23.7 C
Athens
Κυριακή 16 Μαρτίου 2025

Τα «Μυθ-ιστορικά» του Αλέκου Λεβίδη στην κατοικία – εργαστήριο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Είκοσι τέσσερα έργα που ζωγραφίστηκαν στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών (1980-2019) και φέρουν έντονα το αυτοβιογραφικό στοιχείο παρουσιάζει ο ζωγράφος Αλέκος Λεβίδης σε έναν χώρο που το θεωρεί δικό του «σπίτι».

Πρόκειται για την κατοικία-εργαστήριο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Μην ξεχνάμε ότι 76χρονος σήμερα Λεβίδης [στη βασική φωτογραφία είναι αυτοπροσωπογραφία του] ζυμώθηκε με τη δημιουργία της Γενιάς του ’30, όπως και με το διεθνές κίνημα του μοντερνισμού. Στην εφηβεία του μάλιστα ο χαρακτήρας του διαμορφώθηκε από το πολιτισμικό στερέωμα που οι εκπρόσωποι αυτής της Γενιάς έστησαν μεταπολεμικά. Ο Λεβίδης συνέχισε να εμπνέεται από το έργο τους στη μετέπειτα καλλιτεχνική πορεία του, για τον λόγο αυτό η νέα του έκθεση, τα «Μυθ-ιστορικά», αποτελεί κι έναν χαιρετισμό στους φίλους της Γενιάς που «έφυγαν».

 

 

1 Αυγούστου 1944, 120 Χ 110 εκ., αβγοτέμπερα σε ξύλο, 1994-95

 

Ο Αλέκος Λεβίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε σκηνοθεσία θεάτρου στο Παρίσι και αρχιτεκτονική στη Γενεύη. Από το 1971 μέχρι σήμερα ζει και εργάζεται ως ζωγράφος στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει είκοσι εννέα ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ομαδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμα, έχει ασχοληθεί με την τοιχογραφία, τα σκηνικά θεάτρου και την εικαστική επιμέλεια βιβλίων. Το ζωγραφικό του έργο πλαισιώνεται από συγγραφικά εγχειρήματα, που αφορούν την ιστορία, τη θεωρία και την επιτέλεση της ζωγραφικής.

***

Τα «Μυθ-ιστορικά» του Λεβίδη μπορούμε να τα χαρούμε έως το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα.
Η χρονική απόσταση μεταξύ αυτών των έργων δεν στέκεται εμπόδιο στη συνύπαρξή τους. Αντίθετα, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόκληση που, με όχημα ένα κοινό νήμα, αναδεικνύει περισσότερο ή λιγότερο εμφανείς συγγένειες και επιτρέπει μια γόνιμη αναδρομή στο έργο του ζωγράφου.
Το προσωπικό του βίωμα πλέκεται με κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη ζωή του ζωγράφου, ενώ το «μέσα» συνδέεται με το «έξω», το «μικρό» με το «μεγάλο» και ο μύθος με την «πραγματικότητα».
Μέσα από τις εικόνες, ο Λεβίδης διαχειρίζεται τη σχέση του με την ιστορία χωρίς νοσταλγία· με τρόπο υπαινικτικό, συχνά αλληγορικό και, πάνω από όλα, συνειρμικό. Δεν προβαίνει σε δηλώσεις ιστορικού ή πολιτικού περιεχομένου. Αντλεί από το παρόν και το παρελθόν για να δημιουργήσει προσωπικές μυθιστορίες δυνάμει ανοιχτές σε εξίσου προσωπικές αναγνώσεις του θεατή.

 

***

 

 

 

Η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, είναι το Μουσείο-αρχείο της γενιάς του ’30 που αποτέλεσε το ύστατο μουσειακό έργο του Άγγελου Δεληβορριά.
Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του ίδιου του καλλιτέχνη.
Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο που εκδόθηκε από την «Άγρα» και το «Ίδρυμα η άλλη Αρκαδία», ο οποίος περιλαμβάνει τα εικοσιτέσσερα έργα που παρουσιάζονται στην Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου-Γκίκα, ένα προλόγισμα του ίδιου του ζωγράφου και, τέλος, ένα δοκίμιο του Ευγένιου Ματθιόπουλου, Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

 

***

 

Σιμητοποιείο, 56 Χ 108 εκ., ακρυλικό σε ξύλο, 1992

 

Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα

Αλέκος Λεβίδης
«Μυθ-ιστορικά»
Κριεζώτου 3, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 – 361.57.02
Μετρό, σταθμός «Σύνταγμα»
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή Σάββατο: 10:00-18:00, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -