16.4 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Μετακομίζουν φορητές εικόνες και χριστιανικά κειμήλια από την Αγιά Σοφιά σε άλλο χώρο…

Νέο Μουσείο ιδρύεται κοντά στην Αγία Σοφία όπου θα εκτίθενται φορητές εικόνες και χριστιανικά κειμήλια που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο συλλογής του υπουργείου Πολιτισμού, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

Σε ομιλία του κατά την υπογραφή πρωτοκόλλου για την προστασία, την ανάπτυξη, την προώθηση και τη διαχείριση της Αγίας Σοφίας, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ανέφερε πως «όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους για το “τζαμί της Αγίας Σοφίας”, αλλά κανείς δεν είναι υπεράνω της απόφασης που έλαβε η ανεξάρτητη δικαιοσύνη και την καλωσόρισε το έθνος μας».

Υποστήριξε δε ότι «το τουρκικό έθνος έδωσε αγώνα για να διατηρηθεί μέχρι σήμερα το “τζαμί της Αγίας Σοφίας”» και ισχυρίστηκε πως αν σήμερα η Αγία Σοφία είναι όρθια και βρίσκεται στη λίστα της Unesco το χρωστά στο τουρκικό έθνος το οποίο φρόντισε για 576 χρόνια επιμελώς.

Ο Μεχμέτ Ερσόι επανέλαβε ότι «το ”τζαμί Αγία Σοφία” θα είναι ανοιχτό για επισκέψεις τους ντόπιους και για τους τουρίστες χωρίς επιβολή εισιτηρίου. Με εντολή του Προέδρου μας έχει διπλασιαστεί το κονδύλι του προϋπολογισμού που διατίθεται για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας. Τώρα ως υπουργείο Τουρισμού επιταχύνουμε τις αποκαταστάσεις εκεί με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων», ανέφερε.

Αποκάλυψε ακόμη ότι το κτήριο Κτηματολογίου που βρίσκεται στην πλατεία Σουλτάναχμετ έχει παραχωρηθεί με εντολή του Τούρκου Προέδρου στο υπουργείο Πολιτισμού και εκεί θα εκτεθούν αντικείμενα που φτάνουν τα 1.359 και βρίσκονται στη συλλογή εικόνων και εκκλησιαστικών αντικειμένων του υπουργείου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς είπε ότι «η Αγία Σοφία έχει λειτουργήσει ως τζαμί για 481 χρόνια από το 1453». «Θα συνεχίσει να υπηρετεί τους μουσουλμάνους αλλά θα συνεχίσει να υπηρετεί ολόκληρη την ανθρωπότητα χωρίς καμιά διάκριση στη θρησκεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλή», ανέφερε ο Αλί Ερμπάς υποστηρίζοντας ότι «η αρχιτεκτονική του “τζαμιού της Αγίας Σοφίας” είναι μια αξία από την οποία μπορούν να επωφεληθούν από το παρελθόν του άνθρωποι όλων των θρησκειών».

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -