμεσα σε επτά χώρες
Θεατρικό-παιδαγωγικό εργαστήρι με την
Anna Rossman-Kiss
@Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Σάββατο 9 και Σάββατο 16 Απριλίου | 11:00 – 13:30 |
Δωρεάν συμμετοχή (απαραίτητη η κράτηση θέσης) ―
Ηλικίες: 14-30 χρονών
* H Αnna Rossman-Kiss γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γενεύη, σε μια οικογένεια ουγγρικής και αμερικανικής καταγωγής. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα υποκριτικής και συμμετείχε σε σχολικές θεατρικές ομάδες στη Γενεύη. Συνέχισε τις σπουδές της πάνω στο κοινωνικό και παιδαγωγικό θέατρο στη Βουδαπέστη και συμμετείχε σε προγράμματα νέων (Katona Jozsef Theater, Schilling Arpad’s Krétakör). Ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στο θεατρικό-παιδαγωγικό τμήμα του Grips Theater στο Βερολίνο.
Η πρώτη σκηνοθετική της δουλειά ήταν η παράσταση “Άμλετ” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε ανεξάρτητη παραγωγή, η οποία παρουσιάστηκε στη Γενεύη και στη Γαλλία και επιλέχθηκε στο πρόγραμμα του Θεατρικού Φεστιβάλ Νέων στη Σουηδία (Νational Youth Theater Festival). Η Αnna Rossman-Kiss έχει δουλέψει επίσης με μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρα υποδοχής στη Γενεύη, διδάσκοντας γαλλικά και πραγματοποιώντας θεατρικά εργαστήρια.
Συνολική διάρκεια εργαστηρίου: 5 ώρες (δύο συναντήσεις διάρκειας δυόμιση ωρών).
Κρατήσεις θέσεων απαραίτητες (περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων) στο 213 00 40 496.
Πληροφορίες
ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ
Κύπρου 91Α και Σικίνου 35Α
Κυψέλη
213 00 40 496
69 45 34 84 45
[email protected]
ΠΡΟΣΒΑΣΗ
με αυτοκίνητο: εύκολο παρκάρισμα.
με λεωφορείο (στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8 |
με τρόλεϊ (στάση Καλλιφρονά): 3, 5, 11, 13, 14 | (στάση Πλατεία Κυψέλης): 2, 4 |
με ΗΣΑΠ: Άγιος Νικόλαος (12 λεπτά με τα πόδια)
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Δάφνη Ανέστη
E-mail: [email protected]