20.4 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Μια ποιοτική βραδιά για τους φίλους του “BU-21” στο Θέατρο 104

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Σε μια φρέσκια αναμέτρηση, για πρώτη φορά στα ελληνικά, με το BU21, ο σκηνοθέτης Θοδωρής Βουρνάς με απόλυτο σεβασμό και βαθιά κατανόηση για τον άνθρωπο και για τα ψυχικά του τραύματα μάς έδωσε μια παράσταση ποιοτική και ποιητική, με δράση και ροή, μια παράσταση που δεν προδίδει το νόημα του συγγραφέα, που δεν ψεύδεται, ούτε προσποιείται. Ακολούθησε τις ψυχικές διαδρομές των ηρώων, υλοποιώντας μια δραματουργία της απώλειας, του σοκ, της σύγκρουσης με την αδράνεια, της πτώσης του ανθρώπου αλλά και της εκτόξευσής του.

Το έργο αγγίζει το φαινόμενο της τρομοκρατίας και πραγματεύεται τις ιστορίες έξι επιζώντων με έναν ιδιαίτερο και καυστικά ρεαλιστικό τρόπο. Δείχνει το μεγάλο πόνο, το φόβο και το θυμό, την ανημπόρια αλλά και ένα πνεύμα ενότητας και ανθεκτικότητας. Τονίζει δε ότι η επανάκτηση του ελέγχου στις ζωές και στις μοίρες μας σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα ρεαλιστές.

Παναγιώτης Σούλης, Θοδωρής Βουρνάς, Μιχάλης Οικονόμου

Το έργο χειροκροτήθηκε θερμά, συγκίνησε και ενθουσίασε το κοινό στην ξεχωριστή βραδιά για φίλους που έδωσαν οι συντελεστές της παράστασης BU-21, η οποία παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη στο Θέατρο 104 σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά και μετάφραση Λυδίας Τριγώνη. Το έργο του Stuart Slade, που παρουσιάστηκε στο Trafalgar Studios στο West End του Λονδίνου, και παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15 μ.μ., πραγματοποίησε στις 31 Ιανουαρίου 2018 μία μικρή γιορτή για φίλους, όπου συνεργάτες και συνάδελφοι των συντελεστών κατέκλυσαν από νωρίς τον χώρο του 104 για να παρακολουθήσουν την παράσταση.

Συζητώντας με θεατρόφιλους που παρακολούθησαν την παράσταση, μία είναι η άποψη που κυριαρχεί: Νιώθεις ότι οι ήρωες βρίσκονται κάπου μακριά από σένα και συγχρόνως ίστανται πλάι σου, μια ανάσα από σένα. Η σκηνοθεσία του Θοδωρή Βουρνά διαθέτει το ίχνος της παλιάς σκηνικής ομορφιάς και τις αδρές γραμμές του νέου θεατρικού κόσμου.

Κατά τη γνώμη μου, το BU-21 είναι μια εξαιρετική στιγμή για τα θεατρικά πράγματα του καιρού μας και του τόπου μας. Και πάνω απ’ όλα γιατί δίνει μια ελληνική αύρα σ’ ένα βρετανικό έργο με μοντέρνα και σύγχρονη φόρμα. Μεταδίδει συγκίνηση, τρυφερότητα, αποδοχή, κατανόηση. Έχει αφαίρεση και ελλειπτικότητα. Οι λέξεις του είναι συναγερμοί. Λέξεις σιωπής και περισυλλογής.

Νίκη Σερέτη, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου

Οι ικανότατοι ηθοποιοί (Χρηστίνα Γαρμπή, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Μανώλης Κλωνάρης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Βαγγέλης Σαλευρής, Λία Τσάνα) αφουγκράστηκαν τον ψυχισμό των ηρώων, τα έντονα υπόγεια ρεύματα του έργου κι έδωσαν ερμηνείες με λεπτομέρεια, ακρίβεια και πραγματική ευαισθησία.

Στρωτή και λογοτεχνική η μετάφραση της Λυδίας Τριγώνη, εντυπωσιακό και απέριττο το σκηνικό και νεανικά τα κοστούμια (Κασσιανή Λεοντιάδου), ενδιαφέρουσες οι προτάσεις στην επιμέλεια της κίνησης (Ντέπυ Γοργογιάννη) και φροντισμένοι οι φωτισμοί (Κασσιανή Λεοντιάδου, Σπύρος Δουκέρης, Λήδα Γρηγοριάδη).

Μια παράσταση που βαθαίνει στη μελαγχολία αλλά είναι νοτισμένη με χιούμορ και ειρωνεία καθώς το κοινό συμπέρασμα είναι ένα: «Αν δεν μπορείς να το χλευάσεις, θα σε κάνει κομμάτια».

Όσον αφορά το κοσμικό ρεπορτάζ, ανάμεσα στις λαμπερές παρουσίες που παρευρέθησαν ήταν οι:

Μιχάλης Οικονόμου, Μαίρη Συνατσάκη, Δημήτρης Λιακόπουλος, Φιόνα Γεωργιάδη, Κερασία Σαμαρά, Νίκη Σερέτη, Νικόλας Ανδρουλάκης, Παναγιώτης Σούλης, Νεφέλη Παπαδερού, Στέλιος Ψαρουδάκης, Αντιγόνη Σταυροπούλου, Σταύρος Μαρκάλας, Θανάσης Πατριαρχέας, Κέλλυ Σταμουλάκη, Βασίλης Τζιώκας, Κατερίνα Βαϊμάκη, Γιάννης Νικολέττος, Αργύρης Ζάχος κ.ά.

Θοδωρής Βουρνάς, Μαίρη Συνατσάκη

Οι φωτογραφίες της βραδιάς είναι από τον Jason Konteos.

«Τι θα γινόταν αν αυτό που βλέπεις στις ειδήσεις συνέβαινε σε εσένα…;».

Αν αυτές οι εικόνες που μοιάζουν σαν σκηνές από ταινία εκτυλίσσονταν μπροστά στα μάτια σου;

Αν γινόσουν μέρος αυτών των γεγονότων που συμβαίνουν στον κόσμο και που εσύ βλέπεις απ’ την απόσταση του ψηφιακού μέσου που προβάλλει τα νέα;

Ένας πύραυλος χτυπά απ’ το πουθενά ένα επιβατικό αεροπλάνο. Ακολουθεί μία τεράστια έκρηξη και το BU21 πέφτει σ’ έναν κεντρικό δρόμο του Λονδίνου. Με αφορμή αυτό το αεροπορικό χτύπημα, 6 άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι ένας από εμάς, αφηγούνται τις απώλειες εκείνης της μέρας, το τραύμα και τη διαδικασία επούλωσής του.

Κατερίνα Βαϊμάκη, Δημήτρης Λιακόπουλος, Λία Τσάνα, Νεφέλη Παπαδερού

Συντελεστές της παράστασης:

Συγγραφέας: Stuart Slade

Μετάφραση: Λυδία Τριγώνη

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη

Production Design: Κασσιανή Λεοντιάδου

Κινησιολογία: Ντέπυ Γοργογιάννη

Σχεδιασμός ήχου-φωτισμού: Κασσιανή Λεοντιάδου, Σπύρος Δουκέρης, Λήδα Γρηγοριάδη

Artwork: Γιώργος Γιαννίμπας

Trailer: Γιώργος Τσιρογιάννης

ΠΑΙΖΟΥΝ: Χρηστίνα Γαρμπή, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Μανώλης Κλωνάρης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Βαγγέλης Σαλευρής, Λία Τσάνα

 Πληροφορίες

Παραστάσεις: Από 17 Ιανουαρίου 2018 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 μ.μ.

Εισιτήρια: 12 κανονικό και 8 μειωμένο

Διάρκεια: 90 λεπτά

Θέατρο 104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα, T. 210 3455.020

theatre104@gmail.com|http://www.104.gr/

www.facebook.com/BU21.theatro104

 

  • Αρχική φωτογραφία: Κασσιανή Λεοντιάδου – Ευθύμης Γεωργόπουλος – Μανώλης Κλωνάρης – Θοδωρής Βουρνάς – Χρηστίνα Γαρμπή – Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου – Βαγγέλης Σαλευρής – Λία Τσάνα – Λυδία Τριγώνη

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -