36 C
Athens
Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Δωμάτιο 513 στο στοιχειωμένο Kolmanskop της Ναμίμπια

Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος διοργανώνει, επιμελείται και παρουσιάζει από την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου μέχρι 10 Φεβρουαρίου 2013, για δέκατη τρίτη φορά από το 1999, την ετήσια Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης “ROOMS 2013” στο ξενοδοχείο “St George Lycabettus”, στη Δεξαμενή, Κολωνάκι. Σε μια από τις πλέον δημοφιλείς και ιστορικές εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης,  είκοσι επιμελητές Εκθέσεων, ιστορικοί και θεωρητικοί Τέχνης, αρχιτέκτονες, θεατρολόγοι, χορογράφοι, επιλέγουν από έναν πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη ή ομάδα καλλιτεχνών ο καθένας, που θα παρουσιασθούν στα δωμάτια ενός ορόφου του ξενοδοχείου. Συμμετέχουν τριάντα καλλιτέχνες οι οποίοι θα παρουσιάσουν ζωγραφικά έργα, γλυπτικά, εικαστικές – ηχητικές, φωτογραφικές και σκηνογραφικές εγκαταστάσεις, αρχιτεκτονικά projects, design, performances, προβολές, ταινίες και άλλα έργα.

Με βασικό υλικό την άμμο

Στο δωμάτιο που επιμελείται η θεατρολόγος Δηώ Καγγελάρη σκηνογραφεί η Δήμητρα Λιάκουρα. Απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Central St Martin’s College του Λονδίνου, η νεαρή σκηνογράφος παρεμβαίνει στον εσωτερικό χώρο, χρησιμοποιώντας ως βασικό υλικό την άμμο. Ένα αόρατο νήμα συνδέει αυτό το θεατρικό δωμάτιο της έκθεσης με τη βαριά, γεμάτη άμμο βαλίτσα που υποχρεώνεται να κουβαλάει ο Λάκι στο μπεκετικό “Περιμένοντας τον Γκοντό”.

Διάβρωση

«Πόσες εκπλήξεις μπορεί κάθε φορά να επιφυλάσσει το παιχνίδι των συνειρμών με την ουδετερότητα ενός ακατοίκητου δωματίου ξενοδοχείου και με την ταυτόχρονη αίσθηση του προσωπικού και του απρόσωπου, του ιδιωτικού και του δημόσιου, του βιωμένου και του εφήμερου, της μνήμης και της λήθης; Και πώς διακρίνεται ένα “θεατρικό” δωμάτιο  από τα άλλα Rooms της έκθεσης; Η αυθόρμητη απάντηση της Δήμητρας Λιάκουρα στο πρώτο ερώτημα είναι η θύμηση μιας φωτογραφίας από ένα διαβρωμένο, μισοβυθισμένο στην άμμο σπίτι στο στοιχειωμένο Kolmanskop της Ναμίμπια. Στη συνέχεια, ένα αόρατο νήμα, φαίνεται να απαντά στη δεύτερη ερώτηση, οδηγώντας τη συζήτησή μας στη βαριά, γεμάτη άμμο βαλίτσα που κουβαλάει ο Λάκι στο μπεκετικό “Περιμένοντας τον Γκοντό”, ενώ ο δυνάστης Πότζο τον τραβάει από ένα σκοινί περασμένο στο λαιμό. Με την άμμο ως βασικό υλικό, η νεαρή σκηνογράφος παρεμβαίνει στο δωμάτιο 513. Ποια συναισθήματα και ποιους νοηματικούς απόηχους θα ανακαλέσει στον επισκέπτη αυτό “το σύνολο από μικρούς διαχωρισμένους κόκκους ορυκτών ή πετρωμάτων που σχηματίζονται από τη διαβρωτική ενέργεια της θάλασσας, των ποταμών, των ανέμων και των παγετώνων” στον εσωτερικό χώρο ενός κεντρικού ξενοδοχείου; Ποιες φωνές θα ακουστούν, κάνοντας “ένα σούσουρο σαν φτερά, σαν φύλλα, σαν άμμος”;», σημειώνει για την έκθεση η θεατρολόγος Δηώ Καγγελάρη

Δήμητρα Λιάκουρα

H Δήμητρα Λιάκουρα γεννήθηκε το 1985. Είναι απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Central Saint Martin’s College του Λονδίνου. Τη φετινή θεατρική σεζόν τη συναντάμε στις παραστάσεις: Γράμματα στα κοριτσάκια (Θέατρο Θησείον, σκην. Violet Louise), Έφη. Από το Ευτυχία (Θέατρο Αποθήκη, σκην. Ακύλας Καραζήσης), Venison (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σκην. Θάνος Παπακωσταντίνου), Χαίρετε κι αντίο (Θέατρο 104, σκην. Αλέξης Ρίγλης). Για την αισθητική της πρόταση στην παράσταση “Venison” απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.

Χρήσιμα 

ROOMS 2013
Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης
Kappatos Gallery
Από 24.1 έως 10.2
St George Lycabettus, 5ος όροφος
ΔΩΜΑΤΙΟ 513
Kolmanskop
Επιμελήτρια: Δηώ Καγγελάρη
Kαλλιτέχνιδα: Δήμητρα Λιάκουρα

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -