Το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021 στον συγγραφέα Αμπντουλραζάκ Γκούρνα

Ο συγγραφέας Αμπντουλραζάκ Γκούρνα [Abdulrazak Gurnah] από τη Ζανζιβάρη, κατέκτησε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021 για «την ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυση των επιπτώσεων της αποικιοκρατίας και της μοίρας των προσφύγων μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων».
Όπως ανακοίνωσε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα βραβεύεται «για την ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τη μοίρα του πρόσφυγα στον κόλπο μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων».
Όπως κάθε χρόνο οι γραπτές προτάσεις για το Νόμπελ Λογοτεχνίας φτάνουν στην επιτροπή Νόμπελ έως τις 31 Ιανουαρίου. Συνήθως υπάρχουν περίπου 350 προτάσεις κάθε χρόνο. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης οι προτάσεις εξετάζονται από την Επιτροπή Νόμπελ και τον Απρίλιο παρουσιάζει για έγκριση από την Ακαδημία έναν προκαταρκτικό κατάλογο υποψηφίων, που περιέχει περίπου 20 ονόματα.
Πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές της Ακαδημίας, η λίστα συνήθως μειώνεται σε περίπου πέντε ονόματα. Τον Οκτώβριο η Ακαδημία κάνει την επιλογή της.
Για να είναι έγκυρη η εκλογή, ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερες από τις μισές ψήφους. Ο τιμώμενος συγγραφέας λαμβάνει κανονικά το βραβείο (10 εκατομμύρια Κορώνες Σοηδίας – Περίπου 984.000 ευρώ) από τα χέρια βασιλιά Καρόλου ΙΣΤ΄ Γουσταύου, στο Μέγαρο Μουσικής της Στοκχόλμης στις 10 Δεκεμβρίου – Ημέρα του Νόμπελ.