Στη «Διάσωση» το βραβείο της Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών

Του Παναγιώτη Μήλα

 

«Είναι ένα βιβλίο άξιο για βράβευση μιας και έχει στηριχτεί μόνο στα πραγματικά στοιχεία. Ένα βιβλίο – σπάνιο για τις ημέρες μας – που καταγράφει ακόμα και τις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας.
Είναι ένα έργο κραυγής αφιερωμένο σε όσους δεν σιώπησαν».

 

***

 

Τα παραπάνω είχα γράψει τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου του 2013, σε κείμενο που δημοσιεύθηκε στη σελίδα 49, της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», με τον τίτλο: «Ένα συγκλονιστικό ταξίδι στη ζωή και την Ιστορία».
Το κείμενο αυτό ήταν ένα σύντομο κριτικό σημείωμα για το βιβλίο «Η Διάσωση» της δημοσιογράφου Καρίνας Λάμψα και του ιστορικού Ιακώβ Σιμπή, από τις «Εκδόσεις Καπόν»

 

***

 

Τελικά, οκτώ χρόνια μετά το δημοσίευμα, το βιβλίο της Λάμψα και του Σιμπή βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Είναι λογικό λοιπόν που χάρηκα όταν την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021 κατά τη Διαδικτυακή Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της 200ής επετείου από την Εθνική Παλιγγενεσία, ανακοινώθηκαν τα βραβεία για το 2020.

 

***

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρήστος Ζερεφός [δεξιά], ο ομιλητής, Ακαδημαϊκός κ. Εμμανουήλ Ρούκουνας και ο Πρόεδρος κ. Λουκάς Γ. Χριστοφόρου.

 

Παρουσία του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητή Λουκά Χριστοφόρου, ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Εμμανουήλ Ρούκουνας εκφώνησε πανηγυρικό λόγο με θέμα: «Η Διπλωματία στην Υπηρεσία της Πατρίδος».
Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματεύς Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός ανακοίνωσε τις εγκριθείσες από την Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών προτάσεις Ακαδημαϊκών για βράβευση του έτους 2020.
Τέλος, ο Γενικός Γραμματεύς ανήγγειλε την προκήρυξη του Αριστείου των Ιστορικών και Κοινωνικών Επιστημών για το έτος 2021. Το Αριστείο θα απονεμηθεί κατά την Πανηγυρική Συνεδρία του Μαρτίου 2022.

 

***

 

Πίνακας οίκοθεν τιμητικών διακρίσεων Ακαδημίας Αθηνών 2020

 

ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

 

1. Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας στην Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ), (1889), ιδιαίτερη Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων καλύπτουσα κλάδους γεωδαισίας και γεωφυσικής, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 130 χρόνων αδιάλειπτης γεωγραφικής υποστήριξης της χώρας.

2. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ) (έτος ιδρύσεως 1950) για την επί 70 έτη συνεχή λειτουργία της, σε σειρές 9μηνων κύκλων σπουδών, μεταπτυχιακών σπουδών και διαδικτυακών προγραμμάτων, με σκοπό την επιμόρφωση των ανωτέρων αξιωματικών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Δημόσιας Διοίκησης σε στρατηγικά και αμυντικά θέματα αιχμής.

3. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον καθηγητή Κλινικής Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Manchester και Συμπεριφεριολογικής Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, κ. Γεώργιο Κήτα για το σημαντικό του έργο στην ανάδειξη της δυναμικής της Ρευματολογίας στη χώρα μας, ιδιαίτερα με την έκδοση του διεθνώς αναγνωρισμένου διαδικτυακού περιοδικού “Mediterranean Journal of Rheumatology”.

 

ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

 

1. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Γιάννη Α. Μπίρη για το βιβλίο του «Κάστρα και οχυρά στη Μεσσηνία. Οχυρωματικές θέσεις ανά τους αιώνες. Περιηγητική και ιστορική αναζήτηση» (Εκδόσεις Ελευθερία, Καλαμάτα 2020), που αποτελεί συμβολή στην έρευνα της ιστορικής γεωγραφίας της Πελοποννήσου.

2. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο «Σύγχρονο Λατινοελληνικό Λεξικό – από της απαρχές της Λατινικής γραμματείας μέχρι τον 9ο μ.Χ. αιώνα» (University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2019), που αποτελεί ορόσημο στην ελληνική βιβλιογραφία, καθώς και στους δύο επιμελητές του έργου, καθηγητές κ. Δημήτριο Νικήτα και Λεωνίδα Τρομάρα (μετά θάνατον).

3. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο βιβλίο «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων. Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου» (Εκδόσεις Πατάκη, 2020) και τους δύο συντελεστές του, τον φωτογράφο κ. Robert Α. McCabe και τη δημοσιογράφο κυρία Κατερίνα Λυμπεροπούλου.

4. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην καθηγήτρια φιλολογίας κυρία Δήμητρα Παντελιά-Γριτσοπούλου, για το πρόσφατο ογκώδες σύγγραμμά της «Οι Κώδικες της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας» και τον σχολιασμό τους (Εταιρεία Ιστορικών Σπουδών επί του Νεωτέρου Ελληνισμού, Θεσσαλονίκη 2019).

5. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον διαπρεπή Έλληνα ιστορικό κ. Βασίλη Παναγιωτόπουλο, για το σύνολο του συγγραφικού του έργου και την προσφορά του στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστοριογραφία.

 

***

 

ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

 

1. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στη δημοσιογράφο κυρία Καρίνα Λάμψα και στον κ. Ιακώβ Σιμπή, για το βιβλίο τους «Η Διάσωση- Η σιωπή του κόσμου, η αντίσταση στα γκέτο και τα στρατόπεδα, οι Έλληνες Εβραίοι στα χρόνια της Κατοχής», (Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ, β΄ έκδοση εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία, 2021).

2. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην κυρία Αννίτα Π. Παναρέτου, για το ιστορικό και θεματικό βιβλίο–χρονικό της «”Συμπληρώνω τη μνήμη του κόσμου …” – Έλληνες όμηροι και αιχμάλωτοι σε ναζιστικά και φασιστικά στρατόπεδα και φυλακές, 1941 – 1945» (Εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Αθήνα 2020).

3. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου, για το πολύτιμο φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο.

4. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, για την επί εκατονταετία αδιάλειπτη και συνεχιζόμενη εθνική δράση του στον κοινωνικό τομέα, με έμφαση στην υπεράσπιση και προαγωγή των δικαιωμάτων των γυναικών.

5. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Σύνδεσμο Συριανών, για την αξιοσημείωτη κοινωνική, πολιτιστική και φιλανθρωπική του δράση.

6. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Τσοτύλιο Γυμνάσιο Δυτικής Μακεδονίας, για την μέγιστη και πολυτιμότατη, επί 150 έτη, προσφορά του στην Παιδεία, την Κοινωνία, και το Έθνος γενικότερα.

 

***

 

Η μαγνητοσκοπημένη Διαδικτυακή Πανηγυρική Συνεδρία είναι διαθέσιμη.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ” ΤΟ VIDEO