Διάσημες γυναίκες του 20ού αιώνα συνάντησαν τον δημοσιογράφο Αλέκο Λιδωρίκη και μίλησαν μαζί του. Είναι η Μέριλιν Μονρόε, η Μάρλεν Ντίτριχ, η Κατίνα Παξινού και η Κυβέλη.
-«Τέσσερα πρόσωπα ζητούν δημοσιογράφο» και με τη σκηνοθετική επιμέλεια της Κίρκης Καραλή ανεβαίνουν στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.
Οι «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού» με τη φροντίδα της Ζωζώς Λιδωρίκη θα παρουσιάσουν αυτή την παράσταση στην «πόλη των χρωμάτων και των αντιθέσεων», στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, που έχει ως Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Γιώργο Παπαγεωργίου.
-Άλλη μια παραγωγή με την υπογραφή της κυρίας Λιδωρίκη έχει τον τίτλο «Όψεις Λατρείας του Κόσμου». Πρόκειται για έκθεση μακετών του Μιχάλη Βασιλόπουλου.
***
Η πρώτη παραγωγή: «Τέσσερα πρόσωπα ζητούν δημοσιογράφο» θα παρουσιαστεί την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019.
Η Κατίνα Παξινού, η Κυβέλη, η Μάρλεν Ντίτριχ και η Μέριλιν Μονρόε θα ζωντανέψουν – σε μορφή αναλογίου – από τις ηθοποιούς Αννίτα Σαντοριναίου, Πατρίτσια Πεττεμερίδου, Στέλλα Φυρογένη και Νίκη Δραγούμη. Τον ρόλο του δημοσιογράφου Αλέκου Λιδωρίκη θα ερμηνεύσει ο Ντίνος Λύρας.
Την επιμέλεια κειμένων έχει η Ζωζώ Λιδωρίκη.
Τη σκηνοθετική επιμέλεια η Κίρκη Καραλή.
Τη μουσική επιμέλεια ο Πλάτων Ανδριτσάκης.
Τις προβολές – βίντεο ο Νικόλας Μακρής.
Υπεύθυνη παραγωγής είναι η Ίλια Βασιλοπούλου.
Ενώ τους ηθοποιούς συνοδεύει επί σκηνής ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος, στο πιάνο.
Οι δύο παραστάσεις θα αρχίσουν στις 8.30 μ.μ. και έχουν διάρκεια 90’.
***
Η δεύτερη παραγωγή έχει τον τίτλο «Όψεις Λατρείας του Κόσμου». Πρόκειται για αρχιτεκτονικές μακέτες του Μιχάλη Βασιλόπουλου, πιστά αντίγραφα υπό κλίμακα κτισμάτων θρησκευτικής λατρείας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Θα εκτεθούν στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου της Λευκωσίας από την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου έως το τέλος του Φεστιβάλ την Κυριακή 24 Νοεμβρίου.
Στον χώρο της Έκθεσης θα συνυπάρξουν: η Αγία Φωτεινή της Τρίπολης, η Ρώσικη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, το Τζαμί στο Μοναστηράκι, το Κουρσούμ Τζαμί στα Τρίκαλα, Κινέζικες Παγόδες, Ναός των Ίνκας, Κυκλαδίτικα Εξωκκλήσια, αλλά και ο Ναός του αρχαίου θεού Ήφαιστου στο Θησείο. Θα υπάρχουν και άλλοι τόποι λατρείας, άλλων θρησκειών που θα περιβάλλουν τη μία και μοναδική Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης που για πρώτη φορά βγαίνει από το εργαστήριο του καλλιτέχνη και παρουσιάζεται στο κοινό.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ίλια Βασιλοπούλου.
***
«Πυρήνας της φιλοσοφίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας και στρατηγικός στόχος της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου Λευκωσίας είναι να φέρει τους πολίτες σε επαφή τόσο με την κυπριακή κουλτούρα όσο και με κουλτούρες άλλων λαών, με στόχο να αποδεχτούν και να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα και την ισότητα, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, χρώματος, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού», αναφέρει ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.
***
«Ο πολιτισμός ανοίγει νέες προοπτικές στον άνθρωπο και τον βοηθά να γνωρίσει τον κόσμο, αυτόν που τον περιλαμβάνει αλλά και αυτόν που βρίσκεται μακριά του. Το τοπικό αλλά και το διεθνές περιβάλλον του. Το γνωστό αλλά και το άγνωστο του», συμπληρώνει η Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας κα Λεώνη Ορφανίδου.