15.9 C
Athens
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025

“Μπλανς Ντιμπουά, Λάουρα, Κάθριν” – Ιχνηλατώντας τα ψυχο-γραφή-ματα του Τενεσί


Φαίδων Αλκίνοος:
Μπλανς Ντιμπουά, Λάουρα, Κάθριν – ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ
(Θεατρικός Μονόλογος – Πρωτότυπο Έργο)

“Ιχνηλατώντας τα ψυχο-γραφή-ματα του Τενεσί, ακούγοντας τους ήχους της ψυχής του” θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτού του μονολόγου. Οι γυναίκες του τραγικές, σαν τη ζωή του όλη, ασθμαίνοντας, μας οδηγούν στη μόνη αλήθεια, που δεν είναι άλλη, απ’ αυτή, της ίδιας της δαιδαλώδους κι ανικανοποίητης εφηβείας του. Της εφηβείας του Τομ.

Η παράσταση ανεβαίνει λιτή, εκφραστική κι ουσιαστική.

Συντελεστές

Κείμενο: Φαίδων Αλκίνοος
Ιδέα: Σίμων Πάτροκλος

Ερμηνεύουν: Μαρία Δρακοπούλου – Μαρβίνα Πιτυχούτη
Βουβός χορευτικός ρόλος: Σίμων Πάτροκλος

Σκηνοθεσία – Επιμέλεια κοστουμιών: Σίμων Πάτροκλος

Χορογραφία – Κίνηση: Σίμων Πάτροκλος

Μουσική Επιμέλεια: Ελένη Κουμούρα

* 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 – ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ, ΩΡΑ 21:15
Το σπίτι του ηθοποιού. Παναθηναίων 5 και Αλκαμένους 175, Πατήσια

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Γράφει ο Φαίδων Αλκίνοος

Σπουδή στο έργο του Τενεσί Ουίλιαμς αποτελούν οι λέξεις που ακούγονται στο έργο αυτό.

Είναι ένας μονόλογος που γράφτηκε στην προσπάθεια προσέγγισης της ψυχολογικής πλευράς των ηρωίδων.

Ολόκληρη η ζωή του δεν είναι τίποτα άλλο από το κυνήγι που έστησαν γύρω του κι εναντίον του, πατέρας, μητέρα, περίγυρος και η λοβοτομημένη αδερφή του.

Η ψυχή του Τενεσί μέσα από τις ηρωίδες του μαρτυρά κάθε του μυστικό. Κάθε κρυφό σημείο της, καθετί που θα ήθελε, καθετί που δεν κατάφερε.

Ο πατέρας δυνάστης αγγλικής καταγωγής. Εκ των πρώτων οικογενειών που εγκαταστάθηκαν στο Νότο της Αμερικής. Δε θα μπορούσε να ανεχτεί τίποτα λιγότερο από τη στιβαρότητα και τη σκληράδα που είχαν όσοι είχαν την τιμή να ζουν στον σκληροτράχηλο Νότο.

Ο γιος του ξέφευγε. Έγραφε. Δεν ήσαν ασχολίες αγορίστικες αυτά τα πράγματα.

Η μητέρα του, γόνος κληρικών, και ο παππούς του, πατέρας της μητέρας του, τον μύησαν στα γράμματα, μέσα από την παιδεία τους και τη σπουδαία βιβλιοθήκη που κατείχε ο πρεσβύτερος παππούς του.

Η αδερφή του, πολύ τολμηρή κι ονειροπόλα, θα υποστεί παρά τη θέλησή της, από τη μητέρα της, τη βασανιστική λοβοτομή, που ύστερα θα την καταστήσει σχεδόν ανάπηρη. Λοβοτομήθηκε για να γίνει καλό παιδί.

Η οικογένεια, σαν τέρας κυνηγούσε μια ζωή τον Τενεσί. Το απέφευγε και το εξόρκιζε με τα κείμενά του, τα θεατρικά του δρώμενα, τα παραληρήματα των ηρωίδων του.

Έξυπνος ως ευφυής ο ίδιος, με τρομερό χιούμορ, κατάφερνε σκοπέλους κι υφάλους να τους ξεπερνά.

* Το κείμενο αποτελεί πρωτότυπη δημιουργία, γραμμένο για πρώτη φορά, από τον Φαίδωνα Αλκίνοο, βασισμένο σε πρωτότυπη ιδέα του Θεατρο-Δασκάλου Σίμωνα Πάτροκλου αλλά και στην πολύτιμη βοήθειά του, κατά τη διάρκεια των αναγνώσεων και της γραφής, αλλά και στην τελική διαμόρφωση του κειμένου.

Η σκηνοθεσία της παράστασης, ο σκηνικός χώρος και τα κοστούμια λειτουργούν σε αρμονία με τη λιτότητα, την ευκρίνεια και την οικονομία απέναντι στο κείμενο, στην ευαισθησία και στο χάσιμο των ηρωίδων μέσα στο χρόνο.

Η σκηνοθετική γραμμή αποτελείται από σωματοποιημένο θέατρο, στοιχεία χορού, με τρόπο που αναδεικνύει τις έξοχες ερμηνείες.

Η μουσική επιμέλεια λειτουργεί και αυτή στο πλαίσιο της φθοράς του χρόνου, παρακολουθώντας τον τρόπο ανεβάσματος του έργου.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ

ΜΑΡΙΑ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και του Τμήματος Θεατρολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. Σημαντική εμπειρία: παραστάσεις που έγιναν στο θέατρο της Επιδαύρου. Αγαπημένος ρόλος: η Λάουρα από το Γυάλινο Κόσμο. Αγαπημένη φράση από το έργο: «Θέλω μια ακόλαστη και χαλασμένη ζωή να κρύψω… να μ’ αγαπάτε…».

ΜΑΡΒΙΝΑ ΠΙΤΥΧΟΥΤΗ

Απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. Σπούδασε επίσης Γαλλική Φιλολογία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επικοινωνία και τα Μ.Μ.Ε. στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συμμετείχε σε 40 παραστάσεις, σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Διδάσκει θέατρο σε όλες τις ηλικίες. Αγαπημένη στιγμή: Η Αντιγόνη στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης. Αγαπημένη φράση από το έργο: «Εμείς εδώ ανήκουμε στο όνειρο του κόσμου».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
στο
https://faidonalkinoos.blogspot.gr/2017/10/1-2017.html

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -