Cat Is Art

Σεμινάριο της Σάσας Βούλγαρη στο πλαίσιο της έκθεσης «Φασιανός & Χρόνης: 30 χρόνια φιλίας»

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Ιστόρηση και Διαδραστικά Προγράμματα στο Μουσείο και στην Εκπαίδευση με τη Μέθοδο της αφηγήτριας Σάσας Βούλγαρη και για 3η συνεχόμενη χρονιά στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Εκπαιδευτικό σεμινάριο 12 ωρών, με αφορμές από εκθέματα του Ιδρύματος Θεοχαράκη

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Φασιανός & Χρόνης: 30 χρόνια φιλίας»

 

 

Η αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη πρωτοπόρος με πορεία 26 χρόνων συντονίζει ένα διαδραστικό εργαστήριο για την αξιοποίηση της Τέχνης της Αφήγησης σε εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα στο μουσείο και σε κάθε χώρο εκπαίδευσης και δημιουργίας.

Τα είδη των προφορικών ιστοριών δημιουργήθηκαν ανώνυμα και μεταφέρθηκαν στους αιώνες με τρόπο τυποποιημένο διατηρώντας τη σοφία τους. Γοήτευσαν γενιές και αξιοποιήθηκαν ως μέσο ψυχικής ανακούφισης, διαπαιδαγώγησης και θεραπείας σε ενήλικες και παιδιά.
Πλέον χρειάζεται ειδική γνώση και διδασκαλία τεχνικής για να αντιληφθεί κάποιος τον τρόπο λειτουργίας της αφήγησης και να την εφαρμόσει αποτελεσματικά σε προγράμματα σε σχολεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, αυτογνωσία και αλλού.
Οι ιστορίες αποτελούν μαρτυρίες ζωής και μεταφέρουν βίωμα.
Το εργαστήριο πληροφορεί και προσφέρει μεθοδολογικά εργαλεία και τεχνικές για τη χρήση της αφήγησης και της δημιουργίας ιστοριών μέσα σε συγκεκριμένους θεματικούς χώρους, όπως π.χ. μία τάξη ή ένα μουσείο.

ΤΟΜΕΙΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
– Τεχνικές αφήγησης – εισαγωγή: αναπνοή, τόνος φωνής, φωνήματα, σωματικά ηχεία κ.α.
– Αρχές κατασκευής ενός προγράμματος με βάση την προφορική αφήγηση.
– Εργαλεία δημιουργίας πρωτότυπων ιστοριών πάνω σε ένα θεματικό αντικείμενο.
– Δημιουργία νοητικού χάρτη πάνω σε μια ενότητα με εκπαιδευτικό ή άλλο χαρακτήρα.
– Εξειδικευμένα παραδείγματα εφαρμογών με αφορμή τα εκθέματα

Το εργαστήριο είναι διαδραστικό. Θα πραγματοποιηθεί στους εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος Θεοχαράκη με κεντρικό σημείο διεξαγωγής τον 5ο όροφο (κλειστό στο ευρύ κοινό) όπου εκτίθεται μόνιμα συλλογή έργων του Σπύρου Παπαλουκά.

Απευθύνεται σε επαγγελματίες και σπουδαστές: εκπαιδευτικούς και παιδαγωγούς όλων των ειδικοτήτων, μουσειοπαιδαγωγούς, εμψυχωτές, ηθοποιούς, ψυχολόγους, αφηγητές κ.λπ. και σε άτομα που ενδιαφέρονται για το θέμα ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

ΣΥΛΛΗΨΗ -ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ της ΣΑΣΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗ με λίγα λόγια

Με βαθιά γνώση στην προφορική αφήγηση δημιουργεί σύγχρονες γέφυρες καλλιτεχνικής δημιουργίας, εκπαίδευσης και αυτογνωσίας που αξιοποιούν την Iστόρηση σε καινοτόμες δράσεις και νέα πεδία. Βασικοί Τομείς της Μεθόδου είναι η Τεχνική της Προφορικής Αφήγησης, η Δημιουργική Γραφή, η Καλλιέργεια της Φωνής καθώς και στοιχεία Αυτογνωσίας και Ετερογνωσίας.

Πληροφορίες

• ΣΑΒΒΑΤΟ 14 & ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 στις 10.30 με 16.30 μ.μ.
• ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 90€ & 70 ευρώ για φοιτητές και ανέργους (κάτοχοι κάρτας).
• ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡΙΘΜΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ – κάντε εγκαίρως προ-αγορά!
Ίδρυμα Θεοχαράκη: Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 10671, Αθήνα
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ 6972 261037 & Ι.Θ. 210-3611206 (εσωτ. 1042)

Η ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ ΣΑΣΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

Πρωτοπόρος της Τέχνης της Προφορικής Αφήγησης στην Ελλάδα από το 1993 διδάσκει Τεχνική της Αφήγησης και Δημιουργική Γραφή με τη δική της Μέθοδο από το 1995. Γνωστοποίησε ευρέως την Προφορική Νεο-Αφήγηση στην Ελλάδα, με σταθερά προγράμματα σε Σχολεία, Μουσεία, Βιβλιοθήκες, σημαντικά Πολιτιστικά Ιδρύματα και την Ελληνική Τηλεόραση (ΕΤ1).
Καθιέρωσε με σταθερά πολυετή προγράμματα την προφορική αφήγηση σε μουσειακούς χώρους (Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Ισλαμικής τέχνης – Μπενάκη, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή – Γαία, και πολλά άλλα)
Είναι Ψυχοπαιδαγωγός – απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών – με επιμόρφωση και εμπειρία σε εκπαιδευτικά προγράμματα και εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και σημαντική εμπειρία στην Ειδική Αγωγή και άλλα ειδικά πλαίσια.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα φωνητικής αγωγής και τραγουδιού για πάνω από 10 χρόνια με την αείμνηστη Μίρκα Γεμεντζάκη, τη μέθοδο της οποίας έχει ενσωματώσει και στη διδασκαλία της.
Είναι η πρώτη Ελληνίδα προφορική αφηγήτρια που προτάθηκε για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren Memorial Award (δύο φορές υποψήφια της SCBWI – Greece το 2014 και το 2015).
Από το 2010 συνεργάζεται σταθερά με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Από το 2013 συνεργάζεται με το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Β.&Μ. Θεοχαράκη, δημιουργώντας διαθεματικά αφηγηματικά προγράμματα για τις περιοδικές του εκθέσεις και συντονίζοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια και αφηγήσεις σε σχολεία.

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΣεμινάριο της Σάσας Βούλγαρη στο πλαίσιο της έκθεσης «Φασιανός & Χρόνης: 30 χρόνια φιλίας»

Related Posts