19.9 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

«Ἡ γενεά τοῦ 30 μετά 33 ἔτη!» συναντιέται στο σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα

 

Το σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί τους λογοτέχνες της γενιάς του Μεσοπολέμου σε μια συνάντηση μοναδική, σε μια γιορτινή βραδιά με ποιήματα και κείμενα που συνεχίζουν να εμπνέουν και να συγκινούν.

9 Μαρτίου 1963: Στο σπίτι του Γιώργου Θεοτοκά, δώδεκα επιφανείς εκπρόσωποι των ελληνικών γραμμάτων υπογράφουν ένα λευκό φύλλο χαρτί, κάτω από την επικεφαλίδα «Ἡ γενεά τοῦ 30 μετά 33 ἔτη!». Πότε άραγε καθιερώνεται ο όρος αυτός; Γιατί οι συγγραφείς που πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1930 αισθάνονται την ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν τριάντα χρόνια μετά;

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Στρατής Πανούριος
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Διονύσης Ξαξίρης
ΜΟΥΣΙΚΗ: Αλέξης Κωτσόπουλος
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Ζωή Κατσαμάνη
ΠΑΙΖΟΥΝ: Ανδρομάχη Δαυλού, Αλέξης Κωτσόπουλος, Φώτης Λαζάρου, Έλενα Μαρσίδου, Στρατής Πανούριος, Εύα Σιμάτου, Αμαλία Τσεκούρα

Το αντικείμενο του Μουσείου θα παρουσιάσει ο Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, επιμελητής της Πινακοθήκης Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα.

Κριεζώτου 3

Παραστάσεις: 3, 5, 10, 12, 17, 19, 26 Δεκεμβρίου 2017 & 2, 7, 9 Ιανουαρίου 2018
Μουσείο Μπενάκη Πινακοθήκη Γκίκα
Ώρα έναρξης: 20:30

  • Αποσπασμένα από την αρχική τους συνάφεια, τα μουσειακά εκθέματα χρειάζονται συνήθως πρόσθετα βοηθητικά μέσα προκειμένου να μεταδώσουν στον επισκέπτη το σύνθετο πλέγμα των πληροφοριών που μεταφέρουν. Κάθε εικόνα εμπεριέχει μια αφήγηση με πολλά επίπεδα ανάγνωσης. Κείμενα, όχι κατ’ ανάγκη θεατρικά, γραμμένα κοντά στον χρονολογικό ορίζοντα των αντικειμένων, αναδεικνύουν όψεις που δεν γίνονται αμέσως αντιληπτές και αποκαλύπτουν το συναισθηματικό φορτίο που θα συνόδευε τη χρήση τους, ή και την ίδια τη δημιουργία τους. Στη δεύτερη παραγωγή με τίτλο «Κριεζώτου 3», το σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί τους λογοτέχνες της γενιάς του μεσοπολέμου, σε μία γιορτινή βραδιά με ποιήματα και κείμενα που συνεχίζουν να εμπνέουν και να συγκινούν. «Συνηθίζουμε στο θέατρο να παίρνουμε έναν άδειο χώρο και να τον γεμίζουμε με λόγο, σκηνικά, κοστούμια, φώτα, ηθοποιούς… Εδώ όμως, ο χώρος του Μουσείου Μπενάκη είναι γεμάτος και όταν βρεθείς μέσα σε αυτόν και τον “ακούσεις” με την καρδιά σου, θα πρέπει εσύ ν’ αδειάσεις για να μπορέσεις να χωρέσεις τον χώρο» επεσήμανε ο σκηνοθέτης των παραστάσεων Στρατής Πανούριος, προσθέτοντας πως «αυτό ταξίδι που ξεκίνησε πέρυσι είναι μία όμορφη εμπειρία, η οποία δεν οφείλεται μόνο στον χώρο και στα εκθέματα του Μουσείου αλλά και στους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτό». Εκτός από τις δύο νέες παραγωγές, επαναλαμβάνονται μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που είχαν οι παραστάσεις που πρωτοπαρουσιάστηκαν την προηγούμενη σεζόν 2016-2017 («Ερωφίλης κέντημα», «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε», «Το είπε ο Γέρος», «Νεοπτολέμου μύησις»), στους χώρους της μόνιμης έκθεσης του κεντρικού κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη.
  • Το κτήριο της οδού Κριεζώτου 3 ήταν η οικία και το εργαστήριο του. Ανήκε εξ ολοκλήρου στον αείμνηστο ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα και περιήλθε στο Μουσείο Μπενάκη από δωρεά του καλλιτέχνη ενόσω εκείνος ακόμη ζούσε. Το μουσείο, οικία και εργαστήρι του ζωγράφου, είναι αφιερωμένο στον ίδιο αλλά και στην καλλιτεχνική δημιουργία της Ελλάδας και των εκφραστών της, από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη Μικρασιατική καταστροφή, έως την έναρξη της δικτατορίας του 1967. Οι πιο σημαντικές στιγμές της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας περνάνε μπροστά από τα μάτια σου…

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -