29.4 C
Athens
Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Σεμινάριο Συγγραφής Σεναρίου 2014-2015

Σεμινάριο Συγγραφής Σεναρίου (2014-2015) ξεκινά στα μέσα Νοεμβρίου 2014 στο “Σχολείο του Σινεμά” (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια). Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες τα «μυστικά» της σεναριακής γραφής, να τους βοηθήσει να χειριστούν δραματουργικά τις ιδέες τους και να τους εξοπλίσει με τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορούν να τις παρουσιάσουν σε ένα επαγγελματικό επίπεδο.
Θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της δραματικής αφήγησης (από τον Αριστοτέλη μέχρι τη σύγχρονη αντίληψη ενός κινηματογραφικού σεναρίου) και θα εξεταστούν ζητήματα, όπως η αρχική ιδέα και το θέμα ενός σεναρίου, το ύφος και το είδος του, η δραματουργική δομή του και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενδιαφέρουσας πλοκής και χαρακτήρων με βάθος. Θα αναλυθoύν επίσης η σημασία του διαλόγου, η χρήση ήχων και εικόνων, ο τρόπος οικοδόμησης του σεναρίου και η γραπτή μορφή του. Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθούν παραδείγματα από κινηματογραφικά σενάρια και αποσπάσματα ταινιών και τηλεοπτικών σειρών για την καλύτερη κατανόηση όλων των προς συζήτηση θεμάτων.
Συνεχείς ασκήσεις συγγραφής θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν τις ιδέες τους, ενώ το τελικό αποτέλεσμα του σεμιναρίου θα είναι η συγγραφή από κάθε συμμετέχοντα ενός ολοκληρωμένου σεναρίου μικρού μήκους.

Διάρθρωση Σεμιναρίου

1η συνάντηση:
Λογοτεχνική και κινηματογραφική αφήγηση
Τι σημαίνει γράφω για ένα οπτικοακουστικό μέσο. Οι ιδιαιτερότητες της οπτικοακουστικής αφήγησης και το παράδοξο ενός γραπτού κειμένου που αφηγείται μια ιστορία με εικόνες και ήχους.

2η συνάντηση:
Από την αρχική ιδέα στο τελικό draft
Η γραπτή μορφή ενός σεναρίου και τα στάδια κατασκευής του. Σύνοψη, outline, treatment: Τι σημαίνουν ακριβώς; Τι συμβαίνει σε μια μικρού μήκους ταινία;
Παρουσίαση των ιδεών των συμμετεχόντων.

3η συνάντηση:
Αναπτύσσοντας την αρχική ιδέα
Δουλεύοντας με το θέμα, ανακαλύπτοντας τους χαρακτήρες και επινοώντας τη δραματική κατάσταση. Έρευνα και ερωτηματολόγια.
Ιστορία ↔ Πλοκή, Θέμα ↔ Φόρμα, Είδος ↔ Ύφος.
Ανάλυση και επεξεργασία των ιδεών των συμμετέχοντων.

4η συνάντηση:
Στήνοντας την ιστορία
Plot is character: Βρίσκοντας τη ραχοκοκαλιά του βασικού χαρακτήρα. Τι θέλει ο πρωταγωνιστής; Τι μαθαίνει ή τι αρνείται να μάθει στο τέλος; Σημεία πλοκής και πορεία του χαρακτήρα από την άγνοια στη γνώση.
Παρουσίαση και ανάλυση συνόψεων.

5η συνάντηση:
Πλοκή και ανάπτυξη των χαρακτήρων
Πρωταγωνιστής και Ανταγωνιστής, επιθυμία και βαθύτερη ανάγκη των χαρακτήρων, σχέδιο του πρωταγωνιστή και επιπλοκές. Δημιουργώντας χαρακτήρες με βάθος.
Επεξεργασία και παρουσίαση νέων συνόψεων.

6η συνάντηση:
Δραματουργική δομή
Τρίπρακτη δομή και πενταμερής δομή. Ένας καταλύτης – δύο turning points – τρεις πράξεις – οκτώ σεκάνς. Τι συμβαίνει σε μια μικρού μήκους ταινία;
Παρουσίαση και ανάλυση treatments.

7η συνάντηση:
Οικοδομώντας το σενάριο
Σκηνή – σεκάνς – πράξη. Υποπλοκές και δευτερεύοντες χαρακτήρες και οι λειτουργίες που επιτελούν.
Επεξεργασία και παρουσίαση νέων treatments.

8η συνάντηση:
Γράφοντας τη σκηνή
Διάλογος και δράση. Χώρος και χρόνος της σκηνής. Το νόημα της σκηνής: Point of view και δραματική κατάσταση.
Παρουσίαση και ανάλυση πρώτου draft σεναρίων.

9η συνάντηση:
Γράφοντας τη σκηνή
Τι ακριβώς εξυπηρετεί ο διάλογος σε ένα σενάριο; Διάλογος και υπο-κείμενο. Δουλεύοντας με εικόνες και ήχους σε ένα σενάριο.
Επεξεργασία και παρουσίαση νέων drafts.

10η συνάντηση:
Παρουσίαση τελικών drafts.

Σύντομο βιογραφικό Νίκου Λερού

Ο Νίκος Λερός είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη σκηνοθεσία και το σενάριο στο Sheffield Hallam University. Έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες και video clips και εργάζεται σαν σεναριογράφος και script editor στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει διδάξει κινηματογραφικά μαθήματα σε ιδιωτικές σχολές και δημόσια ΙΕΚ. Διδάσκει σενάριο και σκηνοθεσία στο Τμήμα 3D Animation & Multimedia Production του AKTO College και στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Πληροφορίες

Εγγραφές: έως 14.11.2014 || έναρξη μέσα Νοεμβρίου 2014. Παρουσίαση Σεμιναρίου Κυριακή 9.11. 2014, 19.00.
Στους συμμετέχοντες παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”
Σεμινάριο Συγγραφής Σεναρίου 2014-2015
Σεμινάριο Σεναρίου
Εισηγητής: Νίκος Λερός
Διάρκεια σεμιναρίου: 30 ώρες (10 τρίωρες συναντήσεις)
Κόστος: 180€ (έκπτωση σε φοιτητές 160€ και σε ανέργους 150€ με επίδειξη κάρτας ανεργίας)
Για εγγραφές επικοινωνήστε στα τηλέφωνα:
2130159816 09.00-17.00 καθημερινές και Σαββατοκύριακα, κιν. τηλ: 6996112050
e-mail: [email protected]

* “Σχολείο του Σινεμά”, Τσαμαδού 26-28 – Εξάρχεια

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -