32.5 C
Athens
Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Στην Αμοργό για το 13ο Διεθνές Συνέδριο Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης ΥΠΕΡΙΑ 2015

Αμοργός

13ο Διεθνές Συνέδριο Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης ΥΠΕΡΙΑ 2015

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Ο υπερδραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Θολαρίων Αμοργού και το φιλόξενο πολυτελές ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa ολοκλήρωσαν για 13η χρονιά το πλήρες τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος Διεθνές Συνέδριο για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, ΥΠΕΡΙΑ. Φέτος το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από την Τετάρτη 21 έως τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015, υπό την αιγίδα του Δήμου Aμοργού, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και του ΗΑΤΤΑ και με τη χορηγία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ειρήνη Γιαννακοπούλου
Το cat is art συνομίλησε με την αεικίνητη κα Ειρήνη Γιαννακοπούλου, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Θολαρίων Αμοργού, τη φροντίδι της οποίας, κυρίως, διοργανώθηκαν οι εργασίες και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Συνεδρίου καθώς και του 6oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού.

Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε, κα Γιαννακοπούλου, πόσοι ήταν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο και από ποιες χώρες προέρχονταν;

* Πενήντα συμμετέχοντες από 14 διαφορετικές χώρες (Αυστραλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Σερβία και Σουηδία) ήρθαν στην Αμοργό προκειμένου να ανακαλύψουν το νησί και να το προωθήσουν μέσα από εφημερίδες, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικά προγράμματα και φεστιβάλ κινηματογράφου, αλλά και για να συζητήσουν προοπτικές για νέα σχέδια και προγράμματα με βάση το νησί της Αμοργού.

Ποιος ο σκοπός του ΥΠΕΡΙΑ;

Το ΥΠΕΡΙΑ 2015 είχε ως σκοπό να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες τις φυσικές ομορφιές και τα ιστορικά μνημεία της Αμοργού, αλλά και διάφορες δραστηριότητες που εξακολουθούν να είναι ενεργές στο νησί. Είναι μία ευκαιρία να αναδειχθεί η σημασία που δίνουν οι κάτοικοι της Αμοργού στη φύση και την παράδοση του τόπου τους αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρονται για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού.
Με γνώμονα τις παραπάνω αρχές, διοργανώθηκαν εκδρομές και ξεναγήσεις στα σημαντικότερα μνημεία της Αμοργού, αλλά και σε σημεία ειδικού ενδιαφέροντος.

Πρόγραμμα συνεδρίου

Η αδελφή Ειρήνη υποδέχεται τους επισκέπτες της μονής του Αγίου Γεωργίου Βαλσαμίτη
Την πρώτη ημέρα, οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στην περιοχή της Αιγιάλης, ξεκινώντας από το χωριό Λαγκάδα και τις περιοχές της Παναγίας Επανωχωριανής και του Δρυ, σε μικρή απόσταση από το χωριό από το μονοπάτι. Στη συνέχεια, είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον πλούτο της Αμοργιανής φύσης μέσα από την ξενάγηση από τον κ. Βαγγέλη Βασσάλο στο αποστακτήριο και κατάστημα αιθέριων ελαίων από τοπικά βότανα Ιάματα. Μετά από καφέ που προσέφερε το καφέ-μπαρ Περγαλίδι, οι συμμετέχοντες συνέχισαν στο χωριό Θολάρια, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, πριν συνεχίσουν για γεύμα με παραδοσιακούς χορούς από το τοπικό συγκρότημα στο εστιατόριο Λακκί, στην παραλία της Αιγιάλης.
Η ημέρα έκλεισε με την εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου και του 6oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa.
Τη δεύτερη ημέρα, οι συμμετέχοντες γνώρισαν την Κάτω Μεριά, την αγροτική περιοχή της Αμοργού, όπου είχαν τη δυνατότητα να περπατήσουν στο μονοπάτι από το χωριό Βρούτση στον Ελληνιστικό Πύργο της Αγίας Τριάδας, συνεχίζοντας στον οικισμό της Αρκεσίνης, όπου προσφέρθηκε γεύμα από το εστιατόριο “Μαρουσώ”. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο σιδηρουργείο του κ. Γιώργου Κωβαίου, πριν από την αναχώρηση για το Μετόχι του Αγίου Γεωργίου Βαλσαμίτη, όπου η αδελφή Ειρήνη μίλησε στους επισκέπτες για την ιστορία του αρχαίου υδρομαντείου που βρισκόταν στη συγκεκριμένη θέση και την κατάσταση του μετοχιού σήμερα.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν οι προβολές και ομιλίες της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου και του Φεστιβάλ στο ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa.
Την τρίτη ημέρα, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στη Βυζαντινή Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, όπου οι επισκέπτες θαύμασαν την αρχιτεκτονική του σπουδαίου αυτού μνημείου, πριν συνεχίσουν σε μία περιήγηση στα γραφικά σοκάκια της Χώρας και το αρχαιολογικό μουσείο. Ακολούθησε επίσκεψη στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ραχίδι και γεύμα που προσφέρθηκε στο εστιατόριο Μύθος στα Κατάπολα, πριν από την αναχώρηση για το ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της τρίτης ημέρας του Συνεδρίου και του Φεστιβάλ.
Η τέταρτη και τελευταία μέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε με εργαστήριο καθαρισμού του μονοπατιού από το χωριό Ποταμός στον Ασφοντυλίτη, έναν εγκαταλειμμένο αγροτικό οικισμό. Από εκεί, οι συμμετέχοντες συνέχισαν στον ελληνιστικό Πύργο Ρίχτι, ολοκληρώνοντας την περιήγηση με γεύμα και καφέ στο καφέ-μπαρ Maestro στον Όρμο Αιγιάλης.
Η ημέρα έκλεισε με την ολοκλήρωση των ομιλιών και την επίσημη λήξη του Συνεδρίου. Παράλληλα, και μετά την ολοκλήρωση των προβολών του Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους, ανακοινώθηκαν οι νικητές του Φεστιβάλ από τον Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, κ. John Driedonks. Απονεμήθηκαν τρία Βραβεία, βασισμένα σε ψήφο της κριτικής επιτροπής, ένα Βραβείο Κοινού καθώς και ένα Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής. Οι τρεις νικητές βραβείων έλαβαν από ένα μαρμάρινο γλυπτό, έργο του γλύπτη κ. Νίκου Καρπούζη.

Τα βραβεία

• Το 1ο Βραβείο απονεμήθηκε στο «Greek Tourism – An Eternal Journey» από την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Αντώνη Κιούκα, για την προώθηση της διαχρονικής ελληνικής ομορφιάς και του αιώνιου ελληνικού πολιτισμού.
• Το 2ο Βραβείο απονεμήθηκε στο «Dubai, United Arab Emirates, Timelapse/Hyperlapse» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε σκηνοθεσία Kirill Neiezhmakov, για τη δυναμική περιήγηση στην πόλη μέσα από δυσπρόσιτες οπτικές γωνίες.
• Το 3ο Βραβείο απονεμήθηκε στο «Heraklion – Where the thread of history begins» από την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη, για την αισθητική προσέγγιση της ιστορικής αναδρομής της Κρήτης.
Το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο «Crete, the island inside you – Greek Easter Daydreaming», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Παπαδουλάκη.
Το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής απονεμήθηκε στο «Amorgos», σε σκηνοθεσία William Scott, Kyle & Steve Muza.

Ο πλούτος της Αμοργού

Οι ομιλίες έδωσαν αφορμή για προβληματισμό, κα Γιαννακοπούλου;

* Βεβαίως. Οι ομιλίες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αποτέλεσαν την αφορμή για συζήτηση και προβληματισμό γύρω από ζητήματα βιώσιμου και εναλλακτικού τουρισμού, συμπληρώνοντας την άμεση γνωριμία των συμμετεχόντων με το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της Αμοργού. Διαπιστώθηκε η ανάγκη υιοθέτησης νέων αντιλήψεων και προσεγγίσεων στη διαμόρφωση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, σε συνάρτηση με τις σύγχρονες τάσεις στην τουριστική κίνηση, αλλά κυρίως με γνώμονα την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Τι επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα του συνεδρίου;

* Τα αποτελέσματα του 13ου Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τη σημασία και τις προοπτικές που δημιουργούνται από τέτοιου είδους διεθνείς συναντήσεις, καθώς με τη συμμετοχή τους, οι επισκέπτες μεταδίδουν τη γνώση και την εμπειρία τους, αναδεικνύοντας έτσι τόσο την Αμοργό και την Ελλάδα ως προορισμό, όσο και τα οφέλη του εναλλακτικού, βιώσιμου τουρισμού.

Πληροφορίες

Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Θολαρίων Αμοργού

Αιγιάλη, Αμοργός – Κυκλάδες, 84008
Τηλ.: 22850 73393 – Fax: 22850 73395
[email protected]

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -