Ιστορικά, το «Σαλόνι των Ανεξαρτήτων» πρωτοοργανώθηκε το 1884 σαν ένα κίνημα εξέγερσης των νεο-ιμπρεσιονιστών, οι οποίοι δεν ανέχονταν πλέον τη συνεχή άρνηση της κριτικής επιτροπής στο να συμμετέχουν στο επίσημο Σαλόνι Τέχνης της εποχής, που σήμερα φέρει την ονομασία «Σαλόνι των Γάλλων Καλλιτεχνών».
Ανάμεσα στους πρώτους «εξεγερθέντες ανεξάρτητους» είναι λαμπρά ονόματα, όπως Σεζάν, Γκογκέν, Πισαρό, Ρεντόν, Μοντιλιάνι, Βαν Γκογκ και πολλοί άλλοι.
Τα τελευταία χρόνια Έλληνες καλλιτέχνες εκθέτουν ζωγραφικά και γλυπτικά έργα στο παρισινό Σαλόνι των Ανεξαρτήτων που στεγάζεται στο Grand Palais στα Ηλύσια Πεδία. Είναι ένα από τα τέσσερα ιστορικά Σαλόν που αποτελούν το μεγαλύτερο Σαλόνι Τέχνης της Ευρώπης το Art En Capital (Artistes Francais, Comparaisons, Aquarelles et Dessins, Salon des Independants).
Τα Σαλόνια δημιουργήθηκαν με εντολή του Λουδοβίκου ΙΔ’ που ήθελε να καθιερώσει την τέχνη της Ακαδημίας και παραχώρησε τα Σαλόνια του Λούβρου για το σκοπό αυτό και ιδιαίτερα το λεγόμενο Σαλόν Καρρέ (Salon Carre). Από εκεί και η ονομασία που έμεινε για πάντα.
Το Σαλόνι των Ανεξαρτήτων γεννήθηκε το 1887 ύστερα από επανειλημμένες αρνήσεις να εκτεθούν πρωτοπόροι και επαναστατικοί ως προς το στυλ καλλιτέχνες στο επίσημο ακαδημαϊκό Σαλόν των Γάλλων καλλιτεχνών. Οι ιμπρεσιονιστές, οι φωβ, οι μεταϊμπρεσιονιστές και οι κυβιστές, πλην του Πικάσο που δεν εξέθετε ποτέ σε Σαλόν, δημιούργησαν πρώτα και εξέθεταν για πολλά χρόνια, μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Σαλόνι των Ανεξαρτήτων. Όλος ο μοντερνισμός της Ευρώπης βρήκε έδρα και καταφύγιο στους χώρους του που ήταν πάντα σε επίλεκτα κτήρια του Παρισιού. Εκεί πήγαιναν οι πληροφορημένοι συλλέκτες και οι μεγάλοι έμποροι Τέχνης για να βρουν και να αποκτήσουν τα έργα των μεγάλων ταλέντων των νεότερων χρόνων. Όλα τα κινήματα της μοντέρνας τέχνης είχαν ως πόντιουμ το Σαλόνι των Ανεξαρτήτων.
Έχοντας αποκτήσει διεθνές κύρος μέσα από επιμέλειες και παρουσιάσεις εκθέσεων καταξιωμένων Ελλήνων εικαστικών στο εξωτερικό κι έχοντας αποδεχτεί την πρόταση συνεργασίας από το Σαλόνι των Ανεξαρτήτων στο Παρίσι, η οποία διαρκεί εδώ και 7 συνεχόμενα χρόνια, η τεχνοκριτικός και ιστορικός τέχνης κ. Έμμυ Βαρουξάκη παρουσιάζει καταξιωμένους αλλά και νεότερους Έλληνες εικαστικούς στο Σαλόνι Ανεξαρτήτων το οποίο μεταφέρεται για πρώτη φορά στις Κάνες μετά το Παρίσι όπου παραδοσιακά έλαβε και λαμβάνει χώρα κάθε Φεβρουάριο στο Grand Palais στα Ηλύσια Πεδία.
Η κ. Έμμυ Βαρουξάκη σημειώνει:
«Για πρώτη φορά φέτος, στις 23 Ιουνίου, παρουσιάζεται στις Κάνες μια έκθεση από το Σαλόνι των Ανεξαρτήτων του Παρισιού. Η πόλη των Κανών, όντας έδρα του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου και πολλών άλλων γεγονότων, πάντα έδειχνε ενδιαφέρον για τα εικαστικά, αφού ήταν ο προσφιλής τόπος επίσκεψης και διαμονής μεγάλων καλλιτεχνών της Γαλλίας μαζί με τις γειτονικές Αντίμπ, Σεν Πωλ ντε Βανς, Μπωλιέ κ.ά. Ο Πικάσο, ο Ματίς, ο Βαν Γκονγκ, ο Γκωγκέν και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες περνούσαν μήνες ολόκληρους στη Γαλλική Κυανή Ακτή και είχαν ατελιέ, στα οποία δημιουργήθηκαν πλήθος ιστορικά έργα τους. Αξιόλογα και πολύ όμορφα μουσεία υπάρχουν σε κάθε μέρος των Κανών, αλλά και πάρκα γλυπτικής. Οι Γάλλοι θέλουν να τονίζουν το καλλιτεχνικό ύφος της Κυανής Ακτής και για το λόγο αυτό ευνοούν τα φεστιβάλ και τις εκθέσεις».
Η έκθεση πραγματοποιείται στο παλαιό λιμάνι των Κανών (Garemaritime – croisette) σε ένα κτήριο σύγχρονο και ταυτόχρονα πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής και συμμετέχουν υπό την επιμέλεια της κ. Έμμυς Βαρουξάκη οι εικαστικοί:
Μαρία Φιλοπούλου, Παναγιώτης Μπελντέκος, Ράνια Καπελιάρη, Νίκη Μιχαηλίδου, Μαρία Μουριάδου, Βούλα Ζάννη, Ντένη Θεοχαράκη, Λίζα Μέρλιν Βασιλάτου, Σάσα Παπαλέξη, Κατερίνα Πολυζωίδη Μαυρολέων, Ελένη Βαρουξάκη, Οδυσσέας Θεοδωράτος
Οι παραπάνω εικαστικοί ετοίμασαν ειδικά έργα για την έκθεση με θέματα που αφορούν το μεσογειακό περιβάλλον.
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 και ώρες 18:00 – 22:00 (με πρόσκληση), ενώ την ίδια μέρα καθώς και την επομένη, δηλαδή το Σάββατο 24 Ιουνίου, θα είναι ανοιχτή για το κοινό 11:00 – 22:00. Η διάρκειά της είναι μέχρι το βράδυ της Κυριακής 25 Ιουνίου.
- Αρχική φωτογραφία: Μαρία Φιλοπούλου