30.4 C
Athens
Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Διεθνής Ημέρα και Νύχτα Μουσείων 2013 στην Οικία Κατακουζηνού

Aυτό το Σαββατοκύριακο της Διεθνούς Ημέρας και της Ευρωπαϊκής Νύχτας των Μουσείων, 18 και 19 Mαΐου 2013, αλλά και το επόμενο 25-26 Mαΐου (ώρες 13.00-16.00) η Οικία Κατακουζηνού παρουσιάζει δύο ιδιαίτερες εκδηλώσεις και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

«Η Κοκκινοσκουφίτσα»
Έκθεση Φωτογραφίας
Κλεοπάτρας Χαρίτου

Έπειτα από εξαντλητικές επαναλήψεις αφηγούμενη την Κοκκινοσκουφίτσα, η Κλεοπάτρα Χαρίτου επιχειρεί τη γεφύρωση της παιδικής ηλικίας με την ενήλικη, καταλήγοντας σε μία σειρά φωτογραφιών με την ηρωίδα Κοκκινοσκουφίτσα.
Ποιoς είναι ο κοινός τόπος ενός παιδιού και ενός ενήλικα μέσα στη χιλιοπερπατημένη διαδρομή μέσα στο δάσος; Μέσα από ποιες υποσυνείδητες προβολές ενηλικιώνεται το παιδί στην Κοκκινοσκουφίτσα και ποιους φόβους συντηρεί εμμονικά ο ενήλικας; Το καλό και το κακό παραμένει το ίδιο με το πέρασμα των χρόνων;
Η πορεία της Κοκκινοσκουφίσας προς το σπίτι της γιαγιάς της (όπως και μέσα στην Οικία Κατακουζηνού), ξεκινά από την παιδική ηλικία, έτσι όπως αυτή συμβολίζεται όχι μόνο από την παιδική φιγούρα της αλλά και από διάφορα αντικείμενα ή τόπους που τη σηματοδοτούν. Σταδιακά η παιδικότητα αρχίζει να χάνεται. Με την παρουσία του λύκου (το αρσενικό) αλλά και του δάσους πλέον (η κοινωνία), το μικρό κορίτσι εμβαπτίζεται σε γυναίκα, πάντα με τη χρήση του κόκκινου χρώματος όπως η γυναικεία φύση άλλωστε προστάζει και καταλήγει στην ύφανση της ενηλικίωσης και της γονιμοποίησης.

«Παραμύθια των αδερφών Γκριμ». Σκηνοθετημένες φωτογραφίες με τους μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών
Εν τω μεταξύ, η Κλεοπάτρα Χαρίτου απευθύνθηκε σε μία οικογένεια γεμάτη παιδιά, του 15ου Δημοτικού Αθηνών, (άλλωστε, πώς να χτιστεί η γέφυρα που θα ενώσει τα παιδιά και τον ενήλικα χωρίς τη συμμετοχή τους, αναρωτήθηκε), με τα οποία συνεργάστηκε στη δημιουργία σκηνοθετημένων φωτογραφιών από επιλεγμένα παραμύθια των αδερφών Γκριμ. Ύστερα από ανάγνωση των αυθεντικών παραμυθιών, με πολλή κουβέντα, ζωγραφική και με τα αυτιά ανοιχτά, κατέγραψε, μαζί με την καταλυτική συμμετοχή και υποστήριξη των δασκάλων τους, τις εντυπώσεις τους, μετατρέποντάς τις σε φωτογραφίες, με την ενεργή συμμετοχή τους. Στόχος υπήρξε η ανάπτυξη ικανότητας της κατασκευής και διαπραγμάτευσης του νοήματος με την αξιοποίηση των τρόπων της γλώσσας, της ψηφιοποιημένης εικόνας, του φωτός, των χρωμάτων και του χώρου.
“Το εθελοντικό αυτό ταξίδι με τους μαθητές του 15ου Δημοτικού Αθηνών είχε αφετηρία την ανάγνωση των αυθεντικών παραμυθιών που επιλέχτηκαν από τους δασκάλους”. Όπως λέει η ίδια:
“Έπειτα, μέσα από κουβέντα με την κάθε τάξη – ομάδα, στύψαμε τα παραμύθια σαν τα φρούτα και το χυμό που συλλέξαμε (το νόημα που μας έδωσε η αποδόμηση αλλά και η ανάλυσή τους), τα παιδιά το έκαναν ζωγραφιά ή απευθείας, εικόνα. Μαθητές, γονείς και δάσκαλοι κατασκευάσαμε μάσκες, ρούχα, κομμώσεις κ.λπ. και περάσαμε στην τελική φάση της ψηφιακής επεξεργασίας, μέρος του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος. Το τελικό αποτέλεσμα στοχεύει στο tableau vivant, γραμμικό ή ναΐφ ανά την περίσταση, με σκόπιμη υπερβολή στην επεξεργασία καθώς τα μέσα που διαθέταμε ήταν πενιχρά αλλά και η ευχέρεια μετακίνησης περιορισμένη, τα στοιχεία που συνθέτουν το αποτέλεσμα κάθε φωτογραφίας, βαυκαλίζονται σαν μία νοθευμένη ισορροπία μεταξύ της επίπλαστης πραγματικότητας, της φαντασίας και του ρεαλισμού».

Σάββατο 18 Μαΐου 2013 στις 20.30
Παραμύθια όπως δεν τα ακούσατε ποτέ!
“Μα πού πήγε η Κοκκινοσκουφίτσα;”
με την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη

Απρόσμενες αφηγηματικές παραλλαγές από τη λογοτεχνία και την προφορική παράδοση με πρωταγωνιστές την Κοκκινοσκουφίτσα και άλλους γνωστούς ήρωες από τα παραμύθια των αδερφών Grimm, μία συνομιλία της αφηγήτριας Σάσας Βούλγαρη με τις φωτογραφίες της Αλεξάνδρας Χαρίτου.
Μια ενήλικη, διαχρονική, και διακειμενική αντιμετώπιση με κείμενα των Gilbert Lascault, Roald Dahl, James Finn Garner και άλλων, λαϊκά παραμύθια και γραπτά κείμενα μαθητών της Σάσας Βούλγαρη, που προέκυψαν στα σεμινάρια που διδάσκει δημιουργική γραφή
Αυστηρά για ενήλικο κοινό!

* Μια φορά κι έναν καιρό μια μικρή τρυφερή κόρη που είχε την εκνευριστική συνήθεια να φορά πρωϊ – μεσημέρι – βράδυ ένα κόκκινο σκουφί, πήρε τους δρόμους τους δασικούς και παραλίγο να χαθεί μέσα στο στόμα ενός αλανιάρη λύκου…
Φευ! Το κοριτσάκι σώθηκε, η γιαγιά φαγώθηκε ή δεν φαγώθηκε, ο λύκος πυροβολήθηκε, ζεματίστηκε ή έγινε… γουναρικό! Αλλά η Κοκκινοσκούφα ηρωίδα, μετρά χρόνους τώρα, να περιφέρεται αρυτίδωτη, αψεγάδιαστη και σπαστική στον αιώνα τον άπαντα!
Οπότε καλά έκαναν και της άλλαξαν τα φώτα σε άπειρες παραλλαγές, ρομαντικές και περιπετειώδης, σοφιστικέ και διεστραμμένες, λογοτεχνικές και εικονογραφικές…
Η είσοδος για την έκθεση φωτογραφίας και τη βραδιά αφήγησης είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προσέλευσης!

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -