Πότε έγινε η Μεγάλη Έκρηξη και πώς δημιουργήθηκε το Σύμπαν; Η σύγχρονη κοσμολογική θεώρηση στο Εθνικό Αστεροσκοπείο

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της έκθεσης The Theater of Disappearance, πραγματοποιείται ομιλία του προέδρου ΔΣ και διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθ. Μανώλη Πλειώνη, με θέμα Γέννηση και Εξέλιξη του Σύμπαντος: Σύγχρονες Προσεγγίσεις. Θα ακολουθήσει προβολή ταινιών.

ΟΜΙΛΙΑ | 8 μ.μ.
Ο καθηγητής θα παρουσιάσει τη σύγχρονη κοσμολογική θεώρηση όπως διαμορφώνεται τον τελευταίο αιώνα. Συγκεκριμένα, ο τελευταίος αιώνας θεωρείται ο σημαντικότερος για την εξέλιξη της επιστήμης της Κοσμολογίας τόσο στο θεωρητικό όσο και σε παρατηρησιακό πεδίο. Η λεπτομερής ανάλυση δορυφορικών και επίγειων παρατηρήσεων συγκλίνουν σε ένα κοσμολογικό πρότυπο που υποστηρίζει ότι το Σύμπαν δημιουργήθηκε με τη Μεγάλη Έκρηξη πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια και έκτοτε διαστέλλεται αενάως, τα δε τελευταία περίπου 7 δισεκατομμύρια χρόνια με επιταχυνόμενο ρυθμό. Σε αυτή την ομιλία θα παρουσιαστούν οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται αυτή η σύγχρονη κοσμολογική θεώρηση και θα παρουσιαστούν οι σημαντικότερες ανακαλύψεις που άλλαξαν ριζικά την αντίληψη που είχε ο άνθρωπος για το Σύμπαν.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ | 9.30 μ.μ.
Παράλληλα, την ίδια μέρα, με την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Πλειώνη, θα επαναληφθεί η προβολή της τριλογίας ταινιών του Αργεντινού καλλιτέχνη Adrián Villar Rojas, με τίτλο The Theater of Disappearance (EL TEATRO DE LA DESAPARICIÓN), η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου τον Φεβρουάριο 2017.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ | ΛΟΦΟΣ ΝΥΜΦΩΝ

Είσοδος Ελεύθερη

The Theater of Disappearance
1 Ιουνίου – 24 Σεπτεμβρίου 2017
Νέο ωράριο λειτουργίας από 1 Σεπτεμβρίου 2017
Τετ.-Παρ. | 12.00-20.00. & Σάβ.- Κυρ. | 10.00-20.00

Την Πέμπτη 7/9 η έκθεση θα παραμείνει κλειστή, λόγω των ειδικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην περιοχή για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.