29.2 C
Athens
Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Μάρω Αγρίτη, σιωπηρός χρυσός, εύγλωττο χάρισμα

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Κανένας βουβός, κανένας μικρός ρόλος, κανένα σκοτάδι δεν είναι σε θέση να αναχαιτίσει ένα ταλέντο. ΄Οποιος γνωρίζει από θέατρο, έστω και κατ’ ελάχιστον, θα αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι για έναν ηθοποιό να παρευρίσκεται σιωπηλός στη σκηνή. Πώς ερμηνεύεις έναν τέτοιο ρόλο; Ερωτηματικό και σπαζοκεφαλιά. Η Μάρω όμως τα κατάφερε. Ισχύει το ίδιο και με τη μουσική του Σοπέν. Δεν παύει να είναι τέλεια ακόμη κι όταν εκτελείται από ένα και μόνον όργανο. Αρκεί ο μουσικός να είναι καλός. Συνέβη στην παράσταση “Το όνομά μου είναι Rachel Corrie”.

Ολόκληρη η λεπτεπίλεπτη ύπαρξή της είναι ένα τεράστιο χαμόγελο. Πανέξυπνη, με ομιλία πιο γλυκιά κι από μέλι, μυαλό κοφτερό, αποπνέει οικειότητα και ζωτικότητα. Από εκείνα τα προνομιούχα πλάσματα που σε κάνουν να τα αγαπάς άμα τη γνωριμία τους. Την παρακολούθησα στην πιο πολιτική αλλά ταυτόχρονα και πιο ποιητική παράσταση που είδα τα τελευταία χρόνια. Με συγκίνησε βαθιά. Στη διάρκειά της η Μάρω Αγρίτη, εκτός κάποιων λιγοστών φράσεων, ήταν βουβή. ΄Επαιζε το χρόνο που κυλά και καταγράφει τα γεγονότα. Κι αυτή όμως έγραφε στη σκηνή. Ιδανική ερμηνεύτρια του πανδαμάτορος. Κι ας μην ήταν πρωταγωνίστρια. Με έλεγχο και παρουσία διακριτική, υποβλητικά αφανής, γινόταν αισθητή χωρίς να ανταγωνίζεται τον κυρίαρχο ρόλο. Με γερή παιδεία, ουσιαστική καλλιέργεια, φυσική γενναιοδωρία, ενθουσιασμό, εύγλωττο χάρισμα, δυναμισμό, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα εμπνέεται από τη μαγεία της τέχνης. Διαυγής, αρμονική, ειλικρινής, αφτιασίδωτη, με κλασικό περίγραμμα προσώπου, χαρούμενη έκφραση στα αινιγματικά της μάτια, που κάποτε σε κοιτούν με ανείπωτη αθωότητα και κάποτε μια ελαφριά σκιά υπεροψίας τα νοτίζει. Ολόισια σαν σημύδα και δωρικά ωραία, η Μάρω Αργίτη αναμένεται σε κατοπινές παραστάσεις να μας χαρίσει ιδιαίτερα ευαίσθητες ερμηνείες. Μάρω μου είσαι σιωπηρός χρυσός. Και ξέρεις κάτι; Σπανίως συναντώ μάτια τόσο όμορφα και τόσο γεμάτα συναισθήματα όσο τα δικά σου.

Ακολουθεί η συζήτησή μας.

Το cat is art ευχαριστεί τον Αντώνη Ψαρρά για τη φωτογράφιση.

Η παράστασή μας

* H παράστασή μας “Το όνομά μου είναι Rachel Corrie” θα συνεχιστεί από 21 Νοεμβρίου και πάλι στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, κάθε Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα. Θα συνεχίσουμε επίσης να πηγαίνουμε με την παράσταση σε διάφορες πόλεις της περιφέρειας. Και αρχίζουμε να δουλεύουμε με τη σκηνοθέτιδά μας Μάνια Παπαδημητρίου τη νέα της σκηνοθετική ιδέα η οποία θα ανέβει στις αρχές της καινούργιας χρονιάς.

Αθήνα

* Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Παιδικές μνήμες ελάχιστες, αναβιώνουν κυρίως μέσα από τις φωτογραφίες.

Μαγεία

* Ο χώρος του θεάτρου μου φαίνεται μαγικός! Είναι λοιπόν η μαγεία που με οδηγεί κοντά του.

Δάσκαλοι γενναιόδωροι

* Είχα την τύχη να συναντήσω πολλούς σπουδαίους δασκάλους. Δασκάλους με την ευρεία έννοια του όρου. Ανθρώπους γενναιόδωρους που μου δίδαξαν ήθος και τόλμη. Θα αναφέρω την πρώτη μου δασκάλα, την ηθοποιό και ποιήτρια Ματίνα Μόσχοβη και τη Νέλλη Καρρά, διευθύντρια της δραματικής σχολής «Αρχή» όπου φοίτησα, καθώς και όλους τους καθηγητές μου εκεί. Και φυσικά τη Μάνια Παπαδημητρίου, επίσης αγαπημένη μου δασκάλα, που κάθε πρόβα ή συζήτηση μαζί της με προχωράει ένα βήμα παραπέρα και με την οποία έκανα τα πρώτα μου βήματα στο χώρο του θεάτρου και ήρθα σε επαφή με μια άλλη πραγματικότητα, μαγική!

Δάκρυ

* Βουρκώνω πολύ συχνά, ανησυχητικά συχνά!  Αφορμή μπορεί να είναι μια ταινία, μια μουσική, μια εικόνα που θα δω στο δρόμο. Ο έρωτας… Η αδικία…

Γέλιο

* Οι φίλοι είναι που με κάνουν να γελώ!

Αξίες

* Πιστεύω ολόψυχα στην οικογένεια, τη φιλία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Στην τελευταία προσπαθώ να διατηρήσω την πίστη μου, που διαρκώς κλονίζεται.

Θαυμάζω τη Rachel

* Δεν ξέρω εάν θα έβρισκα ποτέ τη δύναμη να κάνω ό, τι έκανε η Rachel. Τον Μάιο που έφυγαν τα πλοία για τη Γάζα, σκεφτόμουν πως θα ήθελα να ταξιδέψω μαζί τους. Αλλά είχαμε παραστάσεις και δε χρειάστηκε να αναμετρηθώ με το φόβο μου. Νομίζω ότι δε διαθέτω την τόλμη για κάτι τέτοιο. Και πραγματικά θαυμάζω τους ανθρώπους σαν τη Rachel. Ο κόσμος τούς χρειάζεται.

H βία

* Δε συμφωνώ με τη βία για κανένα λόγο, όμως, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, χρειάζονται δυναμικές συγκρούσεις για να ανατραπεί η βαρβαρότητα.

Σπουδαίο κείμενο

* Η πρώτη μου επαφή με το κείμενο ήταν όταν άκουσα τη Δήμητρα (σ.σ. Σύρου) να το διαβάζει. Θυμάμαι πως είχα ενθουσιαστεί και συγκινηθεί παράλληλα. Πίστεψα αμέσως σ’ αυτό. Είναι σπουδαίο κείμενο. Η Rachel μάς φιλοδώρησε με καταπληκτικά γραπτά, φαίνεται πως είχε χάρισμα στο γραπτό λόγο. (Και είναι κρίμα που δε θα μπορέσουμε να ξαναδιαβάσουμε κάτι δικό της). Και φυσικά η επιμέλεια των κειμένων της από τους Allan Rickman και Katharine Viner, αλλά και η υπέροχη μετάφραση της Νάνσυς Τρικκαλίτη, συνετέλεσαν στη δημιουργία ενός έργου ολοκληρωμένου, δυνατού, που σε ταξιδεύει στον κόσμο της Rachel.

Ο ρόλος του καλλιτέχνη

* Καταρχάς το χρέος του δημιουργού είναι να παράγει σωστό, δυνατό καλλιτεχνικό έργο, απέναντι και μέσα στην κοινωνία. Ενίοτε και λόγω των ιδιαίτερων κοινωνικοπολιτικών συνθηκών αναπτύσσεται  η ανάγκη για επιπλέον εμπλοκή του καλλιτέχνη στα πράγματα της εποχής του – ο ρόλος του διευρύνεται… Η τέχνη πρέπει να παίρνει θέση σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Και έχει και τη δύναμη να το κάνει. Να φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στο κέντρο του, στην αλήθειά του.

Ο παλμός του κοινού

* Στη σκηνή έχεις πάντα επαφή με το κοινό.
Το αισθάνεσαι, αφουγκράζεσαι τον παλμό του, τη συμμετοχή του. Δημιουργείται μία σχέση με το κοινό.

Η εικόνα της πόλης

* Όσο με απογοητεύει η εικόνα της Αθήνας, άλλο τόσο την αγαπώ. Στο σύνολό τους, τα κομμάτια που συνθέτουν το σκηνικό αυτής της πόλης μου φαίνονται ασύνδετα. Αλλά υπάρχουν κάποια μέρη, κάποιοι δρόμοι, κάποια σημεία που δε χορταίνω να τα βλέπω.

Στην αγκαλιά της Εμμας

* Είχα ένα λαμπραντοράκι, την Έμμα… Αναγκάστηκα να την αποχωριστώ όταν έφυγα για σπουδές στην Αγγλία. Τώρα πια τη βλέπω σπάνια και έχω την εντύπωση ότι δε με αναγνωρίζει… Συγκινούμαι κάθε φορά που τη βλέπω… Λατρεύω να την παίρνω αγκαλιά και να της μιλάω.

 

 

* Τη φωτογράφιση πραγματοποίησε ο Αντώνης Ψαρράς.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -