Ο αποχαιρετισμός του ζωγράφου και ποιητή Χρήστου Μαρκίδη την Παρασκευή 28 Αυγούστου στη Ριτσώνα. Η τελετή θα γίνει στο αποτεφρωτήριο στις 16:50.
***
Το απόγευμα της Δευτέρας 24 Αυγούστου 2026, στο σπίτι του στα Εξάρχεια, αποχαιρέτισε σε ηλικία 72 ετών ο Χρήστος Μαρκίδης, αυτόν «τον κόσμο όπου όλα κραυγάζουν».
Ο Μαρκίδης μιλώντας τον Σεπτέμβριο του 2025 στο Fractal.gr και στην Γεωργία Χάρδα είχε τονίσει ότι «Ποίηση, θεολογία, φιλοσοφία, μουσική, ζωγραφική υπήρξαν διά βίου υπαρξιακά κίνητρα και αποτελούν θεμέλιους λίθους για μένα».
Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Είμαστε τυφλοί απέναντι στη μνήμη και την ουτοπία του βλέμματος. Σήμερα πάψαμε να βλέπουμε, το βλέμμα υποκαταστάθηκε από την κάμερα δεν εσωτερικεύει ούτε μεταμορφώνει. Κατάντησε ρεαλιστικό ή ανεκδοτολογικό προϊόν».
Συμπλήρωσε πως: «Το έργο είναι ζωντανός οργανισμός, όταν δεν μπορεί να λειτουργήσει πρέπει ή να αφεθεί στην άκρη ή να καταστραφεί για να μη στοιχειώσει. Έχω αφήσει πολλά έργα ατελείωτα μη ξέροντας πώς να τα συνεχίσω, δεν είμαι δεξιοτέχνης ούτε αμιγώς επαγγελματίας, επιζητώ αυτό που κάνω να έχει λόγο υπάρξεως, να είναι έμψυχο κατά κάποιο τρόπο. Το ατελείωτο βέβαια είναι και ένα στοιχείο γοητείας για τον καλλιεργημένο αποδέκτη, το συμπληρώνει αυτός».
Τέλος τόνισε ότι: «Η ζωγραφική είναι η τέχνη της σιωπής, σε έναν κόσμο δίχως κέντρο όπου όλα κραυγάζουν, η ζωγραφική, όταν δεν είναι αναπαράσταση, είναι προσευχή».



