Cat Is Art

“Από τον Λένιν στον Βερσάτσε” της Αλίκης Γεωργούλη: Ένα καλό βιβλίο σαν μια καλή ζωή

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

 

«Ένα καλό βιβλίο για μένα είναι μια σειρά ιστορίες που μπλέκονται μεταξύ τους», έλεγε η Αλίκη Γεωργούλη χρόνια πριν αρχίσει να γράφει η ίδια το δικό της βιβλίο. Όσο το έγραφε ρωτούσε συγγενείς και φίλους αν ήταν καλό, αν «άξιζε τίποτα» ή μήπως σ’ όλους φαινόταν τόσο όμορφο επειδή την ξέραμε και την αγαπούσαμε.

 

 

Το βιβλίο ΕΙΝΑΙ όμορφο, όπως ήταν κι η Αλίκη. Είναι ιστορίες που μπλέκονται μεταξύ τους και αφηγούνται όχι τόσο τη ζωή της, όσο περιστατικά που έχουν πλάκα, ενδιαφέρον, συγκινήσεις και εικόνες από άλλες εποχές, κι ακόμα απ’ την εποχή που ζούμε. Τα πρόσωπα που ήξερε κι αγαπούσε περνάνε μέσα από τις σελίδες λέγοντας τις δικές τους ιστορίες. Ο Τσαρούχης, ο Κατράκης, ηθοποιοί, καλλιτέχνες, φίλοι λένε τις ατάκες τους και φεύγουν για να δώσουν τη θέση τους σε άλλους που συνεχίζουν απλά, φυσικά, όπως ακριβώς μιλάνε οι άνθρωποι μεταξύ τους, όταν δεν έχουν πολλά πράγματα να κρύψουν.

Όπως δηλαδή συμβαίνει στην κανονική ζωή. Το Από τον Λένιν… στον Βερσάτσε είναι ένα καλό βιβλίο σαν μια καλή ζωή.

  • Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος

 

 

Βιογραφία

Η Αλίκη Γεωργούλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931 και μεγάλωσε στην Πλατεία Αγάμων (σημερινή Πλατεία Αμερικής), την εποχή που οι πλατείες της Αθήνας έμοιαζαν μ’ εξοχές. Αποφάσισε νωρίς να γίνει ηθοποιός. Αφού απορρίφθηκε από τις εξετάσεις του Εθνικού και της Σχολής του Κουν, έγινε η πρώτη μαθήτρια του Ροντήρη στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών κι άρχισε αμέσως να παίζει στο θέατρο, διαλέγοντας πάντα αυτό που λέμε «ποιοτικά έργα» και καλούς ρόλους.

Στη διάρκεια της Επταετίας δεν δούλεψε σαν ηθοποιός – δεν μπορούσε να δουλέψει λόγω των προοδευτικών (αριστερών) της πεποιθήσεων. Πέρασε την Επταετία μεγαλώνοντας τον γιο της και κάνοντας μεταφράσεις θεατρικών έργων ή δουλεύοντας στην Εταιρεία Σπουδών της Σχολής Μωραΐτη.

Το 1981 άνοιξε μόνη της το Θέατρο Αποθήκη στου Ψυρρή, στην πιο «ντεμοντέ» τότε περιοχή της πόλης. Το Θέατρο Αποθήκη ευδοκίμησε σ’ όλη τη δεκαετία του ’80, κι η Αλίκη κατάφερε να το κρατήσει ζωντανό μέχρι το τέλος.

Η Αλίκη Γεωργούλη σπούδασε στη δραματική σχολή του “Ωδείου Αθηνών”. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1953 στο έργο του Μπέρναρντ Σω “Ο άνθρωπος του διαβόλου”. Συνεργάστηκε πολλές φορές με τον Μάνο Κατράκη και με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, με τον οποίο παντρεύτηκε το 1956. Χώρισαν το 1965. Μαζί του έπαιξε σε πολλές ταινίες. Στο σινεμά πρωτοεμφανίστηκε το 1953 στην ταινία “Εύα” της Μαρίας Πλυτά. Έλαβε μέρος σε 15 ταινίες. Μερικές από αυτές είναι “Το αγοροκόριτσο (1959)”, “Ο Ηλίας του 16ου” (1959), “Έγκλημα στα παρασκήνια” (1960), “Συνοικία το όνειρο” (1961), “Ο Θίασος” (1975). Μέχρι λίγο καιρό πριν πεθάνει, έπαιζε στο θέατρο “Αποθήκη” στου Ψυρρή, στην Αθήνα. Πέθανε από καρκίνο στην Αθήνα στις 25 Ιουλίου 1995. Κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη στο νεκροταφείο Ζωγράφου. Γιος της είναι ο φωτογράφος Γιώργος Καλφαμανώλης.

 

 

Η Γεωργούλη υπήρξε φίλη ανθρώπων όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Γαλάτεια Καζαντζάκη, ο Τάσος Βουρνάς, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Κώστας Κοτζιάς, ο Κώστας Γαβράς. Υπήρξε, επίσης, σύζυγος του Αλέκου Αλεξανδράκη. Στο βιβλίο της διηγείται μικρά και μεγάλα προσωπικά περιστατικά, χωρίς πάθος και αρνητικά συναισθήματα, με ειλικρίνεια και λεπτότητα, αποκαλύπτοντας αφώτιστες πτυχές του βίου και του χαρακτήρα φίλων και συντρόφων της.

 

 

Φιλμογραφία

Εύα (1953) … Άννυ
Ο δρόμος με τις ακακίες (1954)
Το νησί των γενναίων (1959) … Μαρία
Το αγοροκόριτσο (1959) … Τζένη
Ο Ηλίας του 16ου (1959) … Τασία Μπέρμπερη του Παντελή, υπηρέτρια
Είμαι αθώος (1960) … γυναίκα του ταγματάρχη Ανρί
Έγκλημα στα παρασκήνια (1960) … Μαίρη Λαμπρινού
Συνοικία το όνειρο (1961) … Στεφανία
Θρίαμβος (1962) … Νταίζη Ευφραίμογλου
Λουκάς ο αποστάτης-Σατανικές ερωμένες (1974) … Ρέα
Ο θίασος (1975) … μητέρα Ηλέκτρας
Οι κυνηγοί (1977) … η γυναίκα του εκδότη
Μελόδραμα (1980)
Ρόζα (1982) … η πασιονάρια
Τοπίο στην ομίχλη (1988)
Κάποιος που να ζει (1990)

Θέατρο

Μίλα μου σαν τη βροχή (1966)
Αυτό το ζώο το παράξενο (1967)
Νύχτα στη μεσόγειο (1958)
Λεοκαντία (1958)
Όταν γυρίζουν τα χελιδόνια (1959)
Κολόμπ (1957)
Πικνίκ (1956)
Στρατήγημα εραστών (1956)
Ο έρωτας των τεσσάρων συνταγματαρχών (1955)

Τηλεοπτικό θέατρο

Λόξα και δόξα (1998) ΕΤ1
Τάνια (1980) ΕΡΤ

Εκπομπές

Ελληνικό τραπέζι (1987) ΕΡΤ 2

Σειρές που έχει παίξει

Ανατομία ενός εγκλήματος: Η τρίτη εντολή (1994) ΑΝΤ1
Τμήμα ηθών: Οι Αλβανοί (1992)
Το φάντασμα (1990) ΕΤ2
Οικογένεια Μουσαμά (1991) ΑΝΤ1
Στον ψυχίατρο (1992) ΑΝΤ1
Μια υπέροχη ζωή (1993) MEGA

Εκτύπωση
Ειρήνη Αϊβαλιώτου“Από τον Λένιν στον Βερσάτσε” της Αλίκης Γεωργούλη: Ένα καλό βιβλίο σαν μια καλή ζωή

Related Posts