23.3 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΥΠΕΡΙΑ 2016: Συνάντηση των πέντε αισθήσεων στην Αιγιάλη, στην Αμοργό και στο Aigialis Hotel & Spa

Του Παναγιώτη Μήλα

Οι πέντε αισθήσεις δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους. Η μια θέλει να υπερτερεί και να επιβάλλεται της άλλης. Τώρα αν κάποιος θελήσει να τις βάλει να καθίσουν γύρω από μια στρογγυλή τράπεζα και να συνεργαστούν τότε σίγουρα θα χάσει το χρόνο του.

Αν όμως κάποιος ξέρει τα κρυφά μυστικά των πέντε αισθήσεων, τότε το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους θα είναι και εκρηκτικό και σίγουρα αλησμόνητο.

Το μυστικό αυτό το κατέχει πολύ καλά η Ειρήνη Γιαννακοπούλου, ιδιοκτήτρια και διευθύντρια του Aegialis Hotel & Spa, που διοργάνωσε φέτος για 14η συνεχή χρονιά το Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμού και Τουρισμού ΥΠΕΡΙΑ.

Με άμεσους συνεργάτες της, την Ακοή, την Όσφρηση, τη Γεύση, την Όραση και την Αφή, η Ειρήνη Γιαννακοπούλου, κέρδισε το στοίχημα. Βέβαια είχε τη συμπαράσταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Θολαρίων Αμοργού, στον οποίο είναι Πρόεδρος αλλά και του εξαιρετικού προσωπικού του Aegialis Hotel & Spa. Καθοριστική στην επιτυχία του Συνεδρίου ήταν η συμβολή της Σεμέλης Δρυμωνίτη. Τέλος η άρτια διοργάνωση του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ οφείλεται στις προσπάθειες της Μελίνας Ζαρκάδη και του Σταύρου Λουλουργά.

Ο «Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Θολαρίων Αμοργού» και το «Aegialis Hotel & Spa» ανέλαβαν και με επιτυχία ολοκλήρωσαν τη διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου Αειφόρου Τουριστικής Ανάπτυξης, Διατήρησης & Προστασίας της Φυσικής & Πολιτιστικής Κληρονομιάς «ΥΠΕΡΙΑ 2016», στόχος του οποίου είναι η προβολή της φυσικής ομορφιάς και του πολιτισμού της Αμοργού, η ανταλλαγή ιδεών για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η παρουσίαση και προώθηση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί.

Από τις σημαντικές στιγμές της εναρκτήριας συνάντησης του ΥΠΕΡΙΑ ήταν:

– Η ομιλία του δημάρχου Αμοργού, Νικόλαου Φωστιέρη, οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια για την ανάδειξη της Μονής Χοζιοβώτισσας σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Ο κ. Δήμαρχος τόνισε επίσης τα γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν θέσει οι αρμόδιοι φορείς όλων των επιπέδων…

– Ένα άλλο βασικό θέμα που έθεσε η κα. Γιαννακοπούλου είναι αυτό της βελτίωσης των συνθηκών υγειονομικής κάλυψης των κατοίκων του νησιού και κυρίως των γυναικών που εγκυμονούν. Επίσης επισήμανε την έλλειψη βασικού εξοπλισμού για υγειονομικές εξετάσεις και άμεση παροχή πρώτων βοηθειών.

– Χαρακτηριστική ήταν η πολύπλευρη συμβολή του Συνεδρίου στην προσπάθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η οποία διεκδικεί τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, καθιστώντας έτσι τα τοπικά προϊόντα των νησιών σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή γαστρονομική κουλτούρα.

Αναλυτικά να δούμε τι «πρόσφεραν» οι πέντε αισθήσεις:

ΑΚΟΗ

Το φετινό κεντρικό θέμα ήταν: «Οικολογία και Παράδοση. Προοπτικές για το αύριο».

Εξειδικευμένοι σε διάφορα θέματα, οι ομιλητές παρουσίασαν την ομιλία τους πάνω στον κύριο άξονα του Συνεδρίου, που ήταν ο εναλλακτικός τουρισμός και η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο φετινό Συνέδριο ακούσαμε τους εξής ομιλητές:

– Αντώνης Κιούκας (Ελλάδα). Σκηνοθέτης, παραγωγός και διοργανωτής εκδηλώσεων: «O Kινηματογράφος: Εργαλείο Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής».

– Χριστίνα Κονταξή (Ελλάδα). Μονοπάτια της Ελλάδας: «Προστασία της φύσης και ανάπτυξη σε περιοχές του δικτύου Νatura 2000 με αναφορά τον Τουρισμό».

Liane Jordan (Γερμανία). Διαχείριση και Εξασφάλιση Ποιότητας Μονοπατιών. «Γερμανία Φιλική στον Πεζοπόρο» και «Ποιοτικά Μονοπάτια, Τα Καλύτερα της Ευρώπης»: Πώς η πιστοποίηση μονοπατιών μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και να διαμορφώσει νησιά όπως η Αμοργός, σε προορισμούς για πεζοπορία.

– Ute Kohlmann (Ολλανδία). Διευθύντρια του Ανοιχτού Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Μουσικής και Φωτογραφίας West’ival: «Αμοργός. Υποθαλάσσιο και χερσαίο πάρκο γλυπτικής: Οικοτουρισμός, εκπαίδευση και οικολογία μέσα από την τέχνη».

– Ευάγγελος Καραμανές (Ελλάδα). Διευθυντής Ερευνών, διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών: «Τοπικά προϊόντα: η πολιτισμική τους διάσταση».

– Μαργαρίτα Θωμά (Ελλάδα), ιστορικός: «Αναλύοντας τη διαδικασία ένταξης ενός μνημείου στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco».

– Αλέξανδρος Ελευθεριάδης Τάμογλου (Ελλάδα), ιστορικός-μουσειολόγος: «Αναλύοντας τη διαδικασία ένταξης ενός μνημείου στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco».

– Κατερίνα Μαρινάκη (Ελλάδα). Λαογράφος. Msc Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας: «Ο Γαστρονομικός Τουρισμός ως μοχλός οικονομικής ανάπτυξης των νησιών».

* Άλλοι δύο που χάρισαν ξεχωριστές στιγμές στους συμμετέχοντες ήταν: Ο Σταμάτης Γιαννακόπουλος με το μαγικό βιολί και τη δεξιοτεχνία του μας ταξίδεψε στους ήχους των Κυκλάδων αλλά και σε αρκετές κλασικές διεθνείς επιτυχίες.

Ο Νικόλας Θεολογίτης με τις παραδοσιακές μαντινάδες του «ζέστανε» την ατμόσφαιρα και κατάφερε να νικήσει το κρύο βοριαδάκι ένα βράδυ στο «Πανόραμα» και να αποσπάσει τον θαυμασμό των συνδαιτυμόνων.

Όμως και το χορευτικό συγκρότημα παιδιών από τα Θολάρια θύμισε το πόσο σημαντικό είναι να διατηρείται αυτή η «σκυταλοδρομία» της παράδοσης από γενιά σε γενιά. Τα πανέμορφα παιδιά με τις τοπικές ενδυμασίες και την επιδεξιότητά τους χειροκροτήθηκαν θερμά για τη δεινότητά τους.

ΟΡΑΣΗ

Φέτος διοργανώθηκε για 7η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους, το οποίο για πρώτη φορά άνοιξε δρόμο και στην Κοινωνική Οικονομία. Συμμετείχαν 49 ταινίες, από 18 χώρες, οι οποίες μετέφεραν τους συμμετέχοντες στα πέρατα της γης από το Βιετνάμ ή την Μογγολία ως την Ινδία ή την Πολωνία και από την Κροατία ή την Γουαδελούπη ως την Ισπανία και -φυσικά- την Ελλάδα. Το φετινό Φεστιβάλ περιελάμβανε ειδικό αφιέρωμα με θέμα «Η πρόκληση του τουρισμού για την κοινωνική οικονομία», μέσα από το οποίο εξερευνήθηκαν οι ευκαιρίες αλλά και οι κίνδυνοι που η τουριστική ανάπτυξη μπορεί να επιφέρει στην οικονομία ιδιαίτερα των μικρότερων κοινοτήτων. Το αφιέρωμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Η πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Αργυρώ Μεσημέρη ανακοίνωσε τους νικητές για το 2016:

* Το πρώτο βραβείο, στον Amartya Bhattacharyya (Ινδία) για το έργο του με τον τίτλο: «Benaras – The Unexplored Attachments», για την εμπνευσμένη σκηνοθεσία και πρωτοτυπία του.

* Το δεύτερο βραβείο, στον Brandon Li (ΗΠΑ) για το έργο του: «Nomads of Mongolia», για την εντυπωσιακή φωτογραφία και τα πολλαπλά επίπεδα διάρθρωσης.

* Και το τρίτο, στον Θοδωρή Παπαδουλάκη (Ελλάδα) για το έργο του: «Sitia – So Hard to Say Goodbye!», για τη συναισθηματική προσέγγιση της πόλης.

Εύφημος μνεία

Η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ (Αργυρώ Μεσημέρη, John Driedonks, Bosko Savkovic, Σοφία Κατσούρα, Παναγιώτης Μήλας), απένειμε επιπλέον τρία Ειδικά Βραβεία στις ταινίες:

* «Moving Cities, Prague, Athens, London». Από τον Jevan Chowdhury (Ηνωμένο Βασίλειο).

* «Red Dream Project». Από τον Kyle Sandilands (Καναδάς) και

* «My Stuffed Granny». Από την Έφη Παππά (Ελλάδα).

Το βραβείο κοινού

Στο φιλμ «Amazing Egypt», από τον Siri Sri Peddapalli (Ινδία).

Τιμητικές βραβεύσεις

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου τίμησε για τη συμμετοχή και την παρουσία τους στο Φεστιβάλ και τους εξής σκηνοθέτες:

– Georg van der Weyden (Πολωνία), για το έργο του “Poland’s Riviera”.

– Αντώνη Κιούκα (Ελλάδα), για το έργο του “Delos” με πρωταγωνιστή τον Έλληνα ηθοποιό Γιώργο Χωραφά. Η ταινία αυτή σκοπό έχει να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα στο θέμα της αξιοποίησης του μεγαλύτερου αρχαιολογικού πάρκου της Ευρώπης.

– Kenneth Michiels και Emma Baes (Βέλγιο), για τη χιουμοριστική παρουσίαση του “Ghent”.

– Nick Sanderson (ΗΠΑ) για το έργο του “Wake up San Francisco”.

– Luuk Keijer (Ολλανδία), για το έργο του “Portugal: Sardines and the sea”.

* Σε όλους τους τιμηθέντες απονεμήθηκαν έργα τέχνης σε μάρμαρο που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νίκος Καρπούζης.

ΓΕΥΣΗ

Σε αυτό τον τομέα διέπρεψε με τις καθημερινές της προτάσεις η ομάδα του εστιατορίου Ambrosia Gallery αλλά η συμμετοχή όλων των μελών του Aegialis Hotel & Spa. Αξίζει να αναφέρουμε το ελληνικό πρωινό που προσφέρει το Aegialis εδώ και πολλά χρόνια και ασφαλώς τη μοναδική παγκοσμίως «Ψημένη ρακή» που έχει κερδίσει την αγάπη και την προτίμηση όλων των ηλικιών.

– Οπωσδήποτε μοναδική εμπειρία ήταν, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, όταν η Μαρία Θεολογίτη με τον πέτρινο χειροκίνητο μύλο “έκοψε” (άλεσε) την παραδοσιακή αμοργιανή φάβα και έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες να γευτούν εδέσματα με βάση τη φάβα, στο φιλόξενο χώρο του εστιατορίου «Nissi», στον Όρμο της Αιγιάλης την ίδια στιγμή που η καλοκαιρινή θάλασσα ήταν μεγάλος πειρασμός.

– Όμως εξίσου σημαντική ήταν (και είναι) η προβολή της γευστικής κουλτούρας του νησιού από όσους την υπηρετούν και κυρίως από τις επιχειρήσεις που υπήρξαν χορηγοί του ΥΠΕΡΙΑ 2016.

ΟΣΦΡΗΣΗ

Εδώ τα πράγματα περιπλέκουν: Υπάρχουν μυρωδιές που μπορείς να τις χαρείς σε κάθε σου βήμα. Είναι αυτές που ξεπηδούν από κάθε γωνιά, σε κάθε γειτονιά, από όλες τις κουζίνες, από νεαρές και μεγαλύτερες νοικοκυρές αλλά και από άντρες που διαπρέπουν με τις επιδόσεις τους και στην κουζίνα.

Υπάρχουν όμως και οι άλλες μυρωδιές που για να τις απολαύσεις πρέπει να περπατήσεις. Το εύκολο είναι μια βόλτα στις παραλίες, στους ορμίσκους εκεί που σκάει το κύμα, στα λιμάνια που τα ψαράδικα φέρνουν τους θησαυρούς τους.

– Πιο δύσκολο να τα χαρείς, αλλά σίγουρα αλησμόνητα, είναι τα αρώματα της φύσης σε κάθε ένα από τα 16 επίσημα μονοπάτια του νησιού. Αυτά για τα οποία είναι διεθνώς γνωστή η Αμοργός. Μπορεί να περπατάς ατέλειωτες ώρες και να νομίζεις πως ξεκίνησες πριν από 5 λεπτά. Η ενέργεια αυτού του νησιού σε μεταμορφώνει από άνθρωπο της πολυθρόνας σε βιονικό σούπερμαν.

– Στα αρώματα δεν πρέπει να ξεχάσουμε το αποστακτήριο αιθέριων ελαίων από βότανα της Αμοργού αλλά και τα μεθυστικά σαπούνια και όλα τα προϊόντα του Βαγγέλη Βασάλου ο οποίος τα παρουσιάζει, με την αγαπημένη του σύζυγο Ελένη Τανούλη, στο κατάστημα «Ιάματα» της γραφικής Λαγκάδας. Η Αμοργός διαθέτει περιοχές κατάφυτες από αυτοφυή αρωματικά, όπως Φασκόμηλο, άγρια Ρίγανη, Θυμάρι, Θρούμπη, Αψιθιά, Βαλσαμόχορτο και άλλα. Ο Βαγγέλης, η Ελένη και τα μέλη της ομάδας, κατάλληλα εκπαιδευμένα (μόνιμα και εθελοντικά) συλλέγουν προσεκτικά τα φυτά, και εφαρμόζουν μέθοδο κλαδέματος τέτοια, ώστε να εξασφαλίζεται η ανανέωσή τους. Επίσης, λαμβάνουν υπόψη τις φυσικές τους διακυμάνσεις (ημερήσιες, διαεποχικές, διαπληθυσμιακές, σεληνιακές κ.α.). Τα βότανα αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο.

ΑΦΗ

Ερχόμαστε τέλος στην πιο περίεργη από τις πέντε αισθήσεις: την Αφή. Εδώ υπάρχουν στιγμές και σκηνές που χαράσσονται ανεξίτηλα στη μνήμη μας:

– Η προσέγγιση, φανερά ή μυστικά, με το θείον του καθενός. Εδώ έχουμε και την Επανωχωριανή και τους Αγίους Αναργύρους στα Θολάρια. Στην Κάτω Μεριά, την αγροτική περιοχή της Αμοργού, περπατήσαμε στο μονοπάτι από το χωριό Βρούτση μέχρι τον Ελληνιστικό Πύργο της Αγίας Τριάδας.

– Ακόμη απολαύσαμε το μετόχι του Αη Γιώργη του Βαλσαμίτη, όπου η αδελφή Ειρήνη μίλησε στους επισκέπτες για την ιστορία του αρχαίου υδρομαντείου που βρισκόταν στη συγκεκριμένη θέση. Ασφαλώς άξιο επίσκεψης είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Κατάπολα.

Φυσικά και ο Ασφοντυλίτης με τις βραχογραφίες που χάραξε στην πέτρα ο Μιχάλης Ρούσσος, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ο Μιχάλης δεν μπορούσε να περπατήσει και με τη δύναμη των χεριών ζωγράφιζε πάνω στα βράχια δείχνοντας την αγάπη του στις γυναίκες της ζωής του.

– Τέλος στη μοναδική και αξεπέραστη Παναγία τη Χοζοβιώτισσα, οι επισκέπτες θαύμασαν την αρχιτεκτονική του σπουδαίου αυτού μνημείου, δέχτηκαν τη θετική ενέργεια νοιώθοντας εσωτερική γαλήνη και ηρεμία.

– Στο κεφάλαιο «Αφή» πρωταγωνιστές ήταν με έκθεση των έργων τους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Αμοργό. Στον χώρο του Aegialis Hotel & Spa, παρουσίασαν τις πρόσφατες δημιουργίες τους: η Άννα Συνοδινού, η Pilar Mayorga, η Στέλλα Σπανού, η Ποθητή Μενδρινού, άλλα και άλλοι, όπως ο Νίκος Καρπούζης και η Luda Zach. Πρόκειται για μια σημαντική προσφορά μικρών και μεγάλων έργων που δεν έχουν τον χαρακτήρα του αναμνηστικού δώρου αλλά του διαχρονικού έργου τέχνης.

-Όμως το κεφάλαιο της Αφής (με την ευρεία του έννοια) δεν θα ήταν ολοκληρωμένο αν ξεχνούσαμε τη δροσιά που χάρισαν με την παρουσία τους τα αγόρια και τα κορίτσια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά αυτά «άγγιξαν με τα χέρια τους» το απέραντο γαλάζιο της Αμοργού και έδειξαν πως με τις γνώσεις και την τόλμη τους μπορούν να προσφέρουν πολλά στον τομέα της ταξιδιωτικής δημοσιογραφίας που επέλεξαν να υπηρετήσουν. Ήδη από τις πρώτες ώρες της παρουσίας τους έδωσαν δείγματα της δουλειάς τους και με κείμενα σε ειδικές ταξιδιωτικές ιστοσελίδες της Ελλάδας και του εξωτερικού αλλά και με ζωντανές συνδέσεις με κανάλια τοπικής και πανελλήνιας εμβέλειας. Οπωσδήποτε πολύ τυχεροί οι σπουδαστές αυτού του τμήματος αφού έχουν δύο δραστήριες και εμπνευσμένες καθηγήτριες: την κυρία Φανή Γαλατσοπούλου και την κυρία Κλειώ Κεντερελίδου.

Στην αφή υπάρχει και κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους κατοίκους του νησίου: Η αγάπη τους για τις γάτες. Πουθενά δεν έχω συναντήσει τόσο φιλικές γάτες. Για πρώτη φορά έρχονταν για να σε… χαϊδέψουν και όχι για να βγάλουν νύχια. Αυτό είναι απόρροια των καλών συνθηκών διαβίωσης και φροντίδας που τους έχουν εξασφαλίσει οι ντόπιοι. Η Αμοργός είναι ένα Παράδεισος για τις τρυφερές τετράποδες βασίλισσες.

Στοιχεία συνεδρίου

* Η όλη διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού, του Υπουργείου Πολιτισμού και του FedHATTA και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020, και χορηγούς τους: ο Ε.Ο.Τ., η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η Alpha Bank, το «Aegialis Hotel &Spa», η Blue Star Ferries και το «Lakki Village». Πήραν μέρος περισσότεροι από 100 σύνεδροι εκπροσωπώντας 15 διαφορετικές χώρες.

* Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού, με ειδικό αφιέρωμα «Η πρόκληση του τουρισμού στην κοινωνική οικονομία». Το αφιέρωμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

* Στο χώρο της γεύσης εξαιρετική ήταν η συμμετοχή των εξής επιχειρήσεων του νησιού. Η διοργανώτρια του ΥΠΕΡΙΑ 2016 κυρία Ειρήνη Γιαννακοπούλου, η οποία με τις πρωτοβουλίες της στηρίζει και προβάλλει διεθνώς το νησί, εξασφάλισε πολύ σημαντικές συνεργασίες: Στη Λαγκάδα, το καφέ-μπαρ “Περγαλίδι” και το ζαχαροπλαστείο “Τρατάρισμα” με τα εξαιρετικά σκαλτσούνια, τα εξαιρετικά φωτογραφικά λευκώματα που έχει στα τραπέζια και τον ευγενέστατο Αντώνη Γαβαλά. Έξι εστιατόρια πρόσφεραν τις χαρακτηριστικές γεύσεις του νησιού: Στα Θολάρια το «Σαντουράκι», στην Αρκεσίνη η «Μαρουσώ», στον Όρμο της Αιγιάλης «Το Λιμάνι της Κυρα – Κατίνας», στα Κατάπολα ο «Μύθος», πάλι στα Θολάρια το «Πανόραμα» όπου το δείπνο προσφέρθηκε με τη συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής. Τέλος, στον Όρμο Αιγιάλης, το εστιατόριο «Nissi», όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα που παρουσιάστηκαν από τη Μαρία Θεολογίτη και ντόπιους παραγωγούς όπως η ποτοποιία «Αμόργιον» του Αντώνη Βεκρή και το κατάστημα βιολογικών προϊόντων «Κελάρι» της Μαρίας Συνοδινού.

* Μια άλλη μονάδα η οποία η οποία συμμετείχε ενεργά στο ΥΠΕΡΙΑ 2016 είναι και το Spa “Λάλον Ύδωρ” το οποίο… σέρνει τον χορό του χειμερινού τουρισμού όντας πόλος έλξης πολλών ξένων, κυρίως από τις χώρες του Βορρά. Το “Λάλον Ύδωρ”, υπό τη διεύθυνση της Καλλιώβης Γιαννακοπούλου, είναι το μεγαλύτερο Κέντρο Θαλασσοθεραπείας και Ομορφιάς των Κυκλάδων και προσφέρει επιπλέον αποδράσεις ευεξίας yoga με έμπειρους δασκάλους από όλο τον κόσμο δείχνοντας έτσι το δρόμο για το άνοιγμα της τουριστικής χρονιάς.

Οι φωτογραφίες είναι του catisart.gr

Αρχίζουμε και τελειώνουμε με την Αιγιάλη, με θέα προς αυτήν και από αυτή. Στη συνέχεια οι πρώτες συνδέσεις με τηλεοπτικές εκπομπές με τη βοήθεια των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ο χορός με τα παιδιά από τα Θολάρια. Η επίσκεψη στον Ασφοντυλίτη. Το παραδοσιακό κόψιμο της φάβας (από γενιά, σε γενιά) και το γλέντι με μαντινάδες και βιολιά. Οι νέοι επιστήμονες Μαργαρίτα Θωμά και Αλέξανδρος Ελευθεριάδης Τάμογλου που χάρισαν τις γνώσεις τους στους συνέδρους (ανάμεσά τους η συντονίστρια και διαχειρίστρια του catisart.gr, Ειρήνη Αϊβαλιώτου). Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 7ου Φεστιβάλ Τουριστικών ταινιών μικρού μήκους από την πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής Αργυρώ Μεσημέρη. Το κλείσιμο του Συνεδρίου από την Ειρήνη Γιαννακοπούλου και οι αναμνηστικές φωτογραφίες των φοιτητών του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου με τις καθηγήτριές τους Φανή Γαλατσοπούλου και Κλειώ Κεντερελίδου.

Σχετικά θέματα:

* Αμοργού φθινοπωρινή περιήγησις

* Νησί για τους εραστές της χαράς, της ζωής και της φύσης

* Φανουρόπιτα

* Αμοργός – Νίκος Γκάτσος

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -