Του Παναγιώτη Μήλα
Είναι πολύ δύσκολο στην εποχή μας να αφήνεις την επαγγελματική σου ρουτίνα και επιτυχία και να τολμάς να κάνεις ένα άλμα στο κενό χωρίς δίκτυ προστασίας. Αυτό ακριβώς επέλεξε πριν από ένα χρόνο η κυρία Αικατερίνη Κονταρίνη με τους συνεργάτες της, σχεδιάζοντας ένα Φεστιβάλ.
Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά για αυτό το πολυθεματικό Φεστιβάλ που διοργάνωσε και το οποίο περιλαμβάνει εικαστικά, μουσική, θέατρο και χορό. Συμμετέχουν καλλιτέχνες διαφορετικής φυλετικής και εθνικής καταγωγής, ΛΟΑΤΚΙ και ανάπηρα άτομα, αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και σωματικής ποικιλομορφίας.
Βασικός σκοπός των εμπνευστών του Φεστιβάλ είναι η ισότιμη και αξιοπρεπής προβολή όλων.
Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι με αυτές τις εκδηλώσεις εορτάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ενώ τέλος – και αυτό είναι μια κορυφαία επιτυχία – όλοι οι χώροι είναι προσβάσιμοι σε χρήστες και χρήστριες αναπηρικών αμαξιδίων.
Αναφέρομαι λοιπόν στο 2ο Πολυθεματικό Φεστιβάλ «Human Cast Inclusive Art Festival» για το οποίο μιλά εδώ στο Catisart η Καλλιτεχνική του Διευθύντρια κυρία Αικατερίνη Κονταρίνη.
***
Κυρία Κονταρίνη, γιατί αποφασίσατε να δημιουργήσετε το πολυθεματικό Φεστιβάλ «Human Cast Inclusive Art Festival»;
*Το Human Cast εκπροσωπεί δημιουργούς από διάφορους καλλιτεχνικούς χώρους, όπως εικαστικά, χορό, θέατρο, μουσική, ποίηση κ.α. Ο μόνος τρόπος να δημιουργήσουμε κάτι που θα μπορούσε να συμπεριλάβει όλους αυτούς τους χώρους, ήταν ένα πολυθεματικό φεστιβάλ.
Οι καλλιτέχνες που θέλουμε να αναδείξουμε και οι ομάδες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή, έχουν να επιδείξουν πολύ σημαντικό έργο. Ο ρόλος μας είναι να αναδείξουμε το έργο καθενός ξεχωριστά, όμως ο αντίκτυπος ενός φεστιβάλ λειτουργεί με πολλαπλασιαστική ισχύ. Ο διάλογος ανάμεσα στις διαφορετικές μορφές τέχνης δημιουργεί συγκοινωνούντα δοχεία έκφρασης με βάση το φεστιβάλ, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία για 4 μέρες να έρθει σε επαφή με μεγάλο αριθμό έργων και καλλιτεχνικών projects που έχουν να διηγηθούν ιστορίες και να αναδείξουν κοινωνικά ζητήματα.
Τι αποκομίσατε από τους θεατές, επισκέπτες του περσινού πρώτου Φεστιβάλ;
*Υπήρξε ενθουσιασμός και ενδιαφέρον σε όλες τις δράσεις του φεστιβάλ. Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποια σχόλια που μας έδωσαν δύναμη να συνεχίσουμε να δημιουργούμε με την ίδια ένταση. Στην ομαδική έκθεση εικαστικών «Queer Art», μας είπαν ότι από άποψη εκθεμάτων και επιμέλειας, θύμιζε έκθεση που θα μπορούσε κανείς να επισκεφτεί σε χώρους τέχνης στο εξωτερικό. Στην συναυλία με Αφροέλληνες καλλιτέχνες, το κοινό μετά το τέλος μας μετέφερε ότι δεν περίμεναν ότι θα χορέψουν τόσο έντονα και σχολιάζανε τις υπέροχες φωνές που ακούσανε. Στο σεμινάριο συμπεριληπτικού χορού για ανάπηρα και μη ανάπηρα άτομα, μας είπαν ότι ήταν μία δυνατή εμπειρία που θα ήθελαν να επαναλάβουν. Τέλος, στο θεατρικό έργο της συμπεριληπτικής ομάδας «Θέαμα», έκανε πολλή εντύπωση η σκηνοθετική άποψη του Βασίλη Οικονόμου στην οποία συμπεριέλαβε τη μετάφραση στη νοηματική σε ρόλο επί σκηνής του θεατρικού έργου.
Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ;
*Σκοπός μας είναι να συμπεριλάβουμε καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, όπως καλλιτέχνες διαφορετικής φυλετικής και εθνικής καταγωγής, ΛΟΑΤΚΙ και ανάπηρα άτομα. Όσον αφορά στη μουσική και το χορό, είτε δημιουργούνται νέα σχήματα που σκοπό έχουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, είτε απευθυνόμαστε σε ομάδες που ήδη δουλεύουν σε κάποιο project και επιθυμούν να το εντάξουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε μια βιωματική εμπειρία συμπερίληψης, διοργανώνουμε σε συνεργασία με την ομάδα «Έξις», ένα σεμινάριο συμπεριληπτικού χορού, στο οποίο θα μπορούν να πάρουν μέρος ανάπηρα και μη άτομα. Για τις εικαστικές τέχνες, ακολουθούμε την αρχή των ίσων ευκαιριών, πραγματοποιώντας ανοικτό κάλεσμα μέσω των social media. Οι καλλιτέχνες μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους ηλεκτρονικά, και στη συνέχεια επιλέγονται από επιτροπή αξιολόγησής του φεστιβάλ. Όσο μεγαλώνουν οι συμμέτοχες τόσο αυτό μας χαροποιεί.
Πού θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του «Human Cast Inclusive Art Festival»; Σε τι διαφέρουν αυτοί οι χώροι από άλλους χώρους πολιτιστικών κ.λπ. εκδηλώσεων;
*Φέτος όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε χώρους που είναι προσβάσιμοι σε χρήστες και χρήστριες αναπηρικών αμαξιδίων.
Συγκεκριμένα
*Στον χώρο «HGW std. Supporting Queer Arts» (Μαυρομιχάλη 138 – Εξάρχεια) θα γίνει έκθεση με Θέμα: Queer Art 2- Art against violence
*Στο «Θέατρο ΙΣΟΝ» (Μελενίκου 33, Κεραμεικός), η θεατρική παράσταση «Λεονώρα» του Γκότφριντ Μπύργκερ.
*Στο «Faust» (Αθηναΐδος 12 – Σύνταγμα), η Μουσική Συμπεριληπτική Συναυλία όπου θα συναντηθεί η παραδοσιακή Αφρικανική μαζί με την Ελληνική μουσική.
*Στο «Θέατρο ΙΣΟΝ» (Μελενίκου 33, Κεραμεικός), θα γίνει το Σεμινάριο συμπεριληπτικού χορού & Perfomance της επαγγελματικής συμπεριληπτικής (ανάπηρων και μη ανάπηρων) ομάδας Χορού «ΈΞΙΣ – Συμπεριληπτική Ομάδα Χορού».
*Τέλος στον χώρο «HGW std. Supporting Queer Arts» (Μαυρομιχάλη 138 – Εξάρχεια), θα φιλοξενηθεί η συζήτηση Art against violence.
Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε ή αντιμετωπίζετε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Φεστιβάλ;
*Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η διαθεσιμότητα των καλλιτεχνών τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, μιας και η 10η Δεκεμβρίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι λίγο πριν από τις γιορτές. Αυτό δυσκολεύει τόσο την εκδήλωση, όσο και την προετοιμασία.
Ένα άλλο σημείο δυσκολίας, είναι ότι έχουμε επιλέξει να πραγματοποιείται το φεστιβάλ σε πολλαπλούς χώρους στην Αθήνα, πράγμα που δίνει μεν τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει ακόμα καλύτερα αυτούς τους χώρους, κάνει όμως πιο πολύπλοκη τη διοργάνωση, μιας και είναι σαν να δημιουργείς 4 διαφορετικές δράσεις σε 3 διαφορετικά μέρη σε 4 συνεχόμενες ημέρες. Φέτος, με θέμα το «Art Against Violence», αποφασίσαμε να διοργανώσουμε επιπλέον πάνελ συζήτησης, προκειμένου να ανοίξουμε απευθείας διάλογο με το κοινό.
Τέλος, πώς αποφασίσατε να επιλέξετε ως θέμα της φετινής έκθεσης το «Art against violence»;
*Η φετινή θεματική της έκθεσης Art against violence, που επιμελείται ο Νάσος Κατσιαούνης, αποφασίστηκε λόγω της αύξησης της βίας κατά των LGBTQI+ ανθρώπων σε παγκόσμιο και εγχώριο επίπεδο. Με δεδομένο το γεγονός ότι η τέχνη, κατά καιρούς και σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην έκθεση και αποκλιμάκωση πράξεων βίας, θελήσαμε να διερευνήσουμε τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στο να γίνουν ορατές οι αποσιωπημένες εμπειρίες βίας των Queer ατόμων που συμβαίνουν σήμερα.
Ενδεικτικά, στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στους καλλιτέχνες και το κοινό το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, τα θέματα που θα προσεγγίσουμε είναι: Πώς η τέχνη μπορεί να γίνει ένα παράθυρο ανοιχτό για ανάσα από τη βία; Μπορεί να προσφέρει παρηγοριά, δύναμη, κάθαρση από την ψυχική και σωματική βία που δέχονται οι Queer ταυτότητες; Πώς μπορεί να συνδράμει η τέχνη στη σύντριψη και το σπάσιμο των δομών της βίας;
Κυρία Κονταρίνη, σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή τη συνομιλία.
*Κι εγώ ευχαριστώ του Catisart για τη φιλοξενία. Με μεγάλη χαρά σας περιμένουμε!
***
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ»
Αρχίζει το 2ο «Human Cast» Inclusive Art Festival με Εικαστικά, Θέατρο, Μουσική και Χορό