Το 1949 ο Pete Seeger και ο Lee Hays έγραψαν το «The Hammer Song». Ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά από τους «The Weavers» την ίδια χρονιά.
Από τότε κυκλοφόρησε σε δίσκο από τους Pete Seeger, Peter, Paul and Mary και τέλος από τους «The Seekers». Ο Trini Lopez ξαναβρήκε το τραγούδι το 1963. Το έκανε δίσκο 45 στροφών και από την πίσω πλευρά είχε το «Unchain My Heart». Το «The Hammer Song», που τώρα είχε τον τίτλο «If I Had A Hammer», σκαρφάλωσε στο Νο 3 του «Billboard chart» και στο Νο 4 του «UK Singles chart». Ο Trini Lopez με αυτό το τραγούδι άνοιξε τη συναυλία των «The Beatles» στο Παρίσι του 1964.
Την επιτυχία του ο Trini Lopez την οφείλει στον Φρανκ Σινάτρα ο οποίος τον ανακάλυψε το 1963. Τότε ήταν 26 ετών και ο Σινάτρα του εξασφάλισε συμβόλαιο στη Reprise Records. Από τον πρώτο του δίσκο «Trini Lopez at PJ’s», το «If I Had a Hammer» έγινε χρυσή επιτυχία και πλέον συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κλασικά κομμάτια της εποχής.
O Lopez μεσουράνησε κατά τη δεκαετία του 1960 και με το τραγούδι «Lemon Tree», ενώ εμφανίστηκε σε ταινίες όπως το «The Dirty Dozen» και «The Phynx» ενώ είχε ρόλους και σε τηλεοπτικές σειρές. Οι κινηματογραφιστές P. David Ebersole και Todd Hughes πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του καλλιτέχνη.
***
Ο τραγουδιστής, συνθέτης, κιθαρίστας και ηθοποιός Trini Lopez πέθανε, σε ηλικία 83 ετών, από επιπλοκές του κορονοϊού την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020. Τον θάνατο του καλλιτέχνη επιβεβαίωσε ο συνεργάτης του Joe Chavira.
***
Οι δυο τους είχαν πρόσφατα ολοκληρώσει ένα τραγούδι με τίτλο «If By Now» τα έσοδα από το οποίο θα προσφερόταν σε τράπεζες τροφίμων για τους πληγέντες από την πανδημία του κορονοϊού.
«Πέθανε από αυτό που προσπαθούσε να πολεμήσει», ανέφερε στο Associated Press ο Chavira.
Ο Lopez είχε γεννηθεί ως Trinidad Lopez III στο Ντάλας του Τέξας. Οι γονείς του ήταν από το Μεξικό. Ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 15 ετών όπου και σχημάτισε την πρώτη του μπάντα, τους «The Big Beats» οι οποίοι υπέγραψαν στην Columbia. Ως σόλο καλλιτέχνης εξασφάλισε ένα πρώτο συμβόλαιο στην King Records στα τέλη της δεκαετίας του 1950 αλλά τα τραγούδια που κυκλοφόρησε δεν σημείωσαν επιτυχία.
Κατά τη δεκαετία του 1960 πραγματοποίησε αναρίθμητες εμφανίσεις σε κλαμπ των ΗΠΑ ενώ σχεδίασε δύο κιθάρες για την εταιρεία Gibson, το 1964 και το 1971.
***
«Σήμερα ο κόσμος έχασε έναν ακόμη θρύλο», έγραψε ο Ντέιβ Γκρολ στο Twitter προσθέτοντας πως ο Trini Lopez όχι μόνο άφησε τη δική του σπουδαία κληρονομιά αλλά βοήθησε τους Foo Fighters να διαμορφώσουν τον ήχο τους. Σε κάθε δίσκο του συγκροτήματος ο Ντέιβ Γκρολ, όπως αποκάλυψε, έπαιζε με τις κιθάρες Gibson που είχε σχεδιάσει ο Lopez.
***