Teatro Colón στο Μπουένος Άιρες: Η ιστορία ενός από τα καλύτερα θέατρα στον κόσμο

Η εντυπωσιακή όπερα της πόλης του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή ονομάζεται Θέατρο του Κολόμβου και θεωρείται ως μία από τις πέντε καλύτερες αίθουσες του κόσμου όσον αφορά την ακουστική.

 

 

Χτίστηκε το 1908 αντικαθιστώντας μια παλιότερη όπερα που βρισκόταν στο ίδιο σημείο. Το θέατρο πέρασε από μια μακρά περίοδο μεγάλης διεθνούς επιτυχίας και το 2010 ανακαινίσθηκε πλήρως με σκοπό να καθιερωθεί ξανά στις συνειδήσεις των φίλων της όπερας παγκοσμίως. Η χωρητικότητα της αίθουσας είναι 2.487 θέσεις και άλλα περίπου 1.000 άτομα μπορούν να σταθούν όρθια.

Το Teatro Colón είναι η κύρια όπερα στο Μπουένος Άιρες. Θεωρείται μία από τις δέκα καλύτερες όπερες στον κόσμο, σύμφωνα με την National Geographic.

Για να μην υστερήσουν από τους πλούσιους βιομηχάνους των ΗΠΑ, οι Αργεντινοί που αγαπούσαν την όπερα, έφτιαξαν το Teatro Colon (www.teatrocolon.org.ar/es/) στις αρχές του 20ου αιώνα. Με πολλούς αρχιτέκτονες να συμμετέχουν στην κατασκευή του, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το κτήριο ενσωματώνει πάρα πολλά στυλ που συνδέονται με τα ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά κινήματα.

Το αρχιτεκτονικό στυλ του κτηρίου είναι ο εκλεκτικισμός. Καλύπτει 8.202 τετραγωνικά μέτρα, εκ των οποίων 5.006 αντιστοιχούν στο κεντρικό κτήριο.

Η κύρια αίθουσα, σε σχήμα πέταλου, πληροί τις αυστηρότερες προδιαγραφές του κλασικού ιταλικού και γαλλικού θεάτρου, καθώς έχει χωρητικότητα 2.478 ατόμων. Σαν να μην ήταν αρκετό, η σκηνή έχει ένα δίσκο που μπορεί να λειτουργήσει περιστροφικά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση για γρήγορη αλλαγή σκηνών. Το ορχήστρα έχει χώρο για 120 μουσικούς, περιέχει δε ένα θάλαμο συντονισμού και ειδικές καμπύλες αντανάκλασης ήχου.

Το θέατρο εγκαινιάστηκε επίσημα στις 25 Μαΐου 1908 με την όπερα «Aida» από του Giuseppe Verdi.

 

 

Από τον Απρίλιο του 2020 το Teatro Colon προσάρμοσε τα τεράστια υπόγεια εργαστήριά του για να κατασκευάζει προστατευτικές μάσκες προσώπου, με παραγωγή 1.500 την εβδομάδα, για να βοηθήσει τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας της Αργεντινής στον αγώνα τους ενάντια στην πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Αυτό είναι ένα εργοστάσιο ονείρων», δήλωσε ο θεατρικός σκηνοθέτης Ενρίκε Μπορτολίνι. «Το Colon έχει αυτό το πλεονέκτημα ότι όλα όσα βλέπετε στη σκηνή, όταν ανοίγει η αυλαία, είναι φτιαγμένα ακριβώς εδώ».

 

 

Περισσότεροι από 50 εθελοντές, που υπό κανονικές συνθήκες εργάζονται για τη δημιουργία σκηνικών, για ράψιμο κοστουμιών μπαλέτου και για χειρισμό ειδικών εφέ, κόβουν και ράβουν υφάσματα για να φτιάξουν μάσκες προσώπου, με σφραγίδα το λογότυπο του θεάτρου.

 

 

«Νιώθω την ίδια χαρά που έχω όταν φτιάχνω κοστούμια. Για μένα, είναι η ίδια υπερηφάνεια και το κάνω με την ίδια χαρά», είπε η Στέλα Μαρί Λόπες, η επικεφαλής μοδίστρα του Colon.

Λόγω πανδημίας όλες οι παραστάσεις και οι περιοδείες του θεάτρου έχουν ακυρωθεί, καθώς οι περισσότεροι δημόσιοι χώροι έχουν κλείσει στην Αργεντινή.