32.7 C
Athens
Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Αγγελική – Aριάδνη Βούλγαρη: Θαύματα από τις ουσιαστικές συνδέσεις με τους ανθρώπους

Η Αγγελική – Aριάδνη Βούλγαρη (ηθοποιός – εμψυχώτρια και συντονίστρια ψυχοκοινωνικών προγραμμάτων) μιλάει για το βιβλίο της «Η Τέχνη της Σύνδεσης». Συνδέσου με τον εαυτό σου και με τον κόσμο.

***

«Μετά τη 10ετή εμπειρία μου σε ευαίσθητα περιβάλλοντα υγείας ως ηθοποιός – εμψυχώτρια και συντονίστρια προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης μέσα από την τέχνη, αποφάσισα να καταγράψω τα θαυμαστά βιώματα – θαυμαστά με την έννοια του «θαύματος» – που έζησα σε αυτούς τους χώρους.
Προσπαθούσα να καταλάβω τί είναι αυτό που έκανε τους ανθρώπους να ζωοποιούνται έστω και παροδικά μετά από μια καλλιτεχνική παρέμβαση. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν η δύναμη της τέχνης, όμως όταν ξεκίνησα να εκπαιδεύω επαγγελματίες καλλιτέχνες και applied theatre practitioners για να κάνουν δράσεις σε νοσοκομεία, ιδρύματα, φορείς ειδικής αγωγής και ογκολογικά, κατάλαβα ότι αυτό που έλλειπε ήταν κάτι άλλο. Ήταν μια εσωτερική κατάσταση, ένα εσωτερικό επίπεδο ύπαρξης.
Έτσι αποφάσισα να συστηματοποιήσω τις εσωτερικές ποιότητες και τις δεξιότητες που χρειάζεται να αναπτύξει κανείς συνειδητά, προκειμένου να συνδέεται με τους ανθρώπους. Συνειδητοποίησα ότι τα θαύματα – πολλά από τα οποία αναφέρω στο βιβλίο-, τα έφερναν οι ουσιαστικές συνδέσεις με τους ανθρώπους και όχι οι πρακτικές και οι τεχνικές που μπορεί να ξέραμε ως καλλιτέχνες ή facilitators.
Αυτό λοιπόν που ξεκίνησε ως καταγραφή εμπειριών από τη δράση μου ως καλλιτέχνιδα και εκπαιδεύτρια προγραμμάτων κοινωνικής ενδυνάμωσης σε δομές και ιδρύματα, σύντομα μετατράπηκε σε μια χρήσιμη εργαλειοθήκη, τόσο για εμένα, όσο και για ανθρώπους που έχουν στο κέντρο της δραστηριότητάς τους την προσφορά στον συνάνθρωπο.
Άντλησα υλικό από τρία διαφορετικά πεδία. Από το πεδίο των Τεχνών, της Ψυχολογίας και από το χώρο της Πνευματικότητας. Κάθε εμπειρία με οδηγούσε σε μια ψυχολογική έννοια και κάθε έννοια σε μια πνευματική αρχή. Το γεγονός αυτό, μαζί με την πίστη μου ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν πολύ περισσότεροι άνθρωποι αν όλο αυτό γινόταν ένα σύστημα, οδήγησε στη συγγραφή της Τέχνης της Σύνδεσης.
Άρχισα την συγγραφή του βιβλίου το 2019, όταν έμεινα έγκυος στην κόρη μου Γλαύκη-Μαρίνα, καθώς σκέφτηκα ότι θα μου άρεσε να μεγαλώνουν ταυτόχρονα μέσα μου και το φυσικό, αλλά και το πνευματικό μου παιδί».

Δυο λόγια για τη συγγραφέα

Η Αγγελική – Aριάδνη Βούλγαρη είναι απόφοιτος του τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της Σχολής Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Κατόπιν, ολοκληρώνει τις σπουδές της στο θέατρο, στη Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών.
Έχει ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με τη ψυχοκοινωνική στήριξη ευάλωτων ομάδων μέσα από τις τέχνες. Έχει ιδρύσει μη κερδοσκοπικούς ανθρωπιστικούς οργανισμούς με αντικείμενο την εμψύχωση παιδιών, ατόμων με αναπηρίες και ηλικιωμένων μέσα από θεατρικές παραστάσεις και μουσικοκινητικά προγράμματα ψυχικής ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης.
Έχει εκπαιδευτεί στην παιδαγωγική Waldorf, την αρχιτεκτονική σώματος και φωνής (Gemetzaki method), τη μέθοδο ενδυνάμωσης κοινωνικών δεξιοτήτων για παιδιά (Zimbaloo method), ενώ όλες της οι επιμορφώσεις σχετίζονται με τις νεότερες τάσεις της θετικής ψυχολογίας που έχουν στόχο την ανάπτυξη του ανθρώπου σε πεδία όπως είναι η ενσυνειδητότητα, η ευεξία και η αυτοβελτίωση κ.α.
Από το 2010 έχει εργαστεί ως ηθοποιός-εμψυχώτρια και ως συντονίστρια ψυχοκοινωνικών προγραμμάτων μέσα από την τέχνη σε όλα τα νοσοκομεία Παίδων της Αττικής (Αγία Σοφία, Αγλαΐα Κυριακού, Παίδων Πεντέλης, Ογκολογική Μονάδα Παίδων ΕΛΠΙΔΑ), σε φορείς ειδικής αγωγής, ιδρύματα παιδικής προστασίας, καθώς και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κέντρα αποκατάστασης στην Αθήνα και την επαρχία. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 1000 παραστάσεις και εξειδικευμένα προγράμματα και έχει συνδεθεί με περισσότερους από 10.000 ανθρώπους ηλικιωμένους, παιδιά, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, γιατρούς.
Έχει βραβευτεί από την Πρόεδρο του ΕΛΠΙΔΑ Μαριάννα Βαρδινογιάννη καθώς και από τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση για την προσφορά της.
Μετά τη 10ετή δράση της δημιουργεί την «Τέχνη της Σύνδεσης», έναν οδηγό για οποιονδήποτε θέλει να αξιοποιήσει τον εαυτό του στην ολότητά του, μια ολιστική μέθοδο δεξιοτήτων ζωής που μπορεί να αξιοποιηθεί από όσους έρχονται σε συστηματική επαφή με ανθρώπους ευάλωτους ή μη.
Σήμερα εργάζεται ως σύμβουλος ψυχικής ενδυνάμωσης και αυτοανάπτυξης υλοποιώντας εκπαιδεύσεις και προσωπικές συνεδρίες σε άτομα και οργανισμούς.
Η πίστη της ότι η ελπίδα στις ανθρώπινες ψυχές μπορεί και πρέπει να παραμείνει ζωντανή και η πεποίθηση της ότι όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, αποτελούν τους βασικούς άξονες του έργου της.

 

Ταυτότητα έκδοσης

Αγγελική – Aριάδνη Βούλγαρη
«Η Τέχνη της Σύνδεσης»
Συνδέσου με τον εαυτό σου
Συνδέσου με τον κόσμο
Εκδόσεις iWrite
ISBN978-960-627-372-8
Τιμή πώλησης: 12.20 ευρώ
Σελίδες 132
Διαστάσεις 14×21 cm

Το βιβλίο διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας των Εκδόσεων στον σύνδεσμο:

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”

και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -