Ανακαλύφθηκε αρχαίο ταχυφαγείο στην Πομπηία

Συναρπαστικά είναι τα ευρήματα από το εστιατόριο, που αποκαλύπτει πολλά για τον τρόπο που έτρωγαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι.

Ένα φαστ φουντ εντοπίστηκε στην αρχαία πόλη της Πομπηίας, με την ανασκαφή του να βοηθά στο να γίνει αντιληπτός ο τρόπος και τα είδη που έτρωγαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι.

 

 

Παρά το ότι έχουν βρεθεί περίπου 80 “φαστ φουντ” στην Πομπηία, είναι η πρώτη φορά που γίνεται πλήρης ανασκαφή σε ένα.

Το εστιατόριο ήταν γνωστό ως «thermopolium», λόγω του ότι σέρβιρε ζεστό φαγητό.

 

 

Αρχικά ανακαλύφθηκε ο πάγκος του, μπάρα σε σχήμα «Γ», πάνω στον οποίον υπήρχαν τρύπες σε στυλ γαβάθας, όπου έτρωγαν τις σούπες και το ζεστό φαΐ, κάτι σαν τις υποδοχές που έχουν σήμερα τα salad bar.

Πάνω του υπήρχαν, φυσικά, ζωγραφιές -έργα τέχνης- μεταξύ των οποίων μία υποθαλάσσια νύμφη κι ένα άλογο, καθώς και κόκορες με το γνωστό κόκκινο της Πομπηίας.

 

 

Το αρχαίο εστιατόριο βρέθηκε σε εξαίρετη κατάσταση.

Η ανακάλυψη είχε γίνει τον Απρίλιο του 2019, αλλά σήμερα για πρώτη φορά ήρθε στο φως ένα πραγματικός θησαυρός.

Ένας πάγκος εστιατορίου τύπου fast food που ονομάζεται θερμοπωλείο αποκαλύπτει ότι το πρόχειρο φαγητό υπήρχε έντονα στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης που θάφτηκε στην τέφρα το 79 μ.Χ.

 

 

Το μπροστινό μέρος του θερμοπωλείου είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες σε έντονα χρώματα οι οποίες απεικονίζουν ζώα, μέρος των συστατικών που είχε το φαγητό.

Κοτόπουλο και δύο πάπιες που κρέμονται ανάποδα ξεχωρίζουν στις ζωγραφιές, ενώ στο χώρο βρέθηκαν υπολείμματα από υλικά που χρησιμοποιούσαν στα γεύματα.

Οστά πάπιας, χοίρων, κατσίκας, ψαριών και σαλιγκαριών μαρτυρούν τη μεγάλη ποικιλία ζωικών προϊόντων που ήταν απαραίτητα για την παρασκευή των πιάτων.

 

 

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό εύρημα. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε ένα ολόκληρο θερμοπωλείο», δήλωσε ο Massimo Ossana, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας.

 

 

«Οι προκαταρκτικές αναλύσεις μας δείχνουν ότι οι αριθμοί που σχεδιάστηκαν στο μπροστινό μέρος του πάγκου, αντιπροσωπεύουν, τουλάχιστον εν μέρει, τα τρόφιμα και τα ποτά που πωλήθηκαν εκεί», δήλωσε η ανθρωπολόγος Valeria Amoretti.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης ένα διακοσμημένο χάλκινο μπολ που είναι γνωστό ως πατέρα, κεραμικά βάζα που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα, φιάλες κρασιού και αμφορείς.