8 C
Athens
Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Το «Μπαρ Φλωμπέρ» του Αλέξη Σταμάτη πάει Μαδρίτη

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 η Ελληνική Πρεσβεία της Ισπανίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κλασικών Σπουδών Fundacion Pastor στη Μαδρίτη, θα παρουσιάσουν το μυθιστόρημα του Αλέξη Σταμάτη ­«Μπαρ Φλωμπέρ», που κυκλοφόρησε  στην Ελλάδα το 2000 (εκδόσεις Κέδρος) και επανεκδόθηκε το 2012 (Εκδόσεις Καστανιώτη). ­Το «Μπαρ Φλωμπερ» έγινε αμέσως μπεστ σελερ και μέχρι σήμερα έχει μια αδιάλειπτα επιτυχημένη παρουσία στα βιβλιοπωλεία με τουλάχιστον μια νέα έκδοση ανά χρόνο. Ταυτόχρονα, το βιβλίο αυτό είχε μια μοναδική -για τα δεδομένα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας- πορεία, αφού εκδόθηκε οκτώ φορές σε επτά ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία (δύο φόρες, τη δεύτερη από τις εκδόσεις Hachette Livre de Poche), Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Σερβία, Πορτογαλία, Βουλγαρία.

Το 2016 εγκρίθηκε ένα πρόγραμμα παρουσιάσεων-εκδηλώσεων από το Υπουργείο Τουρισμού και το ΥΠΠΟ για το μυθιστόρημα “Μπαρ Φλωμπέρ” (Εκδόσεις Καστανιώτη) στις επτά ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες έχει εκδοθεί.

Η πρώτη εκδήλωση έγινε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 στην ελληνική πρεσβεία της Ελλάδος στο Παρίσι. Την εκδήλωση παρουσίασαν και ανέγνωσαν αποσπάσματα ο παγκοσμίου φήμης ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς (Georges Corraface) και η Ελληνίδα ηθοποιός Εύα Σιμάτου. Παραβρέθηκαν εκλεκτοί καλεσμένοι από το χώρο της τέχνης και του βιβλίου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον συγγραφέα του βιβλίου, Αλέξη Σταμάτη.

Την εκδήλωση της Μαδρίτης θα παρουσιάσουν ο Emilio Crespo, πρόεδρος του Funcation Pastor, καθηγητής πανεπιστήμιου και επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και η Alicia Villar Lecumberri, καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης. Θα αναγνώσει αποσπάσματα η Ελληνίδα ηθοποιός Εύα Σιμάτου.

Θα παρευρεθούν επίσης ξεχωριστοί καλεσμένοι από το χώρο της τέχνης και του βιβλίου, οι οποίοι θα συνομιλήσουν με τον συγγραφέα του βιβλίου, Αλέξη Σταμάτη.

Διεύθυνση εκδήλωσης

Fundación Pastor: Calle de Serrano, 107, 28006 Madrid, Spain

Phone: +34 915 61 72 36

To βιβλίο

Ο Γιάννης Λουκάς είναι ένας επίδοξος συγγραφέας, που επιμελείται την αυτοβιογραφία του λογοτέχνη πατέρα του. Τακτοποιώντας το υπόγειο του πατρικού του, βρίσκει ένα χειρόγραφο με τίτλο Μπαρ Φλωμπέρ. Το κείμενο, που υπογράφει ένας άγνωστος πεζογράφος, ο Λουκάς Ματθαίου, τον συγκλονίζει. Αποφασίζει να τον αναζητήσει και ανακαλύπτει πως πρόκειται για έναν μυστηριώδη, εξαφανισμένο άντρα. Ακολουθώντας τα ίχνη του, αρχίζει ένα οδοιπορικό σε εμβληματικές μητροπόλεις της Ευρώπης του τέλους του εικοστού αιώνα και ταυτόχρονα μια καταβύθιση στον ίδιο του τον εαυτό.

Μια επεισοδιακή περιπλάνηση γεμάτη έντονες συγκρούσεις, παράξενα γεγονότα, απρόβλεπτο έρωτα, άγριες ανατροπές. Ένα μυθιστόρημα όπου οι άνθρωποι, οι επιθυμίες και οι τόποι διαπλέκονται σε ένα πολυδαίδαλο ταξίδι, που γίνεται ολοένα και πιο δραματικό μέχρι το αναπάντεχο φινάλε.

Ένα διαχρονικό μπεστ σέλερ που μεταφράστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Σερβία.

«Ένας παγκόσμιος Έλληνας […] Ο Αλέξης Σταμάτης με το Μπαρ Φλωμπέρ αποδεικνύεται από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του».

FRANCOISE NOIVILLE, LE MONDE

«Το Μπαρ Φλωμπέρ το βρίσκω εξαιρετικά επιτυχημένο, συνεπές, σοβαρό, καλογραμμένο, ευθύβολο. Πρόκειται για βιβλίο πεζογράφου με τον ποιητή στο φόντο, κι αυτό το αναφέρω ως μεγάλο προτέρημα…»

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

  • Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακά Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Έχει γράψει είκοσι τέσσερα βιβλία. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε εννέα γλώσσες.
Το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο έβδομος ελέφαντας, εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Το Μπαρ Φλωμπέρ εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Η Αμερικάνικη φούγκα κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ (Etru­scan Press). Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα Ο Άλκης και ο λαβύρινθος τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Για την ποιητική συλλογή του, Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, του απονεμήθηκε από το Δήμο Αθηναίων το Βραβείο Ποίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου.

Θεατρικά του έργα έχουν ανέβει στο «Θέατρο Άττις» (στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας της Αθήνας), στο «Southbank Centre» του Λονδίνου, στο «Θέατρο Τέχνης», στο «Ίδρυμα Κακογιάννης», στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας» και στο «Θέατρο Χώρα».

Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Κολέγιο Αθηνών-Ψυχικού και γράφει κριτική λογοτεχνίας στην εφημερίδα Τα Νέα

Βιβλιογραφία

Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν:
Μοτέλ Μορένα (υπό έκδοση)
Μοτέλ Μορένα (ePUB) (υπό έκδοση)
Ο έβδομος ελέφαντας, 2016
Το βιβλίο της βροχής, 2015
Το βιβλίο της βροχής (ePUB), 2015
Μελίσσια, 2014
Μελίσσια (ePUB), 2014
Χαμαιλέοντες, 2013
Χαμαιλέοντες (ePUB), 2013
Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό;, 2012
Μπορείς να κλάψεις μες στο νερό; (ePUB), 2012
Μπαρ Φλωμπέρ (ePUB), 2012
Τέλος καλό, όλα καλά, 2012
Τέλος καλό, όλα καλά (ePUB), 2012
Κυριακή (ePUB), 2011
Κυριακή, 2011
Σκότωσε ό,τι αγαπάς (ePUB), 2010
Θρυλικές ιστορίες (ePUB), 2010
Θρυλικές ιστορίες, 2010
Σκότωσε ό,τι αγαπάς, 2009
Ελληνικά εγκλήματα 3, 2009
Ο Άλκης και ο λαβύρινθος, 2008
Βίλα Κομπρέ, 2008
Αμερικάνικη φούγκα, 2006
Μητέρα Στάχτη, 2005
Ποτέ δεν είμαστε μόνοι, 2004
Οδός Θησέως, 2003
Οδός Θησέως (ePUB), 2003
Σαν τον κλέφτη μες στη νύχτα, 2002
Απλή μέθοδος των τριών, 1995
Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, 1993

-Διαβάστε ακόμα:

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art