Αγνόπιτα… η “ξαδέλφη” της σφακιανής και της σαρικόπιτας

 

* Κείμενο – φωτογραφίες από τον σεφ Πέτρο Κοσμαδάκη

 

 

Η ζύμη τους “αγνιά”, δηλαδή μαλακιά, φτιαγμένη με απλά υλικά: αλεύρι (κοσκινισμένο), τσικουδιά, ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού, αλάτι, μαγιά
Εύκολες στην παρασκευή τους, αφού γίνονται χωρίς να ανοίξουμε φύλλο… Τα μπαλάκια της ζύμης (σε μέγεθος μανταρινιού) ανοίγονται στην παλάμη του χεριού, όπου στο κέντρο του καθενός τοποθετείται η ξινομυζήθρα και τραβώντας από τριγύρω λίγο λίγο η ζύμη ανασηκώνεται ώστε να σκεπαστεί το τυρί.
Τα μπαλάκια της ζύμης σκεπάζονται με πετσέτα, ώστε να ξεκουραστούν και να διπλασιαστούν σε όγκο
Τηγανίζονται σε ζεστό ελαιόλαδο μέχρι να χρυσίσουν… και σερβίρονται ζεστές με μέλι ή πετιμέζι ή με κρυσταλλική ζάχαρη και κανέλα!
Το “σόι” στις κρητικές πίτες είναι μεγάλο… μα εγώ αυτές τις ξεχωρίζω από όλες, μιας και είναι μοναδικές σε νοστιμιά και σε θύμησες παιδικές…

  • Επιμέλεια: catisart.gr