18.4 C
Athens
Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Δημήτρης Ερατεινός, εράσμιος ο ήχος της καρδιάς

Ένα βράδυ, ύστερα από έξοδο σε κάποιο περιφερειακό θέατρο, χάθηκα στα δρομάκια μιας σκοτεινής αθηναϊκής συνοικίας. Κοίταξα γύρω μου ανήσυχη κι ακολούθησα ένα φως που πρόβαλε ξαφνικά. Με οδήγησε σε ένα μουσικό στέκι. Από μέσα ακούγονταν φωνές νεανικές κι αγγελικές να τραγουδούν έντεχνα ελληνικά τραγούδια. Είναι η ελπίδα στο βάθος, απεριόριστη και άμετρη, σκέφτηκα άθελά μου. Αφέθηκα στη διαδοχή των εντυπώσεων. Αναγνώρισα γρήγορα τον έναν από τους τραγουδιστές διότι ξεπήδησε σαν αστραπή στη μνήμη μου η εκθαμβωτική θύμησή του από τις παραστάσεις της oμάδας “Σπείρα Σπείρα”. Τον λένε Δημήτρη Ερατεινό και είναι πράγματι τόσο εράσμιος κι αξιαγάπητος όσο προδίδει και το όνομά του. Μια αστραποβόλα αποκάλυψη, μοναδική στην ένταση και στην πληρότητά της. Μια φωνή που ανοίγει παράθυρο στο κοινό. Φωνή ζυμωμένη με το νταούλι, τον ζουρνά και τους παραδοσιακούς χορούς με τους οποίους ανδρώθηκε. Από τις φωνές εκείνες που αντανακλούν κάτι το αυθεντικό και είναι σε θέση να μεταδώσουν την αξεπέραστη ηχώ τους. Ανά πάσα στιγμή,  όσο ακούγεται να τραγουδά, η ερμηνεία του δεν έρχεται απ’ έξω, από αλλού, αγρυπνά και βγαίνει από μέσα του. Ο Δημήτρης Ερατεινός ανασαίνει το τραγούδι, το κάνει ζωή, το κάνει γεγονός. Δεν υποκρίνεται χειρονομίες, ούτε συλλαβίζει φθόγγους και τονισμούς. Ακολουθεί τον έμπνοο ρυθμό του. Αν η ακοή σας διψάει για τον ήχο της καρδιάς, ακούστε τον. Είναι πηγή που αναβλύζει. Η μέχρι τώρα πορεία του φιλότιμου, αξιόπιστου και χαμογελαστού αυτού καλλιτέχνη αποτελεί ένα πρότυπο. Με υπόβαθρο μελέτης και ταλέντου,  εξελίσσεται, ακούγεται, αγαπιέται, ανέρχεται. Δίχως απείθειες,  αγκωνιές και δικτυώσεις αλλά με αγώνα αγαθό, καλή θέληση, άοκνη διάθεση, ακάματη άσκηση. Η ιστορία του θεάματος, αν ευαρεστείτο κάποιος να τη γράψει, είναι ένας λαβύρινθος τον οποίο ο καλλιτέχνης πρέπει να διατρέξει και να βγει επιτυχώς. Γι’ αυτό κι ο Δημήτρης έχει βαθιά επίγνωση ότι η άξια μέλισσα δεν έχει χρόνο για απογοητεύσεις ούτε για θλίψη. Προσπερνάει και συνεχίζει τη δράση…

Διαβάστε τη συνέντευξη.

Φωτογραφίες: cat is art

 

* Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσα στη Μελίκη Ημαθίας και στη Βέροια. Ήταν χρόνια όμορφα οικογενειακά και ελεύθερα. Απ’ την παιδική μου ηλικία τραγουδάω. Η μνήμη μου με φέρνει στο παρόν.

Ποια ήταν τα πρώτα μουσικά σου ακούσματα;

* Τα πρώτα μουσικά ακούσματα που ήρθαν από τον πατέρα μου ήταν τραγούδια του Χατζιδάκι, του Μαρκόπουλου, του Ξαρχάκου, του Λοΐζου και ροκ μουσική του ’70. Επίσης από μικρός χόρευα παραδοσιακούς χορούς. Έχω στο αίμα μου τον ήχο απ’ τον ζουρνά και απ’ το νταούλι.

Πότε και πώς αντιλήφθηκες ότι θα σταδιοδρομήσεις στη μουσική σκηνή;

* Από πολύ μικρός γνώριζα ότι θέλω να τραγουδώ όχι για να βγάλω λεφτά αλλά για να γίνει το τραγούδι ζωή, να μαθαίνουμε από αυτό και να δημιουργούμε… στα 14. Επίσης ήμουν πολύ τυχερός!

Τι πολύτιμες συμβουλές κράτησες από τους δασκάλους σου;

* Οι δασκάλες μου στο τραγούδι ήταν τέσσερις, από όλες πήρα σαν σφουγγάρι τον τρόπο που ευγενικά ήθελαν να με καθοδηγήσουν στην τέχνη του τραγουδιού και να μου δώσουν ό, τι καλύτερο έχουν! Δάσκαλοι είναι και οι φίλοι μας και η οικογένειά μας.

Θεωρείς ότι το ταλέντο στον άνθρωπο είναι και καθήκον;

* Θεωρώ καθήκον να μπορεί ο κάθε άνθρωπος να ελευθερώνει το μυαλό του και τη δεξιότητά του προς κάτι ωφέλιμο για όλους. Όλοι έχουν ταλέντο κάπου που ίσως και να μην το ξέρουν. Γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη ευθύνη στις προηγούμενες γενιές που μεγάλωσαν σ’ αυτόν τον τόπο! Καθήκον είναι ο προσωπικός αγώνας προς την αλήθεια της ζωής.

Τι είναι αυτό που σου δίνει χαρά στη δουλειά σου και σε κάνει να την αγαπάς;

* Η έκφραση!

Εκτός από τη φωνή, τι άλλες δεξιότητες πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει τραγουδιστής;

* Στις μέρες μας υπάρχει ανταγωνισμός για τη δόξα και το χρήμα και μπορεί να χρειαστείς πολλά ή και μόνον το ταλέντο σου… Ποτέ δεν λείπει η άσκηση.

Προς τα πού βαδίζει το ελληνικό τραγούδι σήμερα; Έχει επηρεαστεί από τα νέα ρεύματα;

* Οι ελληνικές παραγωγές των εταιρειών πουλάνε ό, τι “δήθεν” από το εξωτερικό. Η ελληνική μουσική δεν έχει χαθεί… Υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που θέλουν να επικρατεί κάποιο είδος ανάλογα με την εποχή!

Ποια επιθυμείς να είναι η θεματολογία και η υφολογία των τραγουδιών που ερμηνεύεις;

* Μου αρέσουν τραγούδια που έχουν ευαισθησία στο λόγο τους, που μιλάνε για μια ζωή που μπορούμε να φέρουμε πίσω, εάν ξυπνήσουμε. Μου αρέσουν οι ποιητές μας που έχουν μελοποιηθεί.

Ποια θεωρείς τα ωραιότερα τραγούδια που έχουν γραφτεί ποτέ;

* Από το ξένο ρεπερτόριο το «Bohemian Rapsody» των Queen και από το ελληνικό η «Αθανασία» του Νίκου Γκάτσου και του Μάνου Χατζιδάκι.

Τι περιμένεις από το δικό σου αύριο;

* Να μπορώ να ζω ελεύθερος όπως όλοι χωρίς να πληρώνω τον αέρα που αναπνέουμε! Μια άλλη ζωή που θα έχει ως βάση την αλληλεγγύη.

Θέλεις να μιλήσεις για τα άμεσα σχέδιά σου;

* Δεν θέλω να αποκαλύψω τίποτα συγκεκριμένο ακόμη. Πάντως, σχεδιάζω να κάνω κάποιες εμφανίσεις το χειμώνα. Είτε μόνος στη σκηνή, είτε με άλλους τραγουδιστές όπως τον Πάνο Λαμπρίδη με τον οποίο συνεργαζόμαστε σταθερά. Η αρχή θα γίνει με μια παράσταση που θα δώσουμε τον Σεπτεμβριο με τον Πάνο. Επιπλέον εκείνο που προέχει και θα με απασχολήσει αρκετά το επόμενο διάστημα είναι να ετοιμάσω τα τραγούδια μου… Θέλουν χρόνο όμως ακόμα!

Ως λαός εκτιμάμε τη λαϊκή μας παράδοση στη μουσική ή την υποτιμάμε;

* Νομίζω πως την υποτιμάμε ως γενικό κλίμα!

Τι έχεις να πεις για το κοινό που έρχεται στις συναυλίες και σε παρακολουθεί, παρά τις δυσκολίες που βιώνει;

* Υπομονή, επιμονή, αγάπη και να κρατάμε αυτόν το κώδικα της μουσικής ως ξυπνητήρι για το παραπέρα της ζωής.

Βρέθηκες και βρίσκεσαι στην ίδια σκηνή με σπουδαίους δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού. Θέλεις να πεις δυο λόγια για τους καλλιτέχνες αυτούς και τι ενέργεια αντλείς κοντά τους;

* Οι άνθρωποι οι όποιοι θαυμάζω λειτουργούν μέσα από το ταλέντο τους και παράγουν ενέργεια αγάπης και αλήθειας και επί σκηνής μου δίνουν μάθημα!

Σε μια συνεργασία απαιτούνται αμοιβαίες υποχωρήσεις για να προχωρήσει;

* Όταν μια συνεργασία δημιουργείται από ανθρώπους με κοινά στοιχεία για τη ζωή, τότε αυτόματα υπάρχουν όλα τα αμοιβαία, αλλιώς η φράση “βόηθα με να σε βοηθώ να ανεβούμε το βουνό”,  μπορεί να γίνει και μια καλή βουτιά στο κενό! .

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου ποιητές;

* Ο Καβάφης, ο Λειβαδίτης, ο Ελύτης, ο Λόρκα, ο William Blake και άλλοι.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συνθέτες;

* Ο Μάνος Χατζιδάκις, γενικά η γενιά αυτή που μας άφησε κληρονομιά σημαντικά για τον άνθρωπο τραγούδια με νόημα. Υπάρχουν και νέοι συνθέτες που θαυμάζω!

Τι σε κάνει να γελάς;

* Τα καλά νέα…

Τι μπορεί να σε κάνει να πονέσεις;

* Η απώλεια κάποιου δικού μου ανθρώπου.

Η Ελλάδα σήμερα σε πληγώνει;

* Οι πολύ Έλληνες με πληγώνουν, λαϊκά οι Ελληνάρες!

Ποιοι άνθρωποι γύρω μας σε συγκινούν;

* Οι γενναιόδωροι άνθρωποι που δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.

Τι σε θυμώνει στην καθημερινότητά μας;

* Από πού να αρχίσω… Ο εαυτός μου περισσότερο γιατί πολλές φορές χάνει την ισορροπία μεταξύ της σκληρής πραγματικότητας και του ονείρου.

Ποιο βιβλίο αγάπησες ιδιαίτερα;

* Βιβλίο… Δυστυχώς δεν διαβάζω πολύ λογοτεχνία… Θα πω τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη.

Θέλεις να μου μιλήσεις για τη σχέση σου με τα ζώα. Έχεις κατοικίδιο;

* Λατρεύω τα ζώα. Είχα από μικρό παιδί σκύλους. Έχω την Οντίλ, τη σκυλίτσα μου, που είναι 6 χρονών, την οποία λατρεύω.

* Το www.catisart.gr ευχαριστεί το Herodion Hotel, Ροβέρτου Γκάλλι 4, Κουκάκι, για τη διάθεση του χώρου της φωτογράφησης

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -