Μαγεία και πάλι από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η αγαπημένη «Κυρία Τεπενδρή», έργο του ζωγράφου Κωνσταντίνου Κακανιά.

Τη μαγεία που προσφέρουν οι κινηματογραφικές αίθουσες θα νιώσουμε και πάλι με ασφάλεια, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Η γιορτή του κινηματογράφου επιστρέφει στο σπίτι της: Στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας», στις αίθουσες του Λιμανιού, «Φρίντα Λιάππα», «Τώνια Μαρκετάκη», «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές», καθώς και στον κινηματογράφο «Μακεδονικόν».
Η αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 με την ταινία «Το γεγονός» (L’Ιvιnement) της Οντρέ Ντιγουάν που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.
Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, με την προβολή της ταινίας «Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα» (Les Olympiades) του Ζακ Οντιάρ.
Η γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί σε φυσικούς χώρους, αλλά και online.
Θα προβληθούν 197 ταινίες ενώ παράλληλα θα παρακολουθήσουμε 144 ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ

www.online.filmfestival.gr.

Όπως βλέπουμε στις αφίσες, οικοδέσποινα του Φεστιβάλ είναι η αγαπημένη «Κυρία Τεπενδρή», δημιούργημα του ζωγράφου και multimedia καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Κακανιά. Τα σποτ του Φεστιβάλ δημιούργησε ο βραβευμένος στην Εβδομάδα της Κριτικής των Καννών, Μανώλης Μαυρής.

***

Στο 62ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου θα δούμε:

-35 ταινίες μεγάλου μήκους και 15 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες
-20 ταινίες σε πρώτη προβολή
-3 ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά»
-2 αγαπημένες ταινίες, καθολικά προσβάσιμες τόσο στις φυσικές όσο και στις διαδικτυακές προβολές τους
-8 σημαντικές ταινίες του ελληνικού σινεμά στο πλαίσιο του αφιερώματος «Χώρα, σε Βλέπω»
-Θα προβληθούν επίσης, οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Διεθνές πρόγραμμα

Συνολικά 14 ταινίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Οι ταινίες διεκδικούν:
-Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Θόδωρος Αγγελόπουλος» (Χρυσός Αλέξανδρος, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ)
-Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (Αργυρός Αλέξανδρος, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ)
-Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία (Χάλκινος Αλέξανδρος), το οποίο ο Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ, η COSMOTE TV, υποστηρίζει με χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ.

«Γνωρίστε τους Γείτονες»

Σε αυτό το διαγωνιστικό τμήμα θα δούμε 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο (χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ) και τον Αργυρό Αλέξανδρο – Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (4.000 ευρώ).

>>Film Forward

Το >>Film Forward αποκτά διαγωνιστικό χαρακτήρα και προτείνει ριζοσπαστικές ταινίες. Συνολικά 11 ταινίες συμμετέχουν στο τμήμα, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο (χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ), τον Αργυρό Αλέξανδρο – Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (4.000 ευρώ).

Επίσης στη διάρκεια του Φεστιβάλ

-Στην ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες – Another Take» θα δούμε τον πιο δυναμικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο. στους Ανοιχτούς Ορίζοντες, καθώς και
-Στην ενότητα «Ματιές στα Βαλκάνια» θα δούμε τις καλύτερες βαλκανικές ταινίες.
-Στην ενότητα «Ειδικές Προβολές» θα συναντήσουμε τους αγαπημένους μας δημιουργούς.
-Στο τμήμα «NextGen» θα …ακούσουμε τις φωνές των νέων και των νέων δημιουργών.
-Τέλος δεν θα λείπουν τα μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη «Round Midnight».