9.4 C
Athens
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Αγαπημένοι rock star εμπνέουν 29 εικαστικούς σε μια πολύχρωμη «συναυλία» με τον τίτλο «A Rock Story»

Τα συναισθήματα και οι εντυπώσεις που μας αφήνει η rock μουσική και κουλτούρα θα δούμε σε έργα εμπνευσμένα από τους Cure, Rolling Stones, Pink Floyd, Janis Joplin. Θα ταξιδέψουμε μέσα σε συναυλίες και θα αναπολήσουμε άλλες στον Πολυχώρο Trii Art Hub στο Κουκάκι, όπου φιλοξενείται η ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα: «A Rock Story».

 

Έργο της Αθανασίας – Ίριδας Γιαξίδου.

 

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 στις 7.30 μ.μ. ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου.

 

***

 

Έργο του Γιώργου Καστανάκη.

 

Η ιστορικός τέχνης Όλγα Λατουσάκη σημειώνει σχετικά με την έκθεση: «Μουσική και τέχνη, δύο τομείς που αλληλοεμπνέονται από αρχαιοτάτων χρόνων, συμπορεύονται και συνδημιουργούν. Πόσω μάλλον όταν αυτό το είδος μουσικής δεν είναι απλώς νότες και στίχοι, αλλά ευρύτερα, ένας τρόπος σκέψης, μια φιλοσοφία και κουλτούρα, μια στάση ζωής. Με την έκθεση αυτή θα προσπαθήσουμε να αφηγηθούμε αυτήν την ιστορία, την ιστορία του Rock. Και πρόκειται πράγματι για μια ιστορία, αφού οι απαρχές του είναι βαθιά ριζωμένες στην ποίηση και στη συγγραφή, στα έργα της Beat γενιάς. Οι Ginsberg, Burroughs και Kerouac, επηρεασμένοι από τους καταραμένους ποιητές της Γαλλίας, συγγράφουν τα πρώτα έργα με αναφορές στην αντίσταση στο κατεστημένο, στην αυστηρά περιορισμένη σεξουαλικότητα, στην στρατιωτική θητεία και τον πόλεμο, και γενικότερα στην πτώση του american dream. Όλα αυτά άγγιξαν έντονα τους νέους της δεκαετίας του 1960 και φυσικά τους ανερχόμενους μουσικούς της γενιάς τους.

 

Έργο του Γιάννη Νίκου.

 

Όπως ήταν φυσικό, οι εικαστικοί της εποχής, όχι μόνο δεν έμειναν αδιάφοροι μπροστά στο τεράστιο αυτό συγγραφικό και μουσικό κίνημα που γεννιόταν -ποιος καλλιτέχνης μένει, άλλωστε ανεπηρέαστος από κάτι τόσο πρωτοποριακό-, αλλά το υποστήριξαν, το ενέπνευσαν και εμπνεύστηκαν από αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ιστορική συνεργασία των Velvet Underground και του Andy Warhol το 1967, η οποία, σε μια εποχή όπου η λογοκρισία στο στίχο βρισκόταν στο απόγειό της, στηριγμένη στο ήδη τεράστιο όνομα του καλλιτέχνη, επέτρεψε σε στίχους για σεξ, επανάσταση και ναρκωτικά, να βγουν στο προσκήνιο και να φτάσουν στα αυτιά της νεολαίας. Πάντα με έναν σκληρό και ακατέργαστο ήχο, που έμελλε να βάλει και σφραγίδα στον χαρακτήρα της μετέπειτα πορείας της Rock.

 

Έργο του Γιάννη Πανουτσόπουλου.

 

Δημιούργημα της Rock σκηνής είναι και η έννοια του performance, με τη γέννηση της Progressive σκηνής, στοιχείο που επηρέασε καθολικά την εικαστική κοινότητα. Οι Queen, Peter Gabriel, David Bowie, Iggy Pop, θα δημιουργήσουν μια νέα μόδα στην ένδυση και στο στυλ. Μια τάση avant-garde, πιο ανοιχτή σε νέες ιδέες, χωρίς ταμπού, η οποία, μέχρι και σήμερα, απασχολεί τόσο τους εικαστικούς και τους σχεδιαστές, όσο και το υπόλοιπο κοινό, σχετικά με την ανακάλυψη του εαυτού και της ταυτότητας.

 

Έργο της Γιούλης Βρανά.

 

Το κάθε εικαστικό έργο της έκθεσης αυτής είναι επηρεασμένο από τα βήματα της Rock μουσικής μέσα στο χρόνο. Οι καλλιτέχνες καλέστηκαν να αποτυπώσουν στον καμβά, στα βάθρα και στις εικόνες τους, όχι το Rock σαν μια απλή, ρηχή αναπαράσταση, αλλά τα συναισθήματα και τις εντυπώσεις που τους αφήνει η rock μουσική και κουλτούρα. Θα δούμε έργα εμπνευσμένα από τους Cure, Rolling Stones, Pink Floyd, Janis Joplin, θα ταξιδέψουμε μέσα σε συναυλίες και θα αναπολήσουμε άλλες, θα χαθούμε μέσα στο abstract του Ψυχεδελικού Rock και το σημαντικότερο: θα ζήσουμε την πάντα υπέροχη και αναζωογονητική σύνδεση της μουσικής με τις εικαστικές τέχνες. Αφηνόμαστε, λοιπόν, στο μουσικό αυτό ρεύμα που σηματοδότησε νέους δρόμους στη μουσική και την τέχνη σε όλες τις μορφές και τις εκφάνσεις της. Let’s Rock!»

 

***

 

Έργο της Μαίρης Αρνή.

 

Την επιμέλεια, το κείμενο και την οργάνωση της έκθεσης έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Όλγα Λατουσάκη. Η έκθεση βασίζεται σε ιδέα του Γιώργου Καστανάκη, που έχει αναλάβει και την επιμέλεια των εντύπων. 29 σύγχρονοι εικαστικοί παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και video art, έχοντας σαν έμπνευση την κουλτούρα και την ιστορία της Rock μουσικής σκηνής.

 

***

 

Έργο της Σοφίας Σταύρου.

 

Συμμετέχουν οι εικαστικοί

 

Bewild Brother, Μαίρη Αρνή, Χρήστος Βασιλειάδης, Μαρία Βλασερού, Γιούλη Βρανά, Αντρέας Γαβρηλιάδης, Αθανασία-Ίρις Γιαξίδου, Μιχάλης Ελευθερίου, Γεράσιμος Θωμάς, Μαρία Καλάογλου, Δομνίκη Καστανάκη, Γιώργος Καστανάκης, Νεφέλη-Εκάτη Κατσαρού, Κωνσταντία Μακρή, Νικόλας Μαραβέλιας, Δήμητρα Μπακογιαννάκη, Χαρά Ματζουρανάκη, Μελίνα Μωισιδέλη, Γιάννης Νίκου, Γιάννης Πανουτσόπουλος, Νεκτάριος Παχιαδάκης, Λίνα Ρωμανού, Ρανιώ Σαρρή, Σοφία Σταύρου, Μαίρη Στεφάνου, Γιάννης Τζομάκας, Φαίη Τσακαλίδου, Δήμητρα Φακάρου, Φαίδρα Χάρδα.

 

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος ο οποίος διανέμεται δωρεάν.

 

***

 

Έργο της Φαίδρας Χάρδα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«A Rock Story»
Πολυχώρος Trii Art Hub

Δράκου 9, Κουκάκι
Αθήνα Τ.Κ. 11742
Τηλέφωνο: 210-92.10.333
Μετρό σταθμός «Φιξ»

*

Εγκαίνια: Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019

Από 19:30 – 22:30
Διάρκεια έκθεσης: 21 – 27 Φεβρουαρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 12:00 – 20:00 και Σαββατοκύριακο 12.00 – 18.00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

***

 

Επιμέλεια – Κείμενο – Οργάνωση: Όλγα Λατουσάκη [[email protected]]
Concept: Γιώργος Καστανάκης, Όλγα Λατουσάκη
Επιμέλεια Εντύπων: Γιώργος Καστανάκης [[email protected]]
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Δημήτρης Λαζάρου [[email protected]]

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -