Αλέκος Βρέτος, αενάως πρωτοποριακός

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

Αν κλείσεις τα μάτια την ώρα που ακούς τη μουσική του, ξεχνάς πού βρίσκεσαι και σε ποια εποχή του χρόνου. Απλώς ταξιδεύεις. Ο Αλέκος Βρέτος είναι ένα φυσικό ταλέντο που ενισχύθηκε από σημαντικές σπουδές και εντατική μελέτη. Μουσικοσυνθέτης, ενορχηστρωτής, σολίστ στο ούτι, πιανίστας, επιμένει πεισματικά μέσα στους άγριους καιρούς μας να ακολουθεί το σκληροτράχηλο δρόμο της ποιότητας. Αενάως πρωτοποριακός, γεφυρώνει αισθητικά τη λάτιν τζαζ με τους ήχους της Μεσογείου, τον αυτοσχεδιασμό με τον πλούτο της αραβικής μουσικής. Παραγωγός του Μεγάρου Μουσικής, πολυβραβευμένος και πολύπειρος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ιδρυτής της δισκογραφικής εταιρείας Jadeo Music. Η τελευταία του μουσική δημιουργία, προϊόν εργασίας τριών χρόνων,  το δεξιοτεχνικό “Mergin'”,  αγαπήθηκε από ειδικούς και φιλόμουσο κοινό. Μας προτείνει να ανακαλύψουμε χωρίς αργοπορία τον εξαίρετο Ισραηλινό σαξοφωνίστα και κλαρινίστα Gilad Atzmon (19 και 20 Μαΐου,  Κύτταρο Live). Ως άνθρωπος είναι ευαίσθητος, ζεστός και με πηγαίο χιούμορ. Η ποίηση είναι μέσα στη ζωή του. Αγαπημένος του ποιητής ο “μαρκόνης της ποίησης”, Νίκος Καββαδίας. Λατρεύει επίσης το χάσκι του, την Guerra,  που έκανε δώρο στην αγαπημένη του σύζυγο, Ελενα. Στη φωτογραφία με το φίλο του Θάνο Μικρούτσικο.

Ακολουθεί συνέντευξη:

Πρώτες μνήμες

* Γεννήθηκα στο Άργος ή αλλιώς το Μικρό Παρίσι. Στις πρώτες μου μνήμες περιλαμβάνονται όλες οι διακοπές με τους δικούς μου και κυρίως με τον πατέρα μου. Θυμάμαι πάντοτε με νοσταλγία τα καλοκαίρια μας στο Τολό.

Με κέφι

* Η νέα μου δισκογραφική δουλειά, το “Mergin΄”, προχωρά πολύ ικανοποιητικά. Καλή μουσική, παιγμένη από φίλους με μεγάλο κέφι. Το ‘’Mergin΄’’ τo ευχαριστήθηκα πραγματικά.

Εικόνες

* Η ποίηση είναι μέσα στη ζωή μου, μου αρέσει πολύ. Με κάνει να δημιουργώ τις δικές μου εικόνες. Μεγάλωσα με Τ.Σ. Ελιοτ, Γ. Ρίτσο και Κ. Καβάφη. Λατρεύω όμως το αίσθημα περιπέτειας και τον μαγικό εξωτισμό του ποιητή της θάλασσας, του Νίκου Καββαδία.

Μουσικός πολιτισμός

* Ούτε κατά διάνοια δεν έχουμε αξιοποιήσει το λαϊκό μουσικό πολιτισμό μας. Είμαστε πολύ πίσω ακόμα σ’ αυτό, γιατί απλώς δεν τον εκτιμάμε.

Gilad Atzmon

* Προτείνω στο κοινό να γνωρίσει χωρίς αργοπορία τον Ισραηλινό μουσικό Gilad Atzmon, που θα εμφανιστεί 19 και 20 Μαΐου στο Κύτταρο Live. Μην τον χάσετε. Πρόκειται για έναν εξαίρετο μουσικό της jazz.

Ιδανικός ακροατής

* Πιστεύω πως ιδανικός ακροατής είναι αυτός που ακούει πραγματικά σε μια συναυλία και όχι αυτός που έρχεται από υποχρέωση ή απλώς για να παραστεί σε ένα γεγονός. 

Συνδυασμός

* Από τη συναναστροφή μου με καλλιτέχνες που προέρχονται από διαφορετικές μουσικές κουλτούρες κέρδισα πολύπλευρη άποψη περί μουσικής. Έμαθα να συνδυάζω στοιχεία από πολλούς πολιτισμούς και νομίζω ότι όσο περισσότερα στοιχεία έχει ένας μουσικός τόσο πιο ολοκληρωμένος είναι.

Καινούργιο CD

* Τα επόμενα βήματα για μένα είναι να κυκλοφορήσω ένα καινούργιο CD και πολύ σύντομα μάλιστα.

Τι με ενοχλεί

* Πολλά στη συμπεριφορά και στη νοοτροπία του Ελληνα σήμερα με ενοχλούν. Από πού να αρχίσω. Με δυσαρεστεί η ασυνεννοησία, η προχειρότητα, η αγένεια, η έλλειψη διάθεσης επικοινωνίας και κυρίως η ασυνέπεια.

Οι Κυριακές

* Οι πιο παραγωγικές ώρες στη διάρκεια της ημέρας είναι οι απογευματινές. Ειδικά τις Κυριακές.

Καφές και ησυχία

* Οι απλές χαρές της καθημερινότητας; Καφές, τσιγάρο (πολύ, δυστυχώς), ησυχία (όταν μπορείς να βρεις λίγη μέσα στη ρημαδο-Αθήνα).

Κόμο και Φιλανδία

* Αγαπώ τα ταξίδια. Το Κόμο στην Ιταλία και η Φινλανδία είναι από τις καλύτερες ταξιδιωτικές εμπειρίες μου.

Χάσκι

* Έχω μία σκύλα, την Guerra. Είναι ράτσας Χάσκι και είναι κούκλα. Ηταν το δώρο μου στην Έλενα, τη γυναίκα μου, για τα τρία πρώτα χρόνια που ήμασταν μαζί.