Του Παναγιώτη Μήλα
Στη Στοά Πεσμαζόγλου, εκεί που ήταν το ταμείο του Θεάτρου Τέχνης, πριν από την ανακαίνιση του κτηρίου, είχα πάει το 1968 για να βγάλω εισιτήρια (Η πρεμιέρα είχε γίνει στις 7 Φεβρουαρίου 1968).
Το έργο που θα έβλεπα ήταν το «Έξη πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» του Λουίτζι Πιραντέλλο. Έπαιζαν: Γιώργος Λαζάνης, Μίμης Κουγιουμτζής, Μάγια Λυμπεροπούλου, Αγγέλικα Καπελλαρή, Τασία Ασίκη, Χρήστος Σκούρας, Μαίρη Βασταντζή, Κώστας Μπάκας, Τάκης Βουτέρης, Εύα Κοταμανίδου, Αντώνης Αντύπας, Κατερίνα Καραγιάννη, Αλίκη Αλεξανδράκη, Δημήτρης Αστεριάδης, Αντώνης Κατσαρίδης, Χρήστος Κελαντώνης, Χρήστος Παπακώστας, Μίνα Αδαμάκη, Ηλίας Λογοθέτης, Κάτια Δανδουλάκη, Πίτσα Μπουρνόζου. Σκηνογράφος ο Γιάννης Καρύδης, μετάφραση και σκηνοθεσία Κάρολος Κουν.
Μυρωδιά τσιγάρου με έκανε να γυρίσω να δω ποιος καπνίζει. Ήταν ο Κάρολος Κουν. Παραχώρησα τη θέση μου στη σειρά. Δεν το δέχτηκε. Περίμενε. Μόλις πήρα τα εισιτήρια γύρισε και μου ευχήθηκε να περάσω καλά και να απολαύσω την παράσταση. Τον ευχαρίστησα και περίμενα να δω τι θα κάνει στο ταμείο. Καλημέρισε την ταμία, τη ρώτησε αν θέλει κάτι και της άφησε δυο τσιγάρα από το πακέτο του…
Πολύ θα ήθελα να ξαναδώ αυτό το πακέτο του, τον αναπτήρα, εκείνο το πλατύ στρογγυλό κεραμικό τασάκι φορτωμένο με αποτσίγαρα. Πολύ θα ήθελα να ξαναδώ το κάθισμά του εκεί στο Υπόγειο όταν σκηνοθετούσε. Τα γυαλιά του, το σημειωματάριό του. Χίλια πράγματα θα ήθελα να δω και πάλι. Αντικείμενα με ψυχή, αντικείμενα με ζωή, στο πρώτο υπόγειο του Κουν, στο υπόγειο του Ορφέα.
Η παραπάνω εικόνα ήρθε στο μυαλό μου όταν έπεσε στα χέρια μου το παρακάτω δελτίο Τύπου:
«75 χρόνια Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – 75 αντικείμενα»
-Η Εθνική Ασφαλιστική, σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης, διοργανώνει στο Χώρο Τέχνης ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ την έκθεση με τίτλο «75 χρόνια Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – 75 αντικείμενα», μια ξεχωριστή έκθεση με σπάνια αντικείμενα από την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 75 αντικείμενα, με καλλιτεχνική και συναισθηματική αξία, από τη μακρόχρονη πορεία του Θεάτρου Τέχνης, από την ίδρυση του το 1942 από τον Κάρολο Κουν έως σήμερα. Κοστούμια, τμήματα σκηνικών και σκηνικά αξεσουάρ ιστορικών παραστάσεων, όπως οι «Όρνιθες» και οι «Πέρσες», προγράμματα, αφίσες, φωτογραφίες και άλλα, πολλά εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά κι αποτελούν μέρος της θεατρικής ιστορίας του τόπου μας, καθώς έχουν φιλοτεχνηθεί από σημαντικούς συνεργάτες του Θεάτρου Τέχνης.
Ο αριθμός 75 είναι συμβολικός. Στόχος της έκθεσης, εκτός των άλλων, είναι να αναδειχθεί το ζήτημα της ανάγκης αξιοποίησης του αρχείου του Θεάτρου Τέχνης, που αριθμεί χιλιάδες κοστούμια, σκηνικά αντικείμενα και αρκετές χιλιάδες υλικού τεκμηρίωσης, φωτογραφίες, μακέτες, προγράμματα παραστάσεων, κριτικές και αποκόμματα εφημερίδων».
Πληροφορίες
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 1η Ιουνίου στις 7 μ.μ.
ΣΤΟart
Χώρος Τέχνης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στοά Κοραή
Διάρκεια έκθεσης: Από 1 Ιουνίου έως 27 Ιουλίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-20:00
Είσοδος ελεύθερη
Τηλέφωνο: 210 – 325.23.52