Η καλλιτέχνις Σοφία Ντώνα τιμήθηκε με το βραβείο αρχιτεκτονικής από την πόλη του Μονάχου για το έργο της WINTER SCHLAF, στην έκθεση Förderpreise 2018. Η Förderpreise γίνεται κάθε δύο χρόνια στο Μόναχο, παρουσιάζοντας το έργο νέων δημιουργών στις εικαστικές τέχνες, την αρχιτεκτονική, το σχέδιο, τη φωτογραφία και το κόσμημα.
Το έργο WINTER SCHLAF (χειμερία νάρκη) της Σοφίας Ντώνα είναι ένα σχόλιο για τη μεταμόρφωση της πόλης από το χειμώνα στο καλοκαίρι, καθώς μεταφέρει και τοποθετεί σε αιώρηση μέσα στον εκθεσιακό χώρο, μια από τις κατασκευές που σφραγίζουν τα σιντριβάνια στο Μόναχο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μία εγκατάσταση που εστιάζει σε όσα παραμένουν καλά κρυμμένα κάτω από το πρόσχημα της ασφάλειας.
Η Σοφία Ντώνα είναι μία από τις καλλιτέχνιδες της οργανωτικής ομάδας του προγράμματος Αφροδίτη*, που αποτελεί ουσιαστικά ένα μικρό φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ με στόχο την ενδυνάμωση του λόγου των φεμινιστικών και κουήρ πρακτικών στην Αθήνα.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, σας δίνουμε πληροφορίες για την Αφροδίτη*: Από τις 14 ως τις 17 Ιουνίου, στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς και άλλους χώρους, το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει ταινίες, βίντεο-περφόρμανς και ντοκιμαντέρ, εργαστήρια και συζητήσεις, που αποτυπώνουν τη σχέση σύγχρονης τέχνης και «επιτελεστικότητας του φύλου». Συμμετέχουν ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.
- Σας υπενθυμίζουμε ότι το Φεστιβάλ Αθηνών συμμετέχει επίσης στο Athens Pride 2018, με την παράσταση της Cloé Moglia Horizon, στις 7 Ιουνίου.
Άνοιγμα στην πόλη / Αθήνα
Αφροδίτη* / Οι ιστορίες της*, τα σώματά της*, οι πολιτικές της*, οι εικόνες της*
Σοφία Ντώνα, Σοφία Μπέμπεζα, Βασιλεία Στυλιανίδoυ, ομάδα AMOQA (Athens Museum of Queer Arts) και γυναικεία κολεκτίβα Beaver
Θερινός κινηματογράφος “Λαΐς” και άλλοι χώροι
14-17 Ιουνίου
Η Αφροδίτη*, που πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο κινηματογράφο στην περιοχή του Ρουφ, είναι ένα «μίνι φεστιβάλ» τεσσάρων ημερών μέσα στο Φεστιβάλ, που περιλαμβάνει ταινίες, βίντεο-περφόρμανς, ντοκιμαντέρ, εργαστήρια και συζητήσεις. Στη σύγχρονη θεωρία του φύλου, ο αστερίσκος υποδηλώνει τη διεύρυνση των ταυτοτήτων του φύλου. Η επιμελητική ομάδα σε συνεργασία με τη γυναικεία κολεκτίβα Beaver και την ομάδα AMOQA ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διοργανώσουν αυτό το μίνι φεστιβάλ που σκοπό έχει την ενδυνάμωση του λόγου των φεμινιστικών και κουήρ πρακτικών στην Αθήνα, εκφράζοντας παράλληλα τις διαφορετικές γνώμες και φωνές που συνυπάρχουν σε αυτές τις ομάδες. Το εγχείρημα αυτό εστιάζει στο πώς παρουσιάζεται το φύλο στην καθημερινή ζωή και στις τέχνες και μας εξοικειώνει με την νέα έννοια της «επιτελεστικότητας του φύλου». Στο φεστιβάλ του Αφροδίτη* εμπλέκονται επίσης τρεις ακόμη ομάδες, η Cinenova από το Λονδίνο, το Kuir Fest της Άγκυρας και το Schwules Museum του Βερολίνου, που συμβάλουν δυναμικά στην ανταλλαγή ιδεών στη διάρκεια αυτής της μεγάλης καλλιτεχνικής συνάντησης. Στη διάρκεια του προγράμματος θα αναπτυχθούν διάφορες θεματικές, όπως:
• η καλλιτεχνική και η πολιτική διάσταση του σώματος σε ό,τι αφορά την ορατότητα, τη βιωματική εμπειρία και την πολιτικοποίηση των έμφυλων σωμάτων αλλά και η καταγραφή των έργων και των δράσεών τους
• ο κοινωνικός και ο πολιτισμικός ακτιβισμός και οι αρχειακές πρακτικές των φεμινιστικών και ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικοτήτων
Το εγχείρημα αυτό έχει αφετηρία του το θερινό κινηματογράφο «Αφροδίτη», στην περιοχή του Ρουφ, όπου ήδη από το 2012 ξεκίνησε εκεί τη δράση της η γυναικεία κολεκτίβα Beaver. Το 2015 ξεκίνησε τη δραστηριότητά του στην ίδια περιοχή το AMOQA, ένας χώρος έρευνας και προώθησης τεχνών και σπουδών πάνω στη σεξουαλικότητα και το φύλο. Οι δύο αυτές ομάδες διοργανώνουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συζητήσεις και δράσεις γύρω από ζητήματα κοινωνικού φύλου, σεξουαλικότητας, φυλής, τάξης και αναπηρίας. Με το Αφροδίτη* επιχειρείται το ξεκίνημα μιας ετήσιας τοπικής και διεθνούς συνάντησης, που θα εστιάζει στην περιοχή του Ρουφ και στις ομάδες και τους κοινωνικούς χώρους που δραστηριοποιούνται σε αυτή.
Το Πρόγραμμα
Προβολές και έκθεση ζωγραφικής
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν τις τρεις πρώτες μέρες στο “Λαΐς” (14-16 Ιουνίου, στις 21:00) και θα έχουν θεματικές ενότητες: οι ιστορίες της* και οι γλώσσες της*, οι πολιτικές της* και τα σώματά της*, οι γλώσσες της* και οι εικόνες της*. Στις 17 Ιουνίου (21:00) οι προβολές θα γίνουν στο Πάρκο Ανοίξεως απέναντι από το σινεμά Αφροδίτη και θα περιλαμβάνουν το Lucky 80’ with Cinenova (επιλογή ταινιών του αρχείου της Cinenova), μια σειρά ταινιών από το απαγορευμένο/λογοκριμένο φεστιβάλ της Άγκυρας καθώς και τα βίντεο των LGBTQI+ προσφύγων που θα γίνουν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων.
Παράλληλα, στο χώρο του Beaver, που βρίσκεται δίπλα από τον κινηματογράφο Αφροδίτη, θα πραγματοποιηθεί η έκθεση ζωγραφικής της Σοφίας Ροζάκη (Spil Tsoik). Στον ίδιο χώρο θα υπάρχουν και τα home videos, μία εγκατάσταση από κινούμενες εικόνες που δημιουργούν ένα μωσαϊκό από προσωπικές στιγμές σε έναν μη ιδιωτικό χώρο αναδεικνύοντας τους τρόπους που δημιουργούμε και χρησιμοποιούμε χώρους οικειότητας μέσα στην πόλη.
Συζητήσεις
Οι δύο συζητήσεις στις 14 και 15 Ιουνίου (ώρες 18:00-20:00) στο “Λαΐς” θα εστιάσουν σε δύο θεματικές. Την πρώτη μέρα στις αρχειακές πρακτικές μεταξύ αυτο-οργάνωσης και θεσμικού πλαισίου και τη δεύτερη μέρα στις Κουήρ-φεμινιστικές πρακτικές στην Ελλάδα. Σε όλες τις συζητήσεις και τα εργαστήρια θα υπάρχει μετάφραση στα αγγλικά, τα αραβικά και τη νοηματική.
Εργαστήριο
Το Σάββατο 16 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο AMOQA (Εριγόνης 3, Κάτω Πετράλωνα) το τετράωρο (12:00-16:00) εργαστήριο SLUT PRIDE με την Άννη Σιμάτη και τη Βανέσα Βενέτη πάνω στα θέματα του στιγματισμού των εργατριών στο σεξ, την ιδέα του Slut Pride (υπερηφάνεια της τσούλας) και της αυτοάμυνας.
Περφόρμανς και Μεγάλο Πάρτι
Την Κυριακή 17 Ιουνίου πριν από τις προβολές στην πλατεία Ανοίξεως θα πραγματοποιηθεί στο Beaver η “Bathe Performance” της Ερατώς Τρίκα (από τις 15:00). Μετά τις προβολές θα ακολουθήσει πάρτι στο Beaver (Βασιλείου του Μεγάλου 46α, Ρουφ). HD.J. το πράσινο καλσονάκι έχει ετοιμάσει ένα dj set/μουσικό αφιέρωμα στις γυναικείες μπάντες που από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει ένα εκκωφαντικό μουσικό πεδίο έκφρασης. Ποπ, indie, punk, riot grrrl, πειραματισμοί, φασαρίες και ησυχίες. Όλη η βραδιά θα είναι ένας φόρος τιμής σε γυναίκες και μη δυαδικά (non binary) υποκείμενα που μέσα από τη μουσική αντιστέκονται στα κατεστημένα.
Επιμέλεια: Σοφία Ντώνα (αρχιτέκτονας και εικαστικός, επιστημονική συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου), Σοφία Μπέμπεζα (εικαστικός και θεωρητικός της τέχνης με έδρα τη Ζυρίχη), Βασιλεία Στυλιανίδou (εικαστικός), σε συνεργασία με το ΑΜΟQA (Athens Museum of Queer Arts), και τη γυναικεία κολεκτίβα Beaver.
Συνεπιμέλεια: Cinenova (Λονδίνο), Schwules Museum (Bερολίνο), Pembe Hayat Kuir Fest (Άγκυρα).
Καλλιτέχνιδες* και κινηματογραφιστές/κινηματογραφίστριες*:
Mareike Bernien & Kerstin Schroedinger, Lizzie Borden, Pauline Boudry & Renate Lorenz, Divya Dureja, Philipp Gufler, Barbara Hammer, Vera Hofmann, Olivia Kastebring & Julia Gumpert & Ulrika Bandeira, Κατερίνα Θωμαδάκη & Μαρία Κλωνάρης, LGBTQΙ+ Refugees group, Χρήστος Μασσαλάς, Μεταθεοδοσία, Karin Michalski, Eshan Rafi, Karol Radziszewski, Pembe Hayat KUIRFEST (Zehra Gökçimen & Gökçe Oraloğlu, Salih Salman, Sertaç Koyuncu, Aykut Atasay & İzlem Aybastı & Zeliha Deniz, Nergis Karadağ & Simay Çalışkan), Πάολα Ρεβενιώτη, Σοφία Ροζάκη, Ερατώ Τρίκα, Aykan Safoğlu, Dagmar Schultz, Fabrizio Terranova, Lene Vollhardt & Luce deLire κ.α.
Καλεσμένοι ομιλητές/ομιλήτριες και υπεύθυνοι εργαστηρίων: Irene Ravell & KerstinSchroedinger (Cinenova), Vera Hofmann (Schwules Museum), Esra Özban & Şirvan Çelikkaleli (Kuir Fest), Πάνος Γιαννικόπουλος, Άλκηστις Ευθυμίου, Ντιάνα Μάνεση, Σούλα Μαρινούδη, Άννη Σιμάτη, Βανέσσα Βενέτη, Holly Ingleton, Johnny Pavlatos
- Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις δράσεις.
***
Για τις προβολές στο “Λαΐς” και στο Πάρκο Ανοίξεως: παραλαβή δελτίων εισόδου 1 ώρα πριν από την έναρξη των προβολών, στους χώρους των προβολών (ξεχωριστά δελτία για την κάθε ημέρα).
Βιογραφικό Σοφίας Ντώνα
Η Σοφία Ντώνα, καλλιτέχνις που συμμετέχει στην οργανωτική ομάδα του τετραήμερου προγράμματος Αφροδίτη*, δραστηριοποιείται ως αρχιτέκτονας και εικαστικός με βάση το Μόναχο. Η καλλιτέχνις συμμετέχει στη έκθεση Förderpreise 2018 με το έργο της WINTER SCHLAF, διεκδικώντας το Βραβείο στην ενότητα της Αρχιτεκτονικής. Η Förderpreise 2018 γίνεται κάθε δύο χρόνια στο Μόναχο, παρουσιάζοντας το έργο νέων δημιουργών στις εικαστικές τέχνες, την αρχιτεκτονική, το σχέδιο, τη φωτογραφία και το κόσμημα. Η φετινή διοργάνωση ξεκινάει στις 23 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Μαΐου.
Το WINTER SCHLAF μεταφέρει και τοποθετεί σε αιώρηση μέσα στον εκθεσιακό χώρο, μια από τις κατασκευές που σφραγίζουν τα σιντριβάνια στο Μόναχο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μέσα από την απουσία του σιντριβανιού τονίζεται η κατασκευή που προστατεύει από την πιθανή ψύξη του νερού η οποία μπορεί να προκαλέσει τη ρηγμάτωση της πέτρας και καταστροφή του. Η μεταφορά της κατασκευής σηματοδοτεί το πρόωρο “άνοιγμα μιας από τις πιο ζωντανές πλατείες του Μονάχου, της Gärtnerplatz. Το έργο WINTER¨SCHLAF (χειμερία νάρκη) σχολιάζει τη μεταμόρφωση της πόλης από το χειμώνα στο καλοκαίρι και εστιάζει σε όσα παραμένουν καλά κρυμμένα κάτω από το πρόσχημα της ασφάλειας.