Το νέο βιβλίο της δημοσιογράφου και συγγραφέως Σόνιας Ζαχαράτου “Παιχνίδι με τον σπάγκο” εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις “Κουκούτσι”, σε μια ιδιαιτέρως επιμελημένη έκδοση.
Η ιστορία της σχέσης μιας κόρης με τη μητέρα της κατατίθεται στις 70 σελίδες του βιβλίου, μέσα από μία εξιστόρηση που άλλοτε εκφράζεται με ποιήματα, άλλοτε με πεζά κείμενα, κι άλλοτε σε διαλόγους. Διάλογοι που εξελίσσονται τόσο ανάμεσα στις δύο γυναίκες, όσο και ανάμεσα στην κόρη και στο ανδρικό στοιχείο, σε έναν πατέρα ή σε έναν εραστή, που και πάλι στοχεύουν στην αναζήτηση των βαθύτερων στοιχείων που ορίζουν την κοινή ζωή των δύο γυναικών. Πρόκειται για ένα βιβλίο βαθιά συναισθηματικό και ποιητικό, με όνειρα ζωής και με στιγμές καθημερινές, παραμύθια αλλά και εικόνες που «γδέρνουν» με τον πόνο του πένθους. Ένα βιβλίο με έντονο το στοιχείο της αναζήτησης επαφής και αγάπης.
Απόσπασμα από το βιβλίο
Φοβάμαι, μαμά. Κι εσένα, φοβάμαι.
Επειδή πεθαίνουν και οι μαμάδες, μαμά.
Γι’ αυτό.
Γιατί πεθαίνουν και οι μαμάδες, μαμά;
Γιατί;
Και τις φοβούνται τις μαμάδες, μαμά, όταν έχουν πεθάνει;
Και τις φοβούνταν κι όταν ήταν ζωντανές;
Φοβούνται πάντα χωρίς τις μαμάδες;
Φοβούνται και με τις μαμάδες;
Πάντα;
Χωρίς;
Με;
- Το βιβλίο της Σόνιας Ζαχαράτου «Παιχνίδι με τον σπάγκο» θα παρουσιαστεί από τις εκδόσεις «Κουκούτσι» στο Ρolis Art Café, Πεσμαζόγλου 5, την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018, στις 8 μ.μ. Θα μιλήσουν οι συγγραφείς Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Νίκος Ξένιος, Σταύρος Σταμπόγλης. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η συγγραφέας.
Έγραψαν για το βιβλίο:
“Μια γλώσσα των σπλάχνων, με την αμεσότητα του γνήσιου αισθήματος, που φέρνει στο φως την αρχέτυπη σύνδεση μητέρας-κόρης, μέσα στην οποία γεννιέται το μυστήριο της αγάπης. Συνδυάζοντας ποίηση και πρόζα, η Σόνια Ζαχαράτου, έγραψε ένα κείμενο θερμό και πληθωρικό, αθώο και βαθύ, ενορχηστρώνοντας ευφυώς ρυθμούς και τονικότητες, εικόνες και φαντασίες, για να υπονοήσει τις συγκινήσεις που προσδιορίζουν τη γυναικεία ταυτότητα”.
Κλεοπάτρα Λυμπέρη, ποιήτρια
“Εξαιρετική αρχιτεκτονική, νεύρο, φρεσκάδα, ελλειπτικότητα, αφαίρεση. Θα μπορούσε να είναι θεατρικός μονόλογος ανάμεσα στις σιωπές αγαπημένων, αλλά σε αγκαλιάζει με τρυφερότητα η δύναμη του ποιητικού λόγου. Παρθενία συναισθημάτων από μια έμπειρη γυναίκα. Ένα σαστισμένο κορίτσι πίσω από τη συντριβή. Διαισθάνεσαι την αγωνία για άφεση. Ενυπάρχει αίσθηση ιερότητας. Έτσι μας οδηγεί η Σόνια Ζαχαράτου στην Άβυσσο χωρίς κίνδυνο να χαθούμε”.
Σταύρος Σταμπόγλης, ποιητής
“Aρχαία αίγλη διατρέχει το πολυμορφικό ποίημα «Παιχνίδι με τον σπάγκο» της Σόνιας Ζαχαράτου, που θραύει τα τεχνητά όρια πρόζας, θεάτρου, δοκιμίου και ποίησης, αναψηλαφώντας την τρυφερότητα, τις απαγορεύσεις και τα ταμπού του αρχέγονου παιδικού παραμυθιού. Η αρχετυπική Μάνα γλιστρά στην ανυπαρξία αφήνοντας πίσω της το οντολογικό ίχνος ενός θηλυκρατούς πένθους και στερώντας την αρχετυπική Κόρη από την παρηγορία του βλέμματος και του αγγίγματος”.
Νίκος Ξένιος, συγγραφέας και εκπαιδευτικός

Η Σόνια Ζαχαράτου είναι δημοσιογράφος, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία από τα 19 της χρόνια, σπουδάζοντας στην πρώτη δημοσιογραφική σχολή που υπήρχε τότε, του Σπύρου Μελά. Έχει εργασθεί σε διάφορα περιοδικά κι εφημερίδες, σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και στην ΕΤ-2 όπου επί σειρά ετών έκανε εκπομπές μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι “Αληθινές Ιστορίες” και “Οι τέχνες είναι επτά”. Η τελευταία διακρίθηκε ως μία από τις έντεκα καλύτερες πολιτιστικές εκπομπές της Ευρώπης από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και επί σειρά ημερών προβαλλόταν στο Πολιτιστικό Κέντρο Georges Pompidou. Έχει επίσης βραβευτεί από τον ΟΗΕ.
Έχει γράψει μυθιστορήματα, ποίηση και θεατρικά. Έχει συνεργαστεί με περιοδικά με ειδικότητά της, κεντρικές συνεντεύξεις και θέματα. Υπήρξε διευθύντρια στα περιοδικά “ΕΙΝΑΙ” και “7 Μέρες TV”. Συνεργάζεται με το “ΒΗmagazino”. Έχει γράψει τα βιβλία “Η ρόδινη στάχτη” (Εξάντας, 2011), “Τρεις νύχτες του Αυγούστου (και μια μέρα)” (Ελληνικά Γράμματα, 2009), “Πανσέληνος παρά κάτι” (Αστάρτη, 1989) κ.ά. Μοιράστηκε το Β΄ βραβείο διηγήματος για την ελληνική γλώσσα στον διεθνή διαγωνισμό που οργάνωσε η Asociaciοn Cultural Helenica “Nostos” στην Αργεντινή.
Τίτλοι βιβλίων της
(2017) Παιχνίδι με τον σπάγκο, Κουκούτσι
(2014) Το γκολ, Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας
(2013) Madre Dolorosa, Μελάνι
(2012) Ο εχθρός μου, Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας
(2012) Τα νερά στα μάτια σου, Τόπος
(2011) Ρόδινη στάχτη, Εξάντας
(2009) Τρεις νύχτες του Αυγούστου (και μία ημέρα), Ελληνικά Γράμματα
(1998) Πανσέληνος παρά κάτι, Αστάρτη
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2016) Οι απέναντι, Πολύτροπον



