34.2 C
Athens
Κυριακή 19 Ιουλίου 2026

Στη μνήμη της Μαρίας Ψαθά, το «Φωνάζει ο κλέφτης» στη Σύρο για φιλανθρωπικούς σκοπούς

Στη μνήμη της Μαρίας Ψαθά, παρουσιάστηκε στη Σύρο για φιλανθρωπικούς σκοπούς το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Φωνάζει ο κλέφτης».

Το έργο παρουσιάστηκε στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» στην Ερμούπολη στις 20 και 21 Ιουνίου, από τη Θεατρική Ομάδα «Arte» για την ενίσχυση του Γηροκομείου της Σύρου.

Η θεατρική ομάδα των επώνυμων Αθηναίων «Arte» είχε παρουσιάσει το έργο και τον χειμώνα στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών υπέρ των σωματείων ΕΛΕΠΑΠ και «Η Θεοτόκος».

Την πρωτοβουλία για τις παραστάσεις είχε η Λένα Νίτσου – Ψαθά, εγγονή του κορυφαίου δημοσιογράφου – συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά.

Για την υλοποίηση αυτής της ιδέας της Λένας σημαντική ήταν και η συμβολή των αδελφών της Λίζας Νίτσου και Οδυσσέα Καρτάλου.

Τα τρία αδέλφια αποφάσισαν να προσφέρουν το έργο για φιλανθρωπικούς σκοπούς στη μνήμη της αγαπημένης τους μητέρας Μαρίας Ψαθά, που έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2023.

***

Ψυχή της θεατρικής ομάδας «Arte» είναι η αεικίνητη και ταλαντούχα Αθηνά Κασκαρέλη που πρωταγωνιστεί στο έργο ερμηνεύοντας τον ρόλο της πανούργας Λίας, ρόλο που είχε ερμηνεύσει στον κινηματογράφο η Ρένα Βλαχοπούλου και στο θέατρο η Μαίρη Αρώνη.

Στο πλευρό της πλήθος άλλων επώνυμων Αθηναίων.

Στο ρόλο του τίμιου στρατηγού Σόλωνα Καραλέοντα προέδρου του Οργανισμού, ρόλο που είχε ερμηνεύσει στο θέατρο και στον κινηματογράφο ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, εμφανίζεται ο Τίμος Τζάννες (των Montblanc).

Στο ρόλο της Λέλας, η Νινέττα Βαφειά (της εφοπλιστικής οικογένειας).

Την υπηρέτρια Τασία ερμήνευσε η Αναστασία Καίσαρη (σχεδιάστρια κοσμημάτων, κόρη του κοσμηματοπώλη Κώστα Καίσαρη).

Στο ρόλο της κομμώτριας Τούλας η επιχειρηματίας Σοφία Βαχάρη – Τσουβελεκάκη (των Rolex και των Attica).

Στον ρόλο του αρχικαταχραστή γαμπρού Αντώνη, ο Γιώργος Αλεξανδράτος (της εφοπλιστικής οικογένειας).

Τον τίμιο λογιστή Τιμολέοντα που ερμήνευσε στην ταινία ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ερμήνευσε στην παράσταση ο ταλαντούχος Σίμος Κυπαρισσόπουλος.

Τέλος στον ρόλο του Διοικητή απολαύσαμε τον πλαστικό χειρουργό Χριστόδουλο Αργυρόπουλο.

Το έργο σκηνοθέτησε η Δήμητρα Δερμιτζάκη έχοντας ως βοηθό σκηνοθέτη την ταλαντούχα Πέγκυ Βραχνού που συντόνισε υποδειγματικά την ομάδα σε γρήγορους ρυθμούς.

Τους υπόλοιπους ρόλους του έργου ερμήνευσαν οι: Γιάννης Αγγελάκης (αρχιφύλακας), Στέργιος Τζελέπης (Παμίνος) και Νένα Παναγάκου (Ευγενία).

Τα παιδιά του Κώστα και της Νατάσσας Καραμανλή, Αλέξανδρος και Αλίκη, παίζουν και συμμετέχουν στα χορευτικά χαρίζοντας δροσιά στο έργο.

Τέλος, στον χορό των καταχραστών συμμετείχαν οι: Νανά Αρβανιτάκη, Μαρία Κασκαρέλη, Ιόλη Κουβέλη, Έλενα Μπαλτζόγλου, Κωνσταντίνα Μπεθάνη, Νίκος Μπιλίρης, Κωνσταντίνος Μυριάνθης και Τ. Παναγόπουλος.

***

Η πολιτική σάτιρα του Δημήτρη Ψαθά που έχει μεταφραστεί και παιχτεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου παραμένει επίκαιρη εδώ και 67 χρόνια γιατί θίγει θέματα διαχρονικά και καυτηριάζει τις καταχρήσεις στον δημόσιο τομέα.

Η κωμωδία «Φωνάζει ο Κλέφτης» γράφτηκε το 1958 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή από τον θίασο Μαίρης Αρώνη, Ντίνου Ηλιόπουλου και Διονύση Παπαγιαννόπουλου στο θέατρο «Κοτοπούλη – Ρεξ» σημειώνοντας ρεκόρ παραστάσεων.

Το 1965 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τη Φίνος Φίλμ σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη με πρωταγωνιστές τους Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνο Ηλιόπουλο, Διονύση Παπαγιαννόπουλο και Ανδρέα Ντούζο σημειώνοντας κι εκεί την ίδια επιτυχία.

Τώρα η θεατρική ομάδα της «Arte» αναβίωσε την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης – που αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα – και χάρισε για μια ακόμα φορά το γέλιο για φιλανθρωπικό σκοπό.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -