Η Αμαλία Αρσένη στη «Χώρα όπου ποτέ δεν πεθαίνεις» σκηνοθετημένη από τον Ένκε Φεζολλάρι

Τον Φεβρουάριο του 2020 στο «Θέατρο Σταθμός» η Αμαλία Αρσένη θα πρωταγωνιστήσει στο έργο «Η χώρα όπου ποτέ δεν πεθαίνεις».

Πρόκειται για το μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες βραβευμένο βιβλίο της Ornela Vorpsi, της εικαστικού – συγγραφέα από την Αλβανία, που ζει στο Παρίσι.

Τη διασκευή και τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο Ένκε Φεζολλάρι.

Το έργο, σε συνεργασία με το «Θέατρο Αμαλία», θα «ταξιδέψει» στη Θεσσαλονίκη. Ο «Σταθμός» είναι η επόμενη στάση, που θα γίνει τον Φεβρουάριο.

 

***

 

 

 

Η Ornela Vorpsi γεννήθηκε στα Τίρανα το 1968. Σπούδασε Καλές Τέχνες στα Τίρανα και στο Μιλάνο. Από το 1997 ζει στο Παρίσι. Ασχολείται με τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και το βίντεο. Το βιβλίο – που είναι το πρώτο της μυθιστόρημα – κυκλοφόρησε το 2003 στα γαλλικά με τον τίτλο «Le pays où l’ on ne meurt jamais». Στην Ιταλία τής απονεμήθηκε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέα «Grinzane Cavour».

Στην Ελλάδα το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2006 από τις «Εκδόσεις Πλέθρον» σε μετάφραση της Μαρίας Σπυριδοπούλου.

 

Η Αμαλία Αρσένη.

 

 

Η συγγραφέας μέσα από την κεντρική της ηρωίδα φέρνει στο φως με σκληρότητα αλλά και χιούμορ προσωπικές στιγμές της νιότης της. «Σκάβει» ιστορίες την εποχή της δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα. Είναι ένα μανιφέστο ενάντια στην πατριαρχική δομή της Αλβανίας, στην καταπίεση του ερωτισμού και της ελευθερίας ενός λαού.

Η Vorpsi προσεγγίζει την περίοδο από τη δεκαετία του ‘70 έως τη μετανάστευση και τη διάλυση των χωρών του Ανατολικού μπλοκ.  Παρουσιάζει εικόνες πραγματικές από μια χώρα που ποτέ δεν πεθαίνει, μια χώρα δίπλα μας που ελάχιστοι τη γνωρίζουμε, μια χώρα που μέσα από τις στάχτες της δικτατορίας προσπαθεί να αναγεννηθεί.

 

***

 

Μαζί με την Αμαλία Αρσένη παίζει και η Vefi Redhi. Η διανομή δεν έχει ολοκληρωθεί.