Του Παναγιώτη Μήλα
Πρώτος ο Αίσωπος είχε περιγράψει τα βάσανα που περνούσε ένα λιοντάρι από το αγκάθι που είχε πληγώσει το πόδι του. Όμως ο ατρόμητος σκλάβος Ανδροκλής κατάφερε να βγάλει το αγκάθι και να σώσει το λιοντάρι.
Μετά από χρόνια ο Ανδροκλής καταδικάστηκε σε θάνατο από τον Αυτοκράτορα και βρέθηκε στην αρένα αντιμέτωπος με το αγαπημένο του λιοντάρι το οποίο – αν και πεινασμένο – δεν τον έφαγε και έτσι ο Αυτοκράτορας χάρισε τη ζωή και την ελευθερία στον Ανδροκλή.
***
Αυτό ακριβώς έκανε φέτος το Υπουργείο Παιδείας. Έχοντας λύσει όλα τα προβλήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, διαπίστωσε ότι μόνο ένα είχε μείνει άλυτο. Ήταν το αγκάθι που πλήγωνε όλους όσοι είχαν περάσει από την ηλεκτρική καρέκλα του Υπουργείου.
Το αγκάθι αυτό ήταν η αργία της εορτής των Τριών Ιεραρχών.
Η αργία αυτή είχε φρενάρει την πορεία του Υπουργείου προς την πρόοδο.
Αποφασίστηκε λοιπόν να δοθεί τέρμα σε αυτό το πρόβλημα ώστε να μπορέσει ο κόσμος της εκπαίδευσης να αναπτύξει ανενόχλητος τα σχέδιά του για ένα λαμπρό μέλλον.
Έτσι με την υπ’ αριθμ. 8778/Ν1/26-01-2024 απόφαση τροποποιήθηκε η υπ’ αριθμ. 219434/Α5/21.12.2016 (Β΄ 4212) απόφαση με θέμα: «Ημέρες διακοπών και αργιών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών».
Με αυτή τη γενναία κίνηση μετά την κατάργηση το 2020 της αργίας των Τριών Ιεραρχών για τα σχολεία, καταργήθηκε φέτος και η αργία για τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών.
Κατόπιν τούτου πεδίον δόξης λαμπρόν για την Παιδεία μας.
Κανένα εμπόδιο δεν υπάρχει πλέον.
Ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα.
Κάποιες καταλήψεις και κάποιες διαμαρτυρίες για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων δεν είναι παρά μια τρίχα στο ζυμάρι.
«Σιγά τα ωά», όπως λέει και ένας συνδικαλιστής.
Κάνεις ένα «τσακ» και την πετάς…
Ενώ η αργία των Τριών Ιεραρχών; Ήταν έργο βαρύ και δύσκολο που δεν τόλμησε κάνεις υπουργός από τη Μεταπολίτευση και δώθε να αναμετρηθεί μαζί του.
Τώρα όμως όλα καλά. Τα αγκάθι που πλήγωνε το ευαίσθητο πόδι της Παιδείας το πέταξε ο σύγχρονος Ανδροκλής…
***
Θυμίζουμε ότι κάθε χρόνο, στις 30 Ιανουαρίου, η Χριστιανική Εκκλησία τιμά από κοινού τους τρεις Μεγάλους Πατέρες και Οικουμενικούς Δασκάλους, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Στην Ελλάδα τιμώνται ως προστάτες της εκπαίδευσης και των γραμμάτων.
Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της εορτής των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στις 9 Αυγούστου του 1841 από το ακαδημαϊκό συμβούλιο του Οθωνείου Πανεπιστημίου (νυν Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και πρωτογιορτάστηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1842. Τα επόμενα χρόνια, ο εορτασμός επεκτάθηκε σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Απολυτίκιο
Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου Θεότητος, τους την οικουμένην ακτίσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας, τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας, τους την κτίσιν πάσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας, Βασίλειον τον μέγαν, και τον Θεολόγον Γρηγόριον, συν τω κλεινώ Ιωάννη, τω την γλώτταν χρυσορρήμονι, πάντες οι των λόγων αυτών ερασταί, συνελθόντες ύμνοις τιμήσωμεν· αυτοί γαρ τη Τριάδι, υπέρ υμών αεί πρεσβεύουσιν.
Πηγή: Με στοιχεία από το www.sansimera.gr