Αναλόγιο 2021: «Ένας αξέχαστος γάμος» σε …«Ώρα Ελλάδος»

Ο Γιάννης Λασπιάς και η Άσπα Τομπούλη παρουσιάζουν την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου τα έργα «Ένας αξέχαστος γάμος» της Eva Kamcevska και «Ώρα Ελλάδος» της Στέλλας Ράπτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ κινείται γύρω από τον άξονα της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο: «200 χρόνια Επανάσταση; Ξαναγράφοντας τους αρχαίους μύθους σήμερα».

***

20:00 ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙA: Eva Kamcevska ΕΝΑΣ ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΓΑΜΟΣ

Την ώρα της χλιδάτης γαμήλιας δεξίωσης της κόρης του πρωθυπουργού εισβάλλει στην αίθουσα ένα οργισμένο και πεινασμένο πλήθος διαδηλωτών με ανθρωποφαγικές ορέξεις. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να το σκάσει, αλλά τελικά τον κατασπαράζει το πεινασμένο πλήθος. Όταν, όμως μετά από χρόνια αυτό το ίδιο το πλήθος κληθεί να ψηφίσει, θα επαναλάβει τα ίδια λάθη έχοντας μνήμη χρυσόψαρου. Τι συμβαίνει άραγε σε αυτή την κοινωνία; Ένα έργο με καυστικό χιούμορ, σουρεάλ ατμόσφαιρα και splatter στοιχεία.
Σημείωμα του σκηνοθέτη της παράστασης Γιάννη Λασπιά
Σε πολλές παραδόσεις, η αγελάδα συμβολίζει τη γονιμότητα, την αφθονία, την ευημερία. Είναι η προσωποποίηση της Μητέρας Γης και συμβολίζει την τεράστια κοσμική μήτρα, στην οποία τα πάντα υπάρχουν. Στο έργο «Ένας αξέχαστος γάμος», ο πρωθυπουργός που παρουσιάζεται ως αγελάδα, στους πλουσιοπάροχους γάμους της κόρης του προκειμένου ν’ αποφύγει το λαό του που είναι στα όρια της ένδειας, είναι ακριβώς το αντίθετο.
Το έργο της Eva Kamchevska επιλέγουμε να παρουσιαστεί μέσα από μια live τηλεοπτική μετάδοση των γεγονότων, όπου το δραματικό συμβαδίζει με το κωμικό, δημιουργώντας μια σουρεαλιστική ατμόσφαιρα προκειμένου ν’ αποδοθεί η σημασία του έργου. Οι τάξεις των ανθρώπων παραμένουν σταθερές και οι πλούσιοι ζουν εις βάρος των φτωχών. Το μέλλον υπάρχει ήδη στο παρελθόν. Η ιστορία επαναλαμβάνεται όσο ο άνθρωπος ξεχνάει.
*
Συντελεστές
Μετάφραση: Σμαρώ Κώτσια
Σκηνοθεσία: Γιάννης Λασπιάς (Square Theatre Company)
Ηθοποιοί: Αντώνης Αντωνάκος, Διαμαντής Καραναστάσης, Άντα Κουγιά, Δάφνη Μανούσου, Δημήτρης Μαύρος, Νίκος Μέλλος, Στέλλα Μπούρου, Βιργινία Ταμπαροπούλου
***
Η Eva Kamchevska γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1983. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή και στο τμήμα της θεατρολογίας και δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Μακεδονίας. Έχει εργαστεί στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας της. Έως σήμερα έχουν γυριστεί τρεις μικρού μήκους ταινίες βασισμένες σε δικά της σενάρια. Το 2015 αποφοίτησε από την Κινηματογραφική Σχολή του Vancouver στον Καναδά. Μετά την επιστροφή στην πατρίδα της συνεχίζει να γράφει θεατρικά έργα και σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

***

21:00 ΕΛΛΑΔΑ: Στέλλα Ράπτη ΩΡΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο Όθωνας και η Αμαλία, μετά την εκθρόνισή τους από την Ελλάδα το 1862, ζουν στα ανάκτορα του Μπάρμπεργκ, στη Βαυαρία. Κάθε μέρα, μεταξύ 18.00 μ.μ. και 20.00 μ.μ. είναι η ώρα Ελλάδος. Αυτό το διάστημα φορούν τις ελληνικές φορεσιές τους, μιλούν ελληνικά και με τη βοήθεια των αυλικών τους ξαναζωντανεύουν στιγμές και γεγονότα που έζησαν στην Ελλάδα και τους σημάδεψαν. Ένα «θέατρο εν θεάτρω» μ’ ένα άλμα στον χρόνο στο τέλος, όπου ο απόηχος του τότε αντανακλάται στο σήμερα.

Το έργο «Ώρα Ελλάδος» της Στέλλας Ράπτη προκρίθηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό με τίτλο «200 χρόνια Επανάσταση;».
Σημείωμα της σκηνοθέτιδας Άσπας Τομπούλη
«Όταν πρωτοδιάβασα το Ώρα Ελλάδος της Στέλλας Ράπτη, μου έδωσε την εντύπωση ενός κειμένου που, κάθε τόσο και αναπάντεχα, εκτοξεύει μπροστά στα μάτια και τα αυτιά μας θραύσματα μνήμης, γεγονότα ιστορικά ή ιδιωτικά, ιστορικά κείμενα, ιστορικές προσωπικότητες, βασιλείς, αυλικούς και υπηρετικό προσωπικό – πρόσωπα και προσωπεία, νοοτροπίες και συμπεριφορές – ψηφίδες μιας καίριας εποχής του Ελληνικού κράτους στις αρχές της πορείας του.
Το έργο, έχει ως “ήρωες” τον Όθωνα και την Αμαλία μετά την εκθρόνιση και την εκδίωξη τους από την Ελλάδα – με δυο λόγια, εκτυλίσσεται “μετά το δράμα”. Η Ράπτη παίζει με τις θεατρικές συμβάσεις και το “θέατρο μέσα στο θέατρο”. Οι 9 “εικόνες” του έργου βλέπουν την ιστορία ως πραγματικό και ως θεατρικό πεδίο δράσης και ως ένα συμπίλημα προσωπικών, πολιτικών, κοινωνικών, εθνικών αλλά και “τυχαίων” παραγόντων και περιστατικών.

Έργο πολυπρόσωπο, το Ώρα Ελλάδος προσεγγίζει το παρελθόν μέσα από το παρόν του σημερινού Έλληνα ενώ μέσα από την αποσπασματική του δομή και τη γεμάτη χιούμορ ματιά, παραθέτει ένα ιστορικό και δραματουργικό υλικό που κερδίζει την προσοχή και το ενδιαφέρον θεατή».
*
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Άσπα Τομπούλη (Όψεις)
Σκηνικός χώρος-κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Μουσική επιμέλεια – συνθέσεις ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιράντα Ζησιμοπούλου
Ηθοποιοί: Σπύρος Ανδριανόπουλος, Βασίλης Βλάχος, Ματίνα Δημητροπούλου, Δημήτρης Καλλέργης, Άρης Κασαπίδης, Νίκος Νίκας, Νίκος Παντελίδης, Γιώργος Ρόδης, James Rodi, Μαρία Τσιμά, Άντζυ Φιλήντα, Γιάννης Φιλίππου

***
Η Στέλλα Ράπτη σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη και δραματολογία στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Επίσης σπούδασε μουσική στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκε ως ηθοποιός και δραματολόγος με το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, το Κ. Θ. Β. Ε., τη Documenta 14 καθώς και με το ελεύθερο θέατρο. Έπαιξε στον κινηματογράφο, στη μικρού μήκους ταινία Pocketknife της Eri Geroulis και στην ταινία μεγάλους μήκους Agon του Robert Budina. Από το 2010 έως το 2015 ήταν καλλιτεχνική υπεύθυνη του «Θεάτρου κατ’ οίκων» στο Κ.Θ.Β.Ε. και στο Εθνικό Θέατρο, μιας δράσης κοινωνικού θεάτρου για ευάλωτες ομάδες.
***
Το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021 πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη συνεργασία του Εργαστηρίου Μουσικής, Ακουστικής και Τεχνολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την υποστήριξη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, του Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, του Τσέχικου Κέντρου στην Αθήνα, του Εθνικού Πολιτιστικού Ιδρύματος και της Πρεσβείας της Ουγγαρίας.

***

Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο 2021

Διοργάνωση: Όμιλος «Φίλοι του Αναλογίου»
Εκτελεστική Διευθύντρια: Σμαρώ Κώτσια
Διεύθυνση Παραγωγής: Ράνια Παπαδοπούλου
Επιμέλεια κειμένων: Θανάσης Βασιλείου, Ηλίας Καφάογλου
Μεταφράσεις έργων στα ελληνικά: Σμαρώ Κώτσια, Λέανδρος Πολενάκης, Σόνια Στάμου Ντορνιάκοβα
Μετάφραση προγράμματος στα αγγλικά και στα γαλλικά: Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Επιμέλεια – διορθώσεις αγγλικών κειμένων: Θεοδώρα Λούκας
Οργανωτική υποστήριξη: Κυβέλη Δραγούμη
Ηχογραφήσεις έργων: Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπεύθυνη εργαστηρίου: Αναστασία Γεωργάκη.
Ηχολήπτης: Βίκτωρ Μαστέλα
Υπεύθυνη πρακτικής άσκησης φοιτητών: Δέσποινα Κοσμοπούλου
Ψηφιακές τεχνολογίες, περιπατητικές δράσεις: Geert Vermeire
Γραφιστική επιμέλεια: Μαρία Στέφωση, Α4Αrt design
Σχεδιασμός φωτισμού – σκηνική επιμέλεια: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Σχεδιασμός και ανάπτυξη ιστοχώρου: Δημήτρης Βαλλιανάτος
Γραφείο τύπου: Culture Press

***

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Αύλειος Χώρος Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Παλαιό Πανεπιστήμιο
Θόλου 5, Πλάκα 105 56
Απαραίτητη προκράτηση θέσεων:
ticketsanalogio@gmail.com
Και στο τηλέφωνο: 6945959739
***
Ο χώρος τηρεί όλες τις συστάσεις και λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων σε κατάλληλες και ελεγχόμενες συνθήκες ασφαλείας σε σχέση με τον COVID-19. Ακολουθεί σχολαστικά όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και αποστάσεων, ώστε κανείς να μη διστάσει και στερηθεί το αγαθό της ψυχαγωγίας.