15.5 C
Athens
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Μήνυμα αισιοδοξίας από την Αμοργό και το 11ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών μικρού μήκους

Του Παναγιώτη Μήλα

 

Και μόνο η παραπάνω φωτογραφία ήταν αρκετή για να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας από την Αμοργό σε όλο τον πλανήτη.

Και μόνο η παραπάνω φωτογραφία είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει και τους πιο διστακτικούς ότι η Αμοργός μπορεί να συγκεντρώσει τους άριστους της κινηματογραφικής παραγωγής.

Η παραπάνω φωτογραφία είναι ένα βραβείο καλύτερο και από Όσκαρ για όσους εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν πριν από 10 χρόνια το Φεστιβάλ Αμοργού Τουριστικών Ταινιών μικρού μήκους.

***

Όταν για ένα οποιοδήποτε κινηματογραφικό Φεστιβάλ διεκδικούν τα βραβεία συνολικά περισσότερες από 700 ταινίες μικρού μήκους σίγουρα λες ότι πρόκειται για επιτυχία.

Όταν όμως το θέμα είναι ο Τουρισμός, όταν η ταινία πρέπει να είναι μόνο μικρού μήκους και όταν συμμετέχουν 50 χώρες και από τις πέντε ηπείρους του πλανήτη τότε η επιτυχία είναι δεδομένη.

 

***

 

Λόγω των ειδικών φετινών συνθηκών οι διοργανωτές του 11ου Amorgos Tourism Film Festival μετέτρεψαν «σε χρόνο μηδέν» σε διαδικτυακή τη γιορτή του κινηματογράφου που μπήκε φέτος στη δεύτερη δεκαετία της.
Όμως πέτυχαν το ακατόρθωτο: Έστειλαν πλάνα χαράς και δημιουργίας, πλάνα με χρώματα, μελωδίες, εικόνες και ιστορίες, πλάνα με δύναμη και αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα.
Προανήγγειλαν μάλιστα τις ημερομηνίες για το επόμενο, το 12ο Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αιγιάλη της Αμοργού από τις 4 έως και τις 9 Νοεμβρίου του 2021.

 

***

 

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ που είναι πλασμένοι για τα δύσκολα, νίκησαν τα χίλια προβλήματα της εποχής του κορονοϊού, της πανδημίας και των απαγορευτικών αλλά δεν χρειάστηκε ούτε για μια στιγμή να ζητήσουν βοήθεια, ούτε να φωνάξουν «Help»…

 

***

 

«Help» φώναξε μόνο η Ελένη Κουντουρούπη, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού, όταν κάλεσε μέσω skype τον Ισπανό σκηνοθέτη Santiago Alcazar, τον μεγάλο νικητή του Φεστιβάλ.

 

 

Ο μεγάλος νικητής του Φεστιβάλ Santiago Alcazar.

 

 

Ο Santiago Alcazar έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους «Help», η οποία κέρδισε το βραβείο Grand Prix στο 11ο Amorgos Tourism Film Festival. Παραγωγός της ταινίας ήταν η ισπανική εταιρεία παραγωγής Madrid Destino.

Το 11ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αμοργού, ακολουθώντας τις επίσημες οδηγίες σχετικά με τη διεξαγωγή Φεστιβάλ εν μέσω διεθνών lockdowns, πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου διαδικτυακά με τη συμμετοχή των συντελεστών του Φεστιβάλ αλλά και των νικητών στις 12 διαγωνιζόμενες κατηγορίες ταινιών, στο ξενοδοχείο Aegialis Hotel & Spa στην Αμοργό μεταξύ 11 – 14 Νοεμβρίου 2020.

 

***

 

Το 11ο Φεστιβάλ αποτελεί συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού και του Δήμου Αμοργού, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΕΟΤ, του Κέντρου Ελληνικού Κινηματογράφου και του Ιδρύματος Λασκαρίδη.

 

***

 

Η κριτική επιτροπή βράβευσε ταινίες από 15 χώρες, μεταξύ των οποίων ήταν: Πορτογαλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Αυστρία, Δανία, Ελλάδα, Μαλδίβες, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Περού.
Εκατοντάδες θεατές απ’ όλο τον κόσμο συντονίστηκαν στο YouTube όπου καθημερινά γίνονταν οι προβολές των υποψηφίων για βράβευση ταινιών. Παράλληλα γίνονταν ομιλίες από επιφανείς προσωπικότητες στον χώρο της Τέχνης αλλά φυσικά και στον κλάδο του Τουρισμού.

 

***

 

[Πατήστε “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].

 

 

Στο Φεστιβάλ χαιρετισμούς απηύθυναν, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο δήμαρχος Αμοργού κ. Λευτέρης Καραΐσκος, ο Alexander Kammel Πρόεδρος της CIFFT και η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ κυρία Ειρήνη Γιαννακοπούλου. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η κυρία Ελένη Κουντουρούπη, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού.

Να θυμίσω εδώ ότι ο Δήμος Αμοργού ήταν συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ και η συμβολή του ήταν ιδιαίτερα σημαντική φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν.
Χαιρετισμούς και μηνύματα στο 11ο Φεστιβάλ έστειλαν επίσης το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Ελληνικός Οργανισμούς Τουρισμού, το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου και το Ίδρυμα Λασκαρίδη.

 

***

 

Να θυμίσω εδώ ότι από το 2017, το Φεστιβάλ είναι μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών – CIFFT.

Η CIFFT International Committee of Tourism Film Festivals, δημιουργήθηκε το 1989 στη Βιέννη και έχει στόχο να επιλέγει, να επιβραβεύει και να τιμά τις καλύτερες Ταξιδιωτικές Ταινίες στη Βιομηχανία Μάρκετινγκ.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Alexander Kammel, η CIFFT αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επόμενη γενική της συνέλευση στην Αμοργό αναβαθμίζοντας το κύρος και την αξία του νησιού και αναγνωρίζοντας τη διεθνή ακτινοβολία του.

Μέσω διαδικτύου υπήρξε μεγάλη συμμετοχή ομιλητών οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους για τον τουρισμό, τον κινηματογράφο, τις δυνατότητες που προσφέρει η Αμοργός για κινηματογραφικές παραγωγές, την οικονομία και την ανάπτυξη.

 

***

 

[Πατήστε “κλικ” επάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε μεγαλύτερες].

 

 

 

 

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών του Φεστιβάλ μου δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσω κάποιες σημαντικές ομιλίες και παρεμβάσεις:

*Ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Μαργαρίτης παρουσίασε ομιλία με θέμα τη σπουδαιότητα των ταινιών για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
*Ο παραγωγός και διευθυντής του 360MediaTV από την Αγγλία, κ. Laurence Koe, μίλησε για την Αμοργό ως διεθνή προορισμό για γύρισμα ταινιών.
*Η κ. Βένια Βέργου, διευθύντρια του Hellenic Film Commission στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, συντόνισε πάνελ σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ παραγωγής ταινιών και τουριστικής ανάπτυξης.
*Ο κ. Santi Valldeperez παρουσίασε ομιλία σχετικά με την παραγωγή τουριστικών ταινιών και τη σημασία τους στην τουριστική βιομηχανία.
*Ο σκιτσογράφος – κομίστας κ. Αρίσταρχος Παπαδανιήλ μίλησε για τους διάφορους τρόπους μέσω των οποίων μπορούν να παρουσιαστούν κινηματογραφικές ιστορίες.

*Τέλος, κατέθεσε τις απόψεις του ο κ. Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, της Heretic στον οποίο [από κοινού με τον κ. Γιώργο Καρναβά] η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο Eurimages Co – Production Award – Prox Eurimages 2018. Ο κ. Κοντοβράκης αναφέρθηκε και στην εμπειρία του από τα γυρίσματα της ταινίας «Κόρες» τον Ιούλιο του 2020 στην Αμοργό με ορμητήριο το Λακκί, στον Όρμο της Αιγιάλης.

 

***

 

Στο “κόκκινο χαλί” του Φεστιβάλ. Από αριστερά: Ο Λευτέρης Καραΐσκος, η Ειρήνη Γιαννακοπούλου, ο Alexander Kamell και η Ελένη Κουντουρούπη.

 

Σχετικά με το Amorgos Tourism Film Festival να πω ότι είναι ένα διεθνές, τετραήμερο Φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Αμοργού. Ξεκίνησε το 2010 στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου ΥΠΕΡΙΑ για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό προκειμένου να δημιουργήσει μια διεθνή πλατφόρμα για την ενίσχυση του τουρισμού μέσω οπτικοακουστικών μίντια και για τη βράβευση των καλύτερων διεθνών τουριστικών ταινιών και βίντεο.

 

***

 

 

Οι σκηνοθέτες – της τελικής φάσης του Φεστιβάλ – περιμένουν να ακούσουν από την Ελένη Κουντουρούπη, το όνομα της ταινίας και του σκηνοθέτη που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο.

 

 

***

 

11th Amorgos Tourism Film Festival

2020 Winners

 

 

Η Maria Antonia Perez –  η έκπληξη της ταινίας που κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο –  με τον λαμπερό Victor Martinez.

 

 

 

Grand Prix

 

Help / Spain / Santiago Alcazar

 

Tourism Destination – Country Promotion

 

Greece Places / Greece / Silver Award
Seek less, find more / Austria / Gold Award

 

Tourism Destination – Region Promotion

 

I’m from Principe / Portugal / Silver Award
Fjordlandet – let the saga begin / Denmark / Silver Award
The time has come! / Portugal / Silver Award
Nothing much but much more / Bosnia and Herzegovina / Gold Award

 

Tourism Destination – City Promotion

 

Heraklion: Discover the other part of yourself / Greece / Silver Award
Seeing Differently / Japan / Silver Award
Club of Cool Cities / Germany / Silver Award
Help / Spain / Gold Award

 

 

Tourism Product

 

Find yourself in Viseu / Portugal / Silver Award in Mice / Events
Tu me acostumbraste / Spain / Gold Award in Mice / Events
Hunger for experiences / Spain / Gold Award in Gastronomy
MTB Stories / Portugal / Silver Award in Eco-Tourism
Victor Zambrano is a National Geographic Explorer / Peru / Gold Award in Eco-Tourism
The Captain / Spain / Gold Award in Cultural Tourism

 

Tourism Services

 

The inspiration behind an old manor house hotel renovation / Japan / Silver Award
Heritance Aarah Maldives / Maldives / Silver Award
You only love once / Portugal / Gold Award

 

Independent Travel Video

 

Transsiberian Dream / Germany / Silver Award
Goa, A Piece of Peace / Portugal / Silver Award
White Angels of Camargue – Europe’s Last Cowboys / France / Silver Award
Doha trip. Qatar Timelapse & Hyperlapse / Ukraine / Silver Award
Two Deaf Travellers / United Kingdom / Silver Award
Shades of Wilderness / Austria / Gold Award
The Nameless Call / Italy / Gold Award

 

Travel TV/Vlog

 

Esta Pessoa em São Pedro de Moel / Portugal / Silver Award
Off Episodio 1 and 2 / Italy / Gold Award

 

Special Award

 

Holika / France / Special Jury Award
Ritornare / Switzerland / Special Jury Award
Lanzarote | The Wonder / France / Special Jury Award

 

***

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ: 11/11/20

 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ 12/11/2020

 

 

ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ 13/11/2020

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ 14/11/2020

 

 

 

 

***

 

Για όλα τα παραπάνω έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό της η Οικογένεια του Aegialis Hotel & Spa: Ο Νικήτας και η Ειρήνη Γιαννακοπούλου, ο Σταμάτης Γιαννακόπουλος και η Ελένη Κουντουρούπη, ο Σταύρος Λουλουργάς και η Καλλιώβη Γιαννακοπούλου που εξακολουθούν όπως πάντα να προσφέρουν αγάπη και ποιότητα σε κάθε δράση που έχει τη δική τους υπογραφή.

 

Ο Σταμάτης Γιαννακόπουλος με το βιολί του, την κόρη του Ειρήνη και τον κύριο Νίκο Παραγιουδάκη κάλυψαν το μουσικό μέρος της εναρκτήριας ημέρας και της τελετής λήξης του Φεστιβάλ.

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -