23.3 C
Athens
Σάββατο 15 Μαρτίου 2025

“Αλεξάντερπλατς”, μια “διαδοχή ακόλαστων μικροϊστοριών”

Μη φεύγεις θηρίο  
Θηρίο με τα σιδερένια δόντια
Θα σου δώσω κι άλλο αίμα να παίζεις.
Θα σου βρω πάλι το ίδιο κορίτσι
Να τρέμει δεμένο στο σκοτάδι το βράδυ
Μίλτος Σαχτούρης

Το 1929 ο Άλφρεντ Ντέμπλιν δημοσιεύει το μυθιστόρημα “Βερολίνο Αλεξάντερπλατς”, ένα έργο γι’ αυτούς “που αναζητούν απ’ τη ζωή κάτι περισσότερο από ένα κομμάτι ψωμί”. Ο ήρωας του έργου, Φραντς Μπίμπερκοπφ, αποφυλακίζεται και ορκίζεται να μείνει τίμιος στο Βερολίνο της εποχής του. Δεν τα καταφέρνει.
Το 1933 το “Βερολίνο Αλεξάντερπλατς” είναι ανάμεσα στα βιβλία που παραδίδονται στις φλόγες στην πλατεία Όπερας, από τους ναζί.
Το 1939 ο Μαξ Χορκχάιμερ γράφει: «Όποιος δεν θέλει να μιλήσει για τον καπιταλισμό, θα πρέπει να σωπαίνει και για το φασισμό».
Το 1980 ο Ράινερ – Βέρνερ Φασμπίντερ διασκευάζει για τη γερμανική τηλεόραση το μυθιστόρημα, δημιουργώντας μια αριστουργηματική ταινία περίπου 15 ωρών, “μια διαδοχή ακόλαστων μικροϊστοριών”.
Το 2012 από το Θίασο Κανιγκούντα παρουσιάζεται μια διασκευή του μυθιστορήματος του Άλφρεντ Ντέμπλιν “Βερολίνο Αλεξάντερπλατς”, στις 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου, στο Γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, στo πλαίσιo του Low Budget Festival.

Θίασος Κανιγκούντα

Ο Θίασος Κανιγκούντα δημιουργήθηκε το 2005, μετά τους επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στην ακμή της Ενωμένης Ευρώπης, σ’ εκείνο το κλίμα της κατασκευασμένης εθνικής ανάτασης και της, επίσης κατασκευασμένης, όπως αποδείχτηκε, ευρωπαϊκής σύμπνοιας.
Σήμερα, σε μια τελείως διαφορετική ατμόσφαιρα, καθώς πολλοί συμπολίτες μας εξωθούνται στον αφανισμό ή στην ελεημοσύνη, επέλεξε να διασκευάσει το “Βερολίνο Αλεξάντερπλατς”, ένα μυθιστόρημα που έχει χαρακτηριστεί ως “καταρράκτης ομιλούμενης γλώσσας”. Την περίοδο που αυτό γραφόταν, μία λέξη κυριαρχούσε στο δημόσιο λόγο της Γερμανίας, η ίδια που κυριαρχεί παντού και σήμερα: η λέξη “κρίση” (μόνο το ’32 κυκλοφόρησαν στη Γερμανία 80 μονογραφίες που αφορούσαν την κρίση).
Το Βερολίνο της εποχής του, είναι για τον Ντέμπλιν σαν τα Σόδομα πριν από την καταστροφή. Βία, ανεργία, εξαθλίωση, κρίση του καπιταλισμού, άνοδος του φασισμού. Η διάσημη πλατεία του, η Αλεξάντερπλατς, είναι το “θέατρο” στο οποίο εκτυλίσσονται οι πιο βίαιες αλλαγές. Πού βρίσκεται σήμερα η Αλεξάντερπλατς;
Και αν ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος είναι ένας άντρας που συνθλίβεται στα γρανάζια του συστήματος, στο φόντο της ιστορίας του γεννιούνται και πεθαίνουν ιστορίες γυναικών. Οι γυναίκες είναι πάντα γύρω από τον Φραντς Μπίμπερκοπφ. Γυναίκες που εκδίδονται, που δολοφονούνται, που είναι αναλώσιμες. Σε περιόδους κρίσης εξάλλου, αναλώσιμες είναι όλες οι κοινωνικές μειονότητες. Στη διασκευή του ο Θίασος Κανιγκούντα επιχειρεί μια αντιστροφή: θέτει ως υπόθεση εργασίας ότι πρωταγωνιστής στην παράσταση δεν θα είναι ο Φραντς Μπίμπερκοπφ αλλά αυτές οι  γυναίκες. Κι έτσι τους δίνει το λόγο. Η ιστορία της ζωής του Μπίμπερκοπφ στο Βερολίνο ακούγεται και βλέπεται από τη δική τους πλευρά. Από τρεις γυναίκες ηθοποιούς.
Η διασκευή του θιάσου εστιάζει σε:
* Μονολόγους γυναικών
* Διαλόγους που εκτυλίσσονται σε δημόσιους χώρους, πάντα ανάμεσα σε άντρες
* Τραγούδια. Τα τραγούδια αυτά είναι γραμμένα πάνω σε στίχους λαϊκών τραγουδιών της εποχής της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης που περιλαμβάνονται στο έργο, και τραγουδιούνται ζωντανά στη σκηνή.

Συντελεστές

“Αλεξάντερπλατς” από το Θίασο Κανιγκούντα
Διασκευή – σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη
Πρωτότυπη μουσική και τραγούδια: Νίκος Ντούνας
Φωτισμοί: Μαρία Γοζαδίνου
Σκηνικά – κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Σκευοφύλαξ
Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου, Μαρία Μαγκανάρη

Χρήσιμα

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206
Ταύρος
Αθήνα 177 78
Tηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Στις 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου, στις 21:00
Στo πλαίσιo του Low Budget Festival.

* Φωτογραφία: Georgii Anatol’evich Zel’ma. Ο Georgii Anatol’evich Zel’ma (1906-1984) έζησε στην τέως Σοβιετική Ένωση, η φωτογραφία είναι του 1935 και φέρει τον τίτλο “Γυμναστικές Επιδείξεις”.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -