Ο καθηγητής Τηλέμαχος Κ. Λουγγής ολοκλήρωσε και παρουσιάζει το συλλογικό έργο με τον τίτλο «Βυζάντιο, Ιστορία και Πολιτισμός», από τις Εκδόσεις «Ηρόδοτος».
Η έκδοση της οκτάτομης σειράς ξεκίνησε το 2014 με τη συνεργασία 70 ειδικών και γνωστών στη διεθνή βιβλιογραφία επιστημόνων από 16 χώρες. Η σειρά ολοκληρώθηκε το 2023.
Τα ερευνητικά πορίσματα και η παρουσίαση της σειράς θα γίνουν τη Δευτέρα 1η Απριλίου 2024 στις 18.30 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας».
***
Ταυτότητα εκδήλωσης
Βιβλιοπαρουσίαση του οκτάτομου συλλογικού έργου «Βυζάντιο, Ιστορία και Πολιτισμός και Ερευνητικά Πορίσματα» από τον Εκδοτικό Οίκο «Ηρόδοτος».
Επιστημονική διεύθυνση: Τηλέμαχος Κ. Λουγγής
Σε συνεργασία με τον Ewald Kislinger και τη Δέσποινα Λαμπαδά.
*18.30-18.40 Χαιρετισμοί
Καθηγητής Νικόλαος Παπαζαρκάδας, Διευθυντής ΙΙΕ/ΕΙΕ
Δημήτριος Σταμούλης, Εκδοτικός Οίκος Ηρόδοτος
*18.40-20.00 Παρεμβάσεις
Δέσποινα Λαμπαδά, υποψήφια Διδάκτωρ, Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης, ΕΜΠ
Χαράλαμπος Γάσπαρης, Διευθυντής Ερευνών, ΙΙΕ/ΕΙΕ
Γεράσιμος Παγκράτης, Καθηγητής, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
Ανδρέας Γκουτζιουκώστας, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΑΠΘ
Alicia Simpson, Επίκουρη Καθηγήτρια, Deree, The American College of Greece
Nilgün Elam, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Anadolu
Βασιλική Βλυσίδου, Ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών, ΙΙΕ/ΕΙΕ
Ταξιάρχης Κόλιας, Ομότιμος Καθηγητής, ΕΚΠΑ
Τηλέμαχος Λουγγής, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών, ΙΙΕ/ΕΙΕ
Συντονιστής: Γεράσιμος Μέριανος, Κύριος Ερευνητής, ΙΙΕ/ΕΙΕ
***
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το Βιβλιοπωλείο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών θα παραμείνει ανοικτό και θα προσφέρεται: Έκπτωση της τάξης του 10% στις εκδόσεις του ΙΙΕ των δύο τελευταίων ετών και έκπτωση έως 30% στις παλαιότερες εκδόσεις ΙΙΕ.
***
Δευτέρα 1 Απριλίου 2024
Ώρα 18:30
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας»
Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, 11635 Αθήνα
Σταθμός μετρό «Ευαγγελισμός»
***
Ο Τηλέμαχος Κ. Λουγγής, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε στο Δημοτικό Σχολείο της Μελπομένης Παπαϊωάννου και του Αναστάσιου Γεωργαντόπουλου, στο Κουκάκι.
Ολοκλήρωσε, κατά τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, διαδοχικά τις σπουδές του στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών το 1962, στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963, στο Γερμανικό Ινστιτούτο Goethe το 1966, στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1967 (υποτροφία ΙΚΥ και για τα τέσσερα έτη 1963-1967).
Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι έως το 1972. Τιτλούχος φοιτητής του 4ου τμήματος της École Pratique de Hautes Études το 1969, Διδάκτορας Μεσαιωνικής Ιστορίας το 1972 από το Πανεπιστήμιο Παρισίων 1 (Πάνθεον-Σορβόνη).
Επίκουρος και στη συνέχεια έφεδρος Σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού την περίοδο 1972-1975, υπηρετώντας μακρότατη στρατιωτική θητεία.
Κατά την περίοδο 1972-2012 ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.), από το 1994 Διευθυντής Ερευνών (Βαθμίδα Α΄) και από τη συνταξιοδότησή του το 2012 Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών από το 1982 και Πρόεδρός του από το 2000 ως το 2012.
Έχει γράψει σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ρωσικά) ένα πλήθος -άνω των 200- μελετών, άρθρων, βιβλιοκρισιών κ.λπ. Συγγραφέας οκτώ βιβλίων, ενώ έχει συμβάλει σε άλλα πέντε συλλογικά μεγάλα έργα, σε συνεργασία με άλλους ερευνητές. Έχει κληθεί και διδάξει στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πατρών, Βιέννης, Λονδίνου, Οξφόρδης και Στρασβούργου. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 40 επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με ανακοινώσεις στις προαναφερθείσες γλώσσες.
Το 2019 εκδόθηκε το έργο του Σύντομη Ιστορία της Βυζαντινής κοινωνίας (4ος αι.-1204) από τις «Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ».
Από το 2018 έως το 2021, προσκεκλημένος από το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου δίδαξε αφιλοκερδώς μεταπτυχιακά σεμινάρια για τα ελληνοϊταλικά κείμενα της Μεσαιωνικής Ιστορίας, που αποτελούν και μια από τις ειδικότητές του.