36.8 C
Athens
Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Άκης Σιδέρης – Η ζωή μου με τη Φρόσω: Πλέον ανυπομονώ να γυρίσω σπίτι…

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Μια σύμπτωση μπορεί να είναι και ο τρόπος που επέλεξε ο Θεός για να κάνει φανερή την ύπαρξή του, λένε κάποιοι σοφοί.
Μάλλον τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία στη ζωή. Κάθε μυστήριο έχει ένα κρυφό νόημα κι έναν βαθύτερο σκοπό. Μπορεί ήδη να το έχει αποδείξει και σε σας η εμπειρία, όπως συνέβη με τον γνωστό και αγαπημένο ηθοποιό Άκη Σιδέρη.

Που ένα βράδυ, φεύγοντας από την παράσταση «Τα σκουπίδια» του Γιάννη Ξανθούλη στην οποία συμμετείχε στο Από Κοινού Θέατρο, αποφάσισε να πετάξει τα σκουπίδια του θεάτρου στον κοντινό κάδο. Κάτι που δεν συνήθιζε γιατί αυτόματα θα πήγαινε σε αντίθετη κατεύθυνση από το σπίτι του.
Εκείνη όμως την ημέρα, και κάτω από μια κατακόκκινη πανσέληνο -άλλη μια σύμπτωση- μιας και ήταν η ημέρα με την Ολική Έκλειψη Σελήνης (27 Ιουλίου 2018), μια πραγματικά σπάνια βραδιά με δύο υπέροχα αστρονομικά φαινόμενα, βρέθηκε με τον σάκο του στην πλάτη, με δύο σακούλες σκουπιδιών στα χέρια και με ένα γατάκι στον ώμο του να του γλείφει το αυτί και να του νιαουρίζει. Επιπλέον με την Ελένη Γερασιμίδου και τους περίοικους να παρακολουθούν το σκηνικό και να του φωνάζουν, βλέποντάς τον αναποφάσιστο: «σε διάλεξε!!!».

Επειδή όμως το πεπρωμένο του ανθρώπου βρίσκεται στα χέρια του, ο Άκης αποφάσισε τελικά να πάρει το γατάκι στο σπίτι του. Αρχικά βέβαια, όπως νόμιζε, για να του βρει μια οικογένεια. Ποιος όμως κέρδισε την εμπιστοσύνη μιας γάτας και δεν υπέκυψε στη γοητεία της; Πολλοί το επιχείρησαν αλλά… ουδείς το κατάφερε.

Μιας, λοιπόν, που το μυστήριο του κόσμου δημιουργείται από το διαχωρισμό του αιτίου από το αποτέλεσμα, το αποτέλεσμα είναι πως ο Άκης Σιδέρης ζει σήμερα μια όμορφη ζωή με τη γάτα του, τη Φρόσω. Όνομα ελληνικότατο που επελέγη από τις Τρεις Χάριτες και συγκεκριμένα την Ευφροσύνη, αυτή που έχει κέφι, χαρά για ζωή και είναι πάντα καλοδιάθετη.

 

 

Άκη, πώς και πότε γνωριστήκατε με τη Φρόσω;

*Η πρώτη και καθοριστική γνωριμία μου με τη Φρόσω ήταν στις 27 Ιουλίου 2018. Για όποιον δεν θυμάται ήταν η μέρα της Κόκκινης Πανσελήνου με Ολική Έκλειψη Σελήνης. Το αναφέρω αυτό γιατί σίγουρα θα είχατε δει εκείνη τη νύχτα πως το φεγγάρι ήταν κατακόκκινο, ένα σπάνιο φαινόμενο. Ενώ είχα τελειώσει από την παράσταση «Τα σκουπίδια» του Γιάννη Ξανθούλη που συμμετείχα στο Από Κοινού Θέατρο, φεύγοντας αποφάσισα να πετάξω τα σκουπίδια του θεάτρου που ήταν στην είσοδο (κάτι το οποίο δεν έκανα σχεδόν ποτέ). Γιατί το αναφέρω αυτό; Γιατί με το να πετάξω τα σκουπίδια του θεάτρου αυτόματα θα πήγαινα σε αντίθετη κατεύθυνση από το σπίτι μου. Βγαίνοντας άκουσα ένα νιαουρίσματα μέσα από τα χαλάσματα του διπλανού σπιτιού που πλέον έχει κατεδαφιστεί, πλησίασα και είδα ένα μικρό γατάκι να με κοιτάει και να έχει απλωμένο το αριστερό του χεράκι σαν να με εκλιπαρεί να το πάρω. Αφού πλησίασα κι άλλο κοντά της χωρίς καλά καλά να το καταλάβω έδωσε ένα σάλτο και ανέβηκε στον ώμο μου. Καταλαβαίνετε τώρα σε τι θέση βρισκόμουν: με τον σάκο μου στην πλάτη, με δύο σακούλες σκουπιδιών στα χέρια μου, με το γατάκι πάνω στον ώμο μου να μου γλείφει το αυτί και με την Ελένη Γερασιμίδου και τους γείτονες που είδαν το σκηνικό να μου φωνάζουν συγκινημένοι «σε διάλεξε, σε διάλεξε!!!». Εγώ σε έντρομη κατάσταση να θέλω να φωνάξω «Πάρτε το αυτό από πάνω μου» αλλά να μη φτάσω ποτέ ούτε καν να το ψελλίσω. Κυριολεκτικά με έλιωσε ο τρόπος που με κοιτούσε, με κέρδισε με την επιμονή της να μη θέλει να φύγει από πάνω μου. Διεκδικούσε μέσα από εμένα μια καλύτερη ζωή και αυτό με έκανε ύστερα από κανένα μισάωρο που ξεπέρασα το σοκ να πω «θα την πάρω σπίτι μου»… χωρίς να είμαι σίγουρος αν μπορώ να την υιοθετήσω. Σκεφτόμουν να την κρατήσω για λίγες μέρες μέχρι να της βρω οικογένεια. Φοβόμουν την ευθύνη…

Τι φυλή είναι;

*Τιγρέ – ευρωπαϊκή κοντότριχη.

Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το όνομά της;

*Αρχικά ήθελα να την πω Luna… λόγω της πρώτης μας γνωριμίας κάτω από την Κόκκινη Πανσέληνο αλλά θεώρησα καλύτερο να ζητήσω βοήθεια από τους ιντερνετικούς μου φίλους και να μου προτείνουν εκείνοι ονόματα μέσω Facebook. Το όνομα Φρόσω (μέσα σε πολλά άλλα) το πρότεινε μια φίλη μου και αποφάσισα να την πω έτσι για δύο λόγους. Πρώτον γιατί εκείνη την περίοδο ασχολιόμουν ενεργά με τους παραδοσιακούς χορούς (και την παράδοση γενικότερα) και μου άρεσε να βγάλω τη γατούλα μου με ένα ελληνικότατο όνομα μιας και είναι μία από τις Τρεις Χάριτες (Ευφροσύνη: Αυτή που έχει κέφι, χαρά για ζωή και είναι καλοδιάθετη). Και δεύτερον γιατί το όνομα Φρόσω -συγγνώμη γι’ αυτό που θα πω- ήταν ένα από τα ονόματα που ακούγοντάς το σκεφτόμουν «Μα γιατί τη βάφτισαν έτσι την κοπέλα; Δεν τη λυπήθηκαν;» και ήθελα με αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο να το ξορκίσω. Πλέον είναι από τα αγαπημένα μου ονόματα γιατί ανήκει στο γατάκι μου το υπέροχο!

Τι ηλικία έχει;

*Τον Ιούλιο του 2018 που τη βρήκα ήταν περίπου δύο μηνών όποτε τώρα είναι ενάμιση έτους.

Πριν είχες γάτα ή άλλο κατοικίδιο;

*Μεγάλωσα στην Ύδρα, που αδιαμφισβήτητα είναι το νησί της γάτας και είχα πάντα γύρω μου πολλά γατάκια στο μαγαζί των γονιών μου αλλά και στην αυλή του σπιτιού μου που τα φρόντιζα. Επίσης έχουμε και σκύλο.

Πόσο περιπετειώδης είναι η ζωή μαζί της;

*Περιπετειώδης δεν ξέρω, απρόβλεπτη όμως είναι σίγουρα!

Τι άλλαξε από τη στιγμή που μπήκε στη ζωή σου;

*Τα πάντα άλλαξαν! Η ζωή μου τώρα πια είναι πιο προγραμματισμένη. Δεν σκέφτομαι μόνο για μένα αλλά και για εκείνη. Πλέον ανυπομονώ να γυρίσω σπίτι και έχω γίνει ενοχικός απέναντί της για όλες εκείνες τις ώρες που λείπω και είναι μόνη της.

Πώς συμπεριφέρεται σε φίλους, γνωστούς και επισκέπτες;

*Γενικά είναι ιδιαίτερα φιλική, χαδιάρα και κοινωνική. Γίνεται επιφυλακτική και απομονώνεται (χωρίς να πάψει να με παρακολουθεί) μόνον όταν αισθανθεί πως κάποιος/α ασκεί επιρροή επάνω μου.

Πώς φέρεται στα άλλα ζώα;

*Είναι άνετη και φιλική αλλά ζηλεύει και γκρινιάζει όταν πάω να χαϊδέψω κάποιο άλλο ζωάκι εκτός από αυτήν.

Τι συνήθειες έχει;

*Της αρέσει να έρχεται το πρωί και να με ξυπνάει θηλάζοντας τον λαιμό μου και επίσης ανεβαίνει στον νεροχύτη του μπάνιου και κοιτάζεται στον καθρέφτη με τις ώρες. Από ποιον να πήρε άραγε…

 

 

Ποια έκπληξη σου έκανε πρόσφατα;

*Αχ… πρόσφατα που ήμασταν στην Ύδρα ήρθε και μου άφησε πάνω στο γόνατό μου μια ωραιότατη νεκρή κατσαρίδα. Περιττό να σας πω πως ακούστηκαν οι φωνές μου σε όλη τη γειτονιά…

Κοιμάστε και μαζί;

*Παλιότερα όχι, είχε επιλέξει τα βραδιά να βγαίνει στη βεράντα και να κοιμάται σε σημείο που δεν μπορούσα να ανακαλύψω. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες έρχεται στο κρεβάτι μου και κοιμάται ακουμπώντας το κεφάλι της στο διπλανό μαξιλάρι.

Ποιες είναι οι γευστικές της προτιμήσεις;

*Της αρέσει η κονσέρβα με σολομό και λατρεύει τον γύρο σε τέτοιο βαθμό που έχω σταματήσει να τρώω σουβλάκια στο σπίτι γιατί με το που το ανακαλύψει ορμάει στο τραπέζι να φάει ουρλιάζοντας. Φέρεται σαν να είναι εθισμένη! Προφανώς όσο ζούσε στους δρόμους την τάιζαν από κανένα σουβλατζίδικο… δεν εξηγείται αλλιώς.

Τι κάνει όταν επιστρέφεις στο σπίτι;

*Πάντα με περιμένει πίσω από την πόρτα και όταν μπω απλώνεται στο πάτωμα και τεντώνεται περιμένοντας να την πάρω αγκαλιά. Αν δεν το κάνω θα με ακολουθεί και όπου σταματήσω θα ξαναπέσει στο πάτωμα περιμένοντας. Αν ύστερα από λίγα λεπτά συνειδητοποιήσει πως δεν θα την πάρω αγκαλιά τότε… ωχ… αρχίζει η γκρίνια.

Όταν έχεις κακή διάθεση, πώς αντιδρά;

*Έρχεται κοντά μου ύπουλα και περιμένει τη στιγμή που θα καθίσω για να ανεβεί στην αγκαλιά μου, να αρχίσει το γουργουρητό και να με αποσυμφορήσει.

Όταν γύρισες από τις διακοπές, πώς σε υποδέχτηκε;

*Αν και στα ταξίδια μου την έχω πάντα μαζί μου, την τελευταία φορά που έπρεπε να φύγω εσπευσμένα για δύο μέρες όταν γύρισα τη βρήκα πάνω στον καναπέ να με κοιτάει και συνειδητοποίησα πως δεν είχε φάει καθόλου από το φαΐ της. Το πιατάκι της ήταν ανέγγιχτο. Άστα, γέμισα με ενοχές!

«Οι γάτες είναι η ψυχή του σπιτιού», λένε. Πώς το σχολιάζεις;

*Μόνο η ψυχή; Και το σώμα και το σπίτι ολόκληρο είναι οι γάτες. Εμείς φιλοξενούμενοί τους είμαστε!

Πώς οραματίζεσαι το κοινό σας μέλλον;

*Οραματίζομαι να έχουμε βρει ακόμα καλύτερη ισορροπία στη συμβίωσή μας και να ζήσουμε όσα περισσότερα χρόνια μπορούμε μαζί με αγάπη και πολλές αγκαλιές!

 

 

O Άκης Σιδέρης γεννήθηκε στην έζησε στην Ύδρα μέχρι τα 18 του. Σπούδασε χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Ραλλού Μάνου και στη Δόρα Στράτου και υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Σύγχρονο Θέατρο. Είναι απόφοιτος πιάνου και θεωρητικών (αντίστιξη, φούγκα, σύνθεση) Εθνικού Ωδείου και BCOM με ειδικότητα στο Ear Training. Στα τέλη του 2008 ίδρυσε την ομάδα θεάτρου «Dramaholics», που έχει στο δυναμικό της 6 παραστάσεις.

***

Αυτή την περίοδο συμμετέχει στο τηλεοπτικό σίριαλ «Θα γίνει της πολυκατοικίας» στο ΣΚΑΪ TV και ξεκινάει πρόβες για την «Όμορφη Πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 

 

Αναλυτικά:

Η «Όμορφη Πόλη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Μια παράσταση-ωδή στο Μίκη Θεοδωράκη

Από 16 Ιανουαρίου 2020

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί αυτόν τον χειμώνα τη θεατρική – μουσική υπερπαραγωγή που δημιούργησε και σκηνοθετεί ο Γιώργος Βάλαρης.

Ποιητικά κείμενα που υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης (για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή) και πεζά κείμενα του σκηνοθέτη για τον έρωτα, την ξενιτιά, τη ρωμιοσύνη και τον θάνατο συναντιούνται με τα γνήσια λαϊκά και διαχρονικά τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη.

Μισό και πλέον αιώνα μετά το πρώτο ανέβασμα της ιστορικής παράστασης, η Όμορφη Πόλη επιστρέφει τον χειμώνα με ένα μουσικό χοροθεατρικό υπερθέαμα και μια εντελώς σύγχρονη ματιά, σε μιας υψηλής αισθητικής παράσταση – installation, με video mapping που ενώνει όλες τις μορφές της τέχνης, την ποίηση, τον χορό και με κυρίαρχο στοιχείο την μουσική του ανυπέρβλητου Μίκη Θεοδωράκη.

Τραγουδούν (ζωντανά): Γιάννης Κότσιρας – Δημήτρης Μπάσης.

Συμμετέχει: Σαλίνα Γαβαλά.

Παίζουν οι:

Κώστας Καζάκος

Γιώργος Κιμούλης

Πέγκυ Σταθακοπούλου

Ελισάβετ Μουτάφη

Κωνσταντίνος Καζάκος

Γιώργος Βάλαρης

Αιμίλιος Ράφτης

Άκης Σιδέρης

και η Λήδα Πρωτοψάλτη

Με τη λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης».

Αξίζει να σημειωθεί σαν καινοτομία της παράστασης οι συμμετοχές μεγάλων ερμηνευτών ως guest, όπως (αλφαβητικά αναφέρονται):

Μελίνα Ασλανίδου

Μανώλης Μητσιάς

Γιώτα Νέγκα

Μπάμπης Στόκας

Ελένη Τσαλιγοπούλου

Πληροφορίες:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα, 210 7282000

Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Προπώληση: www.megaron.gr

Τηλέφωνο για κρατήσεις εισιτηρίων: 210 7282333

***

Πρόγραμμα παραστάσεων

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – 21:00 (Μέρος των εσόδων για φιλανθρωπικό σκοπό)
ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – 18:00 και 21:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – 18:00 και 21:00
ΤΡΙΤΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – 21:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – 21:00
ΠΕΜΠΤΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – 21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – 18:00 και 21:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – 18:00 και 21:00
ΤΡΙΤΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – 21:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – 21:00
ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – 21:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 20:00
ΠΕΜΠΤΗ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΕΝΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 21:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 18:00 ΚΑΙ 21:00
ΔΕΥΤΈΡΑ 10 ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 21:00

ΘΕΑΤΡΟ ΑΣΤΟΡΙΑ ΚΡΗΤΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 18:00 ΚΑΙ 21:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 18:00 ΚΑΙ 21:00
ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 21:00

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -